Жителі району, яким призначена субсидія, зекономили понад 42 мільйони гривень

15 Серпня 2016, 17:50
1756 Джерело: wz.lviv.ua
 

Упродовж опалювального періоду 2015-2016 років 7655 домогосподарствам була призначена субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, 4741 домогосподарству – на придбання твердого палива і скрапленого газу. Наразі субсидію отримують 4464 домогосподарства. Такі цифри озвучив начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Максим Демидюк під час апаратної наради, яку сьогодні, 15 серпня, провів голова районної державної адміністрації Валерій Дунайчук, повідомляють на сайті райдержадміністрації.

– За період із травня 2015 року по квітень 2016-го субсидій нараховано на загальну суму 80 млн. 470 тис. грн., в тому числі на житлово-комунальні послуги – 77 млн. 182 тис. грн., на тверде паливо – 3 млн. 288 тис. грн. В свою чергу, протягом опалювального сезону було нараховано отримувачам субсидій для розрахунків за природний газ 73 млн. 32 тис. грн. Фактично ж вони спожили блакитного палива на 30 млн. 592 тис. грн. Залишок або ж економія коштів становить 42 млн. 440 тис. грн. Постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2016 р. № 319 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» передбачено, що за підсумками опалювального періоду невикористані суми субсидій на опалення повертаються до державного бюджету організаціями-виробниками послуг. Сума залишків невикористаних сум субсидій, що накопичились на рахунках користувачів на оплату опалення та підлягають поверненню, визначається виробником послуги, в даному випадку «Волиньгаз збут». Виробники послуг визначили суму і склали акт звіряння з органом соціального захисту населення на загальну суму залишків, яка повертається до бюджету, – зазначив Максим Максимович. – Для стимулювання громадян до економного споживання послуг частину невикористаної суми субсидії в еквіваленті 100 кубічних метрів природного газу або в еквіваленті 150 кіловат-годин електричної енергії (в разі використання цих джерел енергії для індивідуального опалення) громадяни зможуть зарахувати як оплату послуг, у тому числі обов’язкової частки платежу домогосподарства на наступні розрахункові періоди. Зняття коштів з рахунків у жодному разі не позбавляє права на отримання житлових субсидій. Якщо в неопалювальний період домогосподарство не отримує субсидії, то з початком опалювального сезону буде проведений автоматичний перерахунок без додаткового звернення. Громадяни, яким призначено житлову субсидію, зобов’язані щомісячно сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії.

Коментарі
16 Серпня 2016, 02:07
Маю таку зухвалу думку. Німці, зокрема у Швабії, у 15 столітті при схожій ситуації, коли їхня держава боролася зі сміттям, стихійними сміттєзвалищами, за чистоту довкілля та ефективне використання населенням природних ресурсів, придумали таку штуку у вигляді Указу графа: &quot;Если вы заметили, что ваш сосед пару недель не убирает мусор, и не донесли на него, то наказан будет не только он, но и вы. А если вы донесли, то у вас есть право на часть его земли. В результате каждую субботу все демонстративно и тщательно убирали мусор перед своим двором, резонно опасаясь стукачества и соседских козней&quot;. Сьогодні можна по різному сприймати таку німецьку мудрагелію, але ця нація привчила людей до чистоти та порядку. <br/>Я навів цей приклад для того, аби ми задумались - а чи всі ті, що отримують згадані у цій статті субсидії за житлово-комунальні послуги від держави, а точніше від їх працюючих СУСІДІВ, мають МОРАЛЬНЕ право на таку допомогу? Нещодавно я почув від свого добре знайомого товариша з сусіднього району, що чимало мешканців його села отримують різного роду державні допомоги, а насправді легко і без проблем могли б оплачувати її власними коштами, які заробляють у той чи інший спосіб, у т.ч. і тіньовим бізнесом. Вони мають по кілька бусів, що зареєстровані на престарілих бабусь-дідусів, найманих водіїв, що &quot;верблюдять&quot; різного роду вантажі, у т.ч. і за кордон. Формально у цих &quot;бізнесменів&quot; нема доходів,щоб оплатити комуналку у своїх немалих хоромах, от і сусіди, які працюють у бюджетній сфері чи бізнесі зі сплатою всіх податків, зі своїх кишень оплачують власникам таких бусів субсидії. Іншими словами, доки ми не зрозуміємо, що громада села/міста має знати своїх &quot;героїв&quot;, котрі живуть за чужий/наш рахунок, і приймати відповідні міри, ми ніколи не виберемось з цього болота. І жоден Порошенко/Тягнибок/Юля/Ляшко чи інший Вертихвіст не буде взмозі розв'язати чи розрубати цей гордіїв вузол. Зрозуміло, що відсутність підприємств, заводів, тобто робочих місць, колапс економіки в умовах війни й окупації загострює цю шалену проблему, але іншого шляху нема. Коли ми, для прикладу, власнику незаконної пилорами у селі/підпільного буса/копачу бурштину/контрабандистові тощо надаємо державну(сусідську) субсидію, причому за рахунок коштів МВФ, то тільки загострюємо хворобу і перекладаємо цей шалений борг на наших дітей і внуків... Списки отримувачів субсидій у селі на перших порах має затверджувати сесія сільської ради. Мусить бути механізм анонімного чи авторизованого повідомлення про незаконні державні допомоги, які вигідні для &quot;агента&quot; держави та інші важелі впливу. Ті надумані інспектори соцзахисту, що мають проводити огляд статків, тільки збагачуються й отримують зарплату з того ж бюджету. Звичайно, що паралельно мають йти реформи у державі, влада має перестати красти, а ми робити вигляд добропорядних сусідів, що &quot;стурбовані&quot; куди ми йдемо з тим всім...
16 Серпня 2016, 02:25
То пан Хрін вважає, що лише суспільний осуд заставив німців наводити порядок біля садиби? А може таки є культурологічний зсув у німців по відношенню до поліщуків?
16 Серпня 2016, 11:32
Підтримую 100% Хріна. Те ж саме робиться з соціальними допомогами. Їх отримають ті , що й без них не кашляють. Маючи мед(добротні будинки,кучу різного транспорту записаного чуть не на прадіда,різні соціальні пільги) забирають у тих ,хто платить податки ще й ложку,і галасують :що за держава,що за закони!!!А куди дивиться комісія яка їм ці соцдопомоги призначає? Дана допомога дається на скільки мені відомо для придбання чистих продуктів і предметів одягу,а отримувачі вкладають її в бізнес,нерухомість,транспорт .Вони дурять державу і нас з вами шановні платоспроможні громадяни.Коли це вже закінчиться?! Де справедливісь?
17 Серпня 2016, 11:11
Покажіть хоч одного жителя нашого району із тих , яким призначена субсидія і якізекономили понад 42 мільйони гривень???
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024