Нові Червища: відкрили меморіал вояків Першої світової

13 Липня 2016, 18:28
5759

У час, коли світ балансує на межі Третьої світової, масове поховання солдат, полеглих у боях 1916-1917 років на Червищанському плацдармі поблизу села Нові Червища Камінь-Каширського району впорядкували та освятили.

У день проведення у Маневичах міжнародної наукової конференції  «Перша світова війна на Волині та Волинському Поліссі» днями представники місцевої влади, духовенство та фахівці-історики вшанували полеглих вояків Першої світової.

Події столітньої давнини нині вивчають науковці з України та Польщі. Нещодавно завдяки лісівникам Новочервищанського лісництва Маневицького лісового господарства провели очищення території, де у 1916 році застосовувалася хімічна зброя. На думку археологів, у цих місцях існують санітарні поховання та шість братських могил, де поховано до трьох тисяч воїнів Першої,серед яких росіяни, австрійці та багато українців.

Заступник голови фракції «УКРОП» в облраді, кандидат у  народні депутати України Ірина Констанкевич зазначила, що відкриття меморіалу є дуже символічним та симптоматичним. Пам'ять, з її слів, потрібна для нас, щоб люди, згадуючи минуле, пам’ятали про майбутнє.

Хрести часів Першої світової на Волині  повинні нагадувати  про складні політичні події, в якій була втягнута Україна, але які стали визначальними, наблизивши незалежність. Пам'ять про загиблих потрібно увічнювати хрестами, тож це питання порушували під час засідання комісій облради. Спільно  з громадськими організаціями говорили про створення ще трьох таких меморіалів,  а зараз  створена тимчасова комісія, яка вивчає питання доцільності встановлення меморіалів. На думку депутата, на облаштування знакових місць пам’яті потрібно залучати кошти обласного бюджету , місцевих бюджетів та країн, які хотіли б вшанувати пам'ять загиблих.

Професор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Ярослав Шабала розповів, що уроки Першої світової війни постають актуальними у контексті фрази Бернарда Шоу «історія вчить нас тому, що нічому не вчить». Ця війна стала першим глобальним конфліктом, у який було втягнуто 38 країн світу з населенням 1,5 мільярда осіб. Війна була небаченою за масштабами та засобами ведення і демографічними наслідками. Досі достеменно невідомо, скільки людей загинуло у цій війні – дослідники називають цифри від 6,5 до 13 мільйонів.

Цей жахливий конфлікт нічому не навчив людство, адже за 20 років розпочалася ще більш кровопролитна і жахлива  Друга світова. Тепер, коли світ балансує на межі Третьої світової, на думку науковця, потрібно збиратися поблизу таких місць, щоб поглянути у минуле і не допустити його повторення у майбутньому.

Вже від початку Першої світової війни Волинь опинилася в епіцентрі бойових дій, а фронт пройшов декількома вогняними смерчами територією Волині та Полісся. Перша хвиля відбулася влітку-восени 1915 року, коли австро-німецькі війська окупували значну частину території Волині і фронт зупинився біля Стиру. До весни 1916 року велися позиційні бої, а друга потужна хвиля фронту пройшла влітку 1916 року під час Брусиловського прориву. До 24 червня російські війська на цій ділянці відтіснили австро-німецькі  і фронт зупинився на річці Стохід орієнтовно на лінії від Любешова до залізниці Ковель-Луцьк.

Тут точилися жорстокі кровопролитні бої  - російські війська закріпилися на правому березі Стоходу, але на початку липня 1916 року їм вдалося завоювати Червищенський плацдарм на лівому березі річки. Протяжність його по узбережжю – понад 8, а вглиб ворожої оборони – до 3 кілометрів.  Декілька разів робилися невдалі спроби наступу на захід з цього плацдарму, декілька разів австро-німецькі війська контратакували.

Плацдарм протримався до весни 1917 року. На початку квітня 1917 року, забезпечивши велику перевагу у техніці та живій силі (на плацдармі австро-німецькі війська зосередили 300 гармат, 100 бойових мінометів), вперше застосували хімічну зброю, здійснивши 13 хвиль хімічних атак, зважаючи на те, що протигази могли витримати лише по 2-3 хвилі. Завдяки цьому австро-німецькі війська взяли плацдарм.

Під час бойових дій з літа 1915 року по грудень 1917 року на Волині загинули понад 350 тисяч воїнів обох армій. Це – українці, росіяни, поляки, австрійці, угорці, чехи, словаки та інші. Якщо їх поховати на одному цвинтарі, він мав би площу приблизно 140 гектарів. Постраждало  чоловіче населення Волині – половину осіб чоловічої статі призвали на фронт, здійснювалися чисельні реквізиції худоби, продовольства, населення відчуло на собі увесь тягар війни.

Нині плацдарм продовжують досліджувати – по його периметру виявили понад 50 фрагментів фортифікаційних споруд, ліній оборони, виявили понад 100 могильників і розшифрували понад 80 могильних плит. У межах плацдарму вже виявили 9 масових поховань, а кількість полеглих достеменно невідома.

На думку Ярослава Шабали, це місце може претендувати на меморіал європейського рівня, куди зможе прийти та вклонитися громадянин кожної європейської держави. Він повідомив, що нещодавно місце поховання своїх предків у селі Боровичі Маневицького району шукали двоє громадян Італії.

Такі меморіальні місця, зі слів науковця, повинні застерігати людей про те, що потрібно докладати зусиль для того, щоб подібне лихо ніколи не повторилося.

Чин освячення, а також літію за загиблими воїнами Першої світової війни здійснили представники УПЦ, УПЦ КП та Римо-католицької церкви.

Павло ПЕРЕВЕДЕНЕЦЬ 

Коментарі
14 Липня 2016, 02:35
Добру справу роблять люди, які зберігають пам'ять про жертви воєн, які роздмухують політики всіх часів і народів. Але прикрість у тому, що такі заходи поминання знову ж таки роблять нові політики і, у першу чергу, на догоду своїх політичних цілей. В районі бойових дій столітньої давності, на місці Брусиловського прориву, триває нинішня політична, не побоюсь цього слова, війна, оскільки задіюються такі ж нечесні, хитромудрі, багатоходові комбінації отримання політичної влади над певною територією. Гірше того - згадуючи полеглих вікової давності, часто забувають про вояків сьогоднішніх, молодих людей, що боронять нашу землю на Сході від російських імперських зазіхань нових Брусилових-Путіних. Тут біля брусиловського хреста московські попи розмахують кадилом, і водночас думають, як то завтра будуть збирати людків для Хресної ходи за "русскій мір" Патріарха Кірила(Гундяєва) до Києва, який придумали в кабінетах ФСБ та Кремлі. Саме цей церковний діяч-КГБіст вперше привіз у своїй офіційній делегації до Криму головоріза Гіркіна - полковника ГРУ, який брав участь в анексії півострова, а, згодом, окупації Донбасу. Так і живемо - оплакуємо колишні жертви чужої для українців війни, благословляємо нинішні, аби наступні покоління мали також кого оплакувати. Одні гинули в боротьбі з олігархами на Майдані, відлетівши в небеса ключем Небесної сотні, інші гинуть тепер, а поліщуки за кілька днів проголосують за представників іншої олігархії, які раптом придумали, як на святих речах, покладанні квітів та вінків на місці загибелі колишніх жертв пробитися до влади. Але ніхто з виборців, на жаль, далі свого носа та вінка біля могили не бачить...
14 Липня 2016, 12:42
Не мені Вам говорити, що це питання світоглядне (ніхто з виборців, на жаль, далі свого носа та вінка біля могили не бачить...). Світогляд у першу чергу формується освітою, а про кризу освіти Ви вже згадували, коли писали про акредитацію ПТУ. А те, що псевдоувагою до подій 100-літньої давності, пов"язаних з Російською імперією нехтують сучасним мордором на сході України та його жертвами-це величезне паскудство.
14 Липня 2016, 14:14
Захід розроблений трохи поспіхом оскільки мали б бути представники тієї та іншої Імперії. Наприклад зі сторони Російської імперії пан Жириновський зі сторони Австроугорщини один з предстваників короля Баварії. Хіба що можливо до кінця 17 року ці заходи будуть представлені й цими двома сторонами та на могилі цих вояків підпишуть міждержавний договір який нарешті дасть змогу українському народу шанси на волю через те, що вже більш як триста років на цій території точаться війни між Заходом та Сходом. Але принаймі у цьому випадку не згадуються зайди місцевого порядку які попорядкували на Нашій території. Очевидно що Європа до цього місця у той час прийшла через К-Каширський.
14 Липня 2016, 15:07
Цей захід зроблений не поспіхом, а продумано. Аккурат він співпав з початком Хресної ходи УПЦ Московського Патріархату, а це рішення її материнської Російської Православної Церкви, яка взяла старт 3 липня - одна колона вирушила до Києва зі Святогірської лаври на Донеччині, а 9 липня інша – з Почаївської лаври на Тернопільщині. Бракувало в Нових Червищах тільки ікони царя-батюшки Миколая ІІ, що фінансував військові дії генерала кавалерії Олексія Брусилова, для повної картинки у Московії - українські православні моляться за царя і його підданих, що полягли за правоє дєло Імпєратора. Відомо, що цей Хресний хід супроводжує організаційно, фінансово, медійно і, звичайно, духовно нинішній Опоблок, тобто вчорашні регіонали. А вони ж нині такі щедрі люди на фінанси, що можуть навіть відшкодувати витрати Ірини Констанкевич на це відрядження до Нових Червищ і не тільки... Бо звідки такі щедроти у Фонді, який вона представляє? А звідки гроші у цій церкві на гідне утримання нового Єпископа Камінь-Каширського? Господь його знає, скажуть червищанці, які прийшли пом'янути невинно убієнних, нехай навіть не українців...
14 Липня 2016, 23:47
" він співпав з початком Хресної ходи УПЦ Московського Патріархату, ": не видумуйте. Захід провівся у першу чергу через:"Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки", задумувався напевно вже давно але підігнали його до виборів, ну то й що але там вони тільки дали маху з Маневицькою РДА яких цього разу не згадували й не згадували і К-Каширщан. Очевидно щоб не стравлювати один на одного але напевно в К-каширську цей захід не пройшов марно, помітили зайд.
15 Липня 2016, 00:25
Різні факти є,-пане Камінь, в тому числі і той, який Ви підкреслюєте. Але, щоб зрозуміти закономірність треба мати всю інформацію, а не окремі факти, які можуть і дезорієнтувати.
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром