У Боровному не печуть короваїв на весілля

11 Серпня 2016, 18:12
4535

На Волині є чимало сіл-родзинок, які можуть похвалитися своїми унікальними традиціями. Серед таких і Боровне Камінь-Каширського району.

Про це пишуть «Хроніки Любарта».

Хто б міг подумати, але це село прославилося тим, що відмовилося від одного з головних атрибутів весілля. Тут споконвіку молодятам на щастя-долю не печуть короваю.

В усьому винна свиня

Зазвичай поліські села багаті на коровайні традиції. Треба знати, кого кликати допомагати весільний хліб замішувати, щоб наречені щасливі були у шлюбі, яких пісень співати, чим піч задобрювати. Кожній мелодії, кожному слову, проказаному вголос над тістом, приписують магічну функцію. А як файно на весіллі коровай ділять! Словом, то є ціла складна церемонія. А в селі Боровне над усіма тими «фокусами» тільки сміються. Кажуть, їхні молодята щасливо живуть і без короваю. – Щороку в нас до шлюбу стає три-чотири пари, – розповідає сільський голова Михайло Оліферчук. – І нікому не печуть короваю. Так уже здавна повелося.  Михайло Іванович зізнається, що сам уперше почув про те, що є на світі коровай, маючи… двадцять п’ять літ. Гуляв на весіллі в однокласниці, що виходила заміж за жителя села Черче Камінь-Каширського району. Там і стояло на столі таке диво. А коли до короваю родина молодого заспівала пісню, аж зворушився. Чому ж у Боровному не печуть цього обрядового хліба?

Достеменно навіть старожили не знають, відколи ця традиція повелась. Але з діда-прадіда переповідають, що якось у них у селі коровай свинка з’їла, тому пекти його більше не велено.  Благословляють до шлюбу звичайним хлібом Тут молодих благословляють до шлюбу звичайним хлібом.

Віра Марценюк, яка колись працювала секретарем Боровненської сільської ради й реєструвала подружжя, радіє, що її село має таку міцну традицію. Бо роки йдуть, а короваю, хоч як це сьогодні модно, все-таки не печуть.


 

– І в мене було весілля без тої церемонії, – згадує. – Розписалися в сільській раді – на тому й кришка. Зібралися моя родина, чоловікові родичі приїхали з Іваничівського району. Гуляли без короваю. І дочку заміж віддавала, не мала мороки зі всякими коровайними законами. Мені воно не подобається, чесно вам кажу. Бо була на других весіллях і бачила. Як начнуть з тим коровайом! Тільки чути: «гей-гоп за Івана», «гей-гоп за Степана». Таке воно довге, таке занудне. Та куди це годиться? Я проти короваю.

Хоча й додає: весільний хліб, спечений умілими коровайницями, дуже смачний. Але тої мороки, каже, таки не вартий.  Традиційно весільне святкування у Боровному закінчується прощальною вечерею. Спершу молода обтанцьовує дружок, свекруха знімає з неї вельон – і всі гості востаннє сідають до столу. А замість короваю підсолоджують смак весілля розмаїтою випічкою.

Коментарі
11 Серпня 2016, 22:29
Я б особисто поставив би коровайну пісню на друге місце після українського гімну оскільки ця пісня єднає родину. Родина повинна бути чи не на першому місці. Але про те, що в селі немає коровайної пісні то не біда через те аби не було вбивств, крадіжок та п"янства. Ось проблема сучасності, а не проблема без короваю на весіллі. І ще звичайно щоб на весіллі були буги-муги чи не так?, запитати пані Віру Марценюк. Але ще запитаємо пані чи не то бувший голова РДА який виріс у Вашому селі без українських народних традицій та очолив у свій час фактично партію "Регіонів" в районі та ще й потягнув в людей підприємство. Тому культура на щастя закладається разом із тим в піснях та звичаях українського народу які інколи аж за душу бере/проймається та говорить про індентифікацію особи до культурного середовища його народу.
11 Серпня 2016, 23:34
А.А. Лесик, що народився в Камені та обтерся біля Допи і Гепи в Харкові теж від "культурного середовища"?
12 Серпня 2016, 00:08
В Україні є традиція благословляти з хлібом (короваєм) і сіллю.Це дуже хороша традиція.Тому пора не "гордитись" весіллям без короваю, а ввести цю традицію в життя і пекти коровай як у Боровне так і Воєгощі
15 Серпня 2016, 12:21
Боровно ,боровно. ..<br/>А от Ален Делон не п'є одеколон!!! ))
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024