Госпітальний округ пропонують створити у Камені-Каширському

29 Серпня 2016, 21:45
1759 Джерело: ratadmin.gov.ua

На Волині реформують медицину. Про це йшлося 29 серпня під час оперативної наради в облдержадміністрації, - повідомляє "Волинський інформаційний портал"..

Начальник управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк розповів, що нині в первинній ланці медицини пріоритетним визначили розвиток сімейної медицини. На цей час більш ніж половина області обслуговується сімейними лікарями.

Окрім того, Обласний центр екстреної медичної допомоги теж працює по-новому. Фахівці проаналізували виїзди «швидкої», доцільність, проблемність викликів. Карети «швидкої» обладнали gps-трекерами, тож рух автомобілів можна відслідкувати з диспетчерської.

Результати не забарилися. Якщо у 2014 році було 276 тисяч виїздів, то у 2015 – 170 тисяч.
Усі автомобілі «шидкої» обладнані пристроями для дистанційної передачі електрокардіограми. Торік 172 людини з районів доставили в Луцьк для термінового лікування.

Утім найбільша проблема на цей час – оптимізація мережі лікувальних закладів. Нині в області – 77 ліжок на десять тисяч населення. Натомість уряд вимагає скорочення цього показника до шістдесяти ліжок. Варто зауважити, що кілька лікарень на Волині (Ковельське ТМО, Локачинська та Рожищенська райлікарні) вже зменшили кількість ліжок.

За словами Ващенюка, нині обговорюється питання створення госпітальних центрів. «Наголошую, це тільки обговорення», – підкреслив він.

Так, на Волині йдеться про чотири госпітальні округи – Камінь-Каширський, Ковельський, Луцький та Нововолинський. Часова доступність до центральних медзакладів повинна бути не більш, як шістдесят хвилин.

Очільник волинських медиків підкреслив: це не значить, що закриють районні лікарні. Є планове лікування, яке може проводитися у цих закладах. Йдеться тільки про екстрені випадки, в яких допомогу повинні надавати кваліфіковані лікарі.

Його думку поділяє і голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик. Він наголосив, що хірург, який робить десять операцій на квартал, не може називатися кваліфікованим фахівцем, а тому немає сенсу утримувати незаповнені ліжка в районних медзакладах. Натомість краще створити сучасні медичні центри, до яких скеровуватимуть пацієнтів зі складними випадками.

Коментарі
30 Серпня 2016, 01:46
Щоб там не говорили, але завдяки Шпарику, царство йому небесне, район має нормальну медичну базу та фахівців. ТОму, варто подвоїти зусилля і наполегливість медиків району для підтримання такого рівня та розвитку потенційного медичного округу. У великих містах-мільйонниках також є опорні медичні лікарні і кваліфіковані операції роблять не у всіх медзакладах. Щоправда відстань у місті менша, але суть та ж сама. Ну і ще цікаво- яка роль Колба Олександра Григоровича на цій нараді у Луцьку, де обговорювалися медичні питання щодо округів. Він же ж нібито у Києві очолює якийсь міліцейсько-поліцейський інститут у Академії МВС?
30 Серпня 2016, 13:03
Він у Білій Церкві. І чому всі на його посилаєтеся? І сивочолий Камінь в бейсболці, і медуза? Тільки Хрін не посилається, бо знає, що він не Колб.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024