На ринках Камінь-Каширщини заборонили торгувати свининою

30 Серпня 2016, 12:12
1525 Джерело: sumy.depo.ua

Спалахи африканської чуми свиней, зафіксовані в Любешівському та Ратнівському районах, змушують хвилюватися господарів Камінь-Каширщини.

Ще в п’ятницю під керівництвом голови обласної державної адміністрації Володимира Гунчика відбулася екстренна нарада, під час якої губернатор висловив вкрай рішучу позицію щодо заходів із уникнення поширення африканської чуми свиней. Володимир Петрович рекомендував не лише обмежити, а загалом заборонити продаж м’ясних продуктів на ринках, торгових площах та в супермаркетах вищезазначених районів. Разом із тим, учасники наради говорили про необхідність попередження керівництва Камінь-Каширського, Маневицького, Старовижівського та Шацького районів стосовно оголошення карантину на Любешівщині та Ратнівщині, аби узгодити спільні дії в даному напрямку.

У зв’язку з цим, голова районної державної адміністрації Валерій Дунайчук, 29 серпня, провів засідання районної державної надзвичайної протиепізоотичної комісії за участю керівників профільних структур, – повідомляє прес-служба РДА.

За словами в. о. начальника Держпродспоживслужби в районі Віталія Макарчука, африканська чума свиней – хвороба, що знаходиться на першому місці за рівнем небезпечності. Від цього захворювання досі немає вакцини, також не існує ліків, якими його можна було б вилікувати.

– У разі підтвердження наявності збудника африканської чуми свиней проводяться заходи відповідно до діючої в Україні Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 05.03.2014 р. № 81, якою визначаються межі епізоотичного осередку, зони захисту та нагляду, – підкреслив Віталій Юхимович. – Зокрема, наразі до зони нагляду входять населені пункти Видричівської, Хотешівської, Черченської, Мельнико-Мостищенської, Бузаківської, Осівцівської, Грудківської, Воєгощанської, Ворокомлівської, Видертської, Броницької, Пнівненської, Тоболівської, Новочервищанської, Олениненської, Боровненської, Гуто-Боровенської сільських рад.

З огляду на останнє, в районі передбачено облік усього поголів’я свиней у господарствах усіх форм власності та диких свиней з наступним посиленням спостереження за ними. Також забороняється торгівля на ринках свининою та іншими продуктами свинарства, постачання населенню продуктів тваринництва без наявності супровідних ветеринарних документів.

Утім, передчасно бити на сполох фахівці не радять. Мовляв, ситуація контрольована.

– На випадок виникнення захворювання на африканську чуму свиней на Камінь-Каширщині в установах ветмедицини створений необхідний запас засобів для відбору та пересилки патологічного матеріалу, спецодягу та засобів захисту. Наявні два автомобілі, дезінфекційна установка, мінімальний запас деззасобів, – запевняє в. о. начальника Держпродспоживслужби в районі Віталій Макарчук.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024