Сошичне: обговорили створення об'єднаної територіальної громади

09 Вересня 2016, 10:22
3929 Джерело: kamadm.gov.ua
У 2014 році Україна взяла курс на децентралізацію, затвердивши концепцію реформування місцевого самоврядування. Втім, реформа стартувала з лютого 2015-го у зв’язку з прийняттям Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Децентралізація влади – це не просто система поглядів, а розуміння необхідності змін. Сьогодні дане питання залишається відкритим, у тому числі й для Камінь-Каширщини, адже в районі – жодної об’єднаної територіальної громади, – повідомляє прес-служба РДА.

Фахівці наголошують на необхідності проведення медійних заходів для того, аби залучити якомога більше людей до формування перспективного бачення цієї реформи, до єдності у питанні децентралізації.

Про це консультант із бюджетних питань Офісу реформ у Волинській області Василь Гром, консультант із юридичних питань регіонального відділення Асоціації міст України (РВ АМУ) у Волинській області, науковець Валентин Малиновський, виконавчий директор Волинського РВ АМУ Богдан Самойленко обговорили із головою районної ради Віктором Сусом, першим заступником голови райдержадміністрації Олександром Михаліком, заступником міського голови Миколою Швораком та сільськими головами. Спілкування відбулося в рамках тематичного семінару «Актуальні питання діяльності органів місцевого самоврядування», який проходив на базі Сошичненської сільської ради.

Тривала у часі робоча зустріч пройшла у форматі жвавого обговорення, позаяк у представників місцевого самоврядування було чимало запитань. Слід зауважити, що окрім зазначених вище учасників семінару працювали запрошені – керівники окремих структурних підрозділів райдержадміністрації, установ та організацій району, а також гості з Ратнівщини – колишня голова Ратнівської райдержадміністрації Лариса Цепух, Велимченський сільський голова Анастасія Павлович.

Цей захід характеризувався не лише теоретичним посилом. Брали до уваги й інші визначальні фактори. Відтак першочергово присутні ознайомилися із соціально-економічною інфраструктурою населених пунктів, які входять до «Сошичненського куща», здійснивши об’їзд територій сіл Качин, Личини, Стобихівка, Карасин, Сошичне. Адже згідно з Перспективним планом формування територій громад, який був ухвалений 25 червня минулого року депутатами Волинської обласної ради, передбачено, що один із майбутніх адміністративних центрів повинен бути саме у Сошичному.

Разом із тим, говорили про конкретні речі.

Виконавчий директор Волинського РВ АМУ Богдан Самойленко розповів щодо проектів, в рамках яких нині працює Офіс реформ у Волинській області, серед них – «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС) – п’ятирічний проект міжнародної технічної допомоги, який АМУ реалізовуватиме у коаліції з Радою Європейських муніципалітетів і регіонів (CEMR), Програмою  IREX та Українською асоціацією районних та обласних рад. Назва проекту ПУЛЬС формується від англійського –  Policy for Ukraine Local Self-governance (PULSE). Мета проекту ПУЛЬС – посилення місцевого самоврядування, поглиблення демократії, покращення умов для розвитку громад.

Богдан Віталійович повідав також про широкомасштабну акцію під назвою «Децентралізаційний марафон», яка була зініційована Асоціацією міст задля активізації та стимулювання процесу об’єднання і формування спроможних громад. Так, у цьому році на Волині відбулося близько 25 візитів у громади. Консультанти під час зустрічей розповідають про переваги об’єднання, обговорюють алгоритм дій для створення об’єднаних територіальних громад (ОТГ).

Консультант із юридичних питань РВ АМУ у Волинській області Валентин Малиновський зауважив, що децентралізація – це одна із найголовніших реформ, якої давно потребує Україна. За його словами, лідери громад повинні бути зацікавлені в даному процесі, позаяк об’єднана спроможна територіальна громада отримає значні фінансові повноваження.

– Відповідно до Перспективного плану в районі передбачено створити п’ять об’єднаних громад на базі міста Каменя-Каширського, сіл Сошичне, Бузаки, Полиці, Пнівне, але цей план не є догмою, – підкреслив експерт. – Можна вносити пропозиції.

Поспілкувалися й про те, які функції виконуватимуть старости.

Консультант із бюджетних питань Офісу реформ у Волинській області Василь Гром нагадав присутнім про шлях добровільного об’єднання громад, обгрунтував фінансову спроможність до об’єднання на прикладі потенційної Сошичненської об’єднаної територіальної громади, назвав переваги та можливі ризики даного процесу.

Фахівці узагальнили, що позитивні зміни можливі за умови активних дій, а не споглядального очікування.

На закінчення семінару представники районної влади подякували доповідачам за надані консультації та роз’яснення. Завершальне слово виголосив Сошичненський сільський голова Ігор Волосюк, який запевнив, що ініціюватиме питання утворення Сошичненської ОТГ. Мовляв, важливо переконувати людей у необхідності реформи з децентралізації та стимулювати громади до об’єднання.




















 

Коментарі
09 Вересня 2016, 17:50
Я би не тулив Карасинський кущ до Сошиченського корча( кущ- нездалий термін з часів совка)) ) з кількох причин. Перенесення адміністративного центру громади в Сошичне підірве і так слабкі зв'язки з землею молоді з карасинської групи сіл, яка, як на мене, на даний час є самодостатньою для створення окремої громади. Для закріплення тут молоді, розвитку й зміцнення Карасинської ґміни до неї варто було б залучити Великообзирські поселення, проклавши/суттєво покращивши між ними існуюче тверде покриття, скерувавши відповідні кошти від децентралізації. Сошичне, як центр громади, у свою чергу, було б абсолютно самодостатнім у складі Нуйнівського(+Залісся, Лука) та Качинського(+ Олександрія, Личини, хутори Солов'є) об'єднань. В якості бонусу одному чи другому - Запруддя, на розгляд мешканців цього маленького села з великою історією. Моя пропозиція, яка не претендує на досконалість, є спробою перспективного розгляду утворення громад, а не цьогочасного, яке пов'язана з браком бюджетних коштів для утримання сільського чиновництва. При формуванні громад варто враховувати не тільки кількість населення, але й економічний потенціал громад - земля, ліси, освітня, медична та інфраструктурна база поселень. Транзитне село Сошичне хіба може стати центром певних адміністративних, фіскальних, освітніх, медичних та соціальних центрів, позаяк одночасно у всіх периферійних громадах утворювати/зберігати такі складно і, можливо, недоцільно, принаймні у перехідний період. Пасивність, аморфність місцевих сільських людей у творенні громад, як на мене, є наслідком недостатніх роз'яснень з центру, області та району суті цих задумів, зневіра населення до успішності реформ нинішньої влади має місце і через гіркий досвід від попередніх "спасителів нації", причому- всіх без винятку. Будь-які принципові зміни у житті людей не сприймаються, якщо вони робляться з під палки, або носять радикальний характер. Життя і практика покаже, які громади виявляться більш життєздатними і успішнішими для виживання у цих непростих і невідомих для більшості умовах реформування, якщо хочете, способу життя... І ще одне. Суспільний організм має поступово адаптовуватися до змін. Для прикладу, якщо людині потрібно вставити імпланти для протезування зубів, ну, скажімо 12 штук - по три на кожну робочу сторону щелепи, то для цього потрібно щонайменше 1 рік, аби вони по 1-2 в місяць чи 3 в квартал могли прижитися в організмі, врости у нього та бути готовими сприймати навантаження при наших апетитах. Даруйте за таке порівняння, але воно мені видається яскравим та переконливим, оскільки наші громади тепер зовсім беззубі...)))
09 Вересня 2016, 18:02
Проблема в тому ,що немає лідерів,які дійсно подбають за людей,а не за свій зад.Люди доведені до відчаю...Ні Майдан,ні війна у країні нічого не міняє.Корупція,бюрократизм,тиск зі сторони чиновників в нашому рацоні зашкалює!!!!
10 Вересня 2016, 01:16
Якщо громада не народжує лідера, це не громада, а, даруйте, населення. Таких людей хіба об'єднує святкове застілля, похорони чи інша подія, що спорадично чи планомірно виникає у житті. Людей тривалий час відучували думати, робили з них послушну масу для реалізації імперських чи народногосподарських планів. Та й нині основним гаслом московського православ'я, яке домінує на Поліссі, є слоган-заповідь "Не суди, да не судим будешь". Звідси і, звиняйте, воляча натура, у котрої кастровано природній дар до продовження свого роду, свободи і потреби у своєму ареалі-території. Для вола завжди знайдеться стійло. У вола є тільки потреба їсти, яка реалізується через тяжку волячу працю, інакше - під ніж і на м'ясо. Людина, звичайно, на кілька порядків вища від худобини, принаймні так має бути, але наведена мною паралель доволі близько ілюструє нашу безпорадність. Ми кастровані духовно і національно. В селах щойно окремі індивідуми починають розуміти, що ніхто і ніколи вже не буде дарувати безкоштовно житло(квартири у місті), належне і ефективне лікування, справжню, а не липову освіту та інші блага, котрі мріяла продукувати радянська влада та її лідери. Та й тоді нічого безплатного не було, була тільки іллюзія, яка створювалася неоплаченою належним чином людською працею, нехтуванням людських прав і свобод. Приходить час починати думати, як розпорядитися землею, надрами, лісами(те що лишиться від розкрадання), водою та іншими Богом дарованими благами. Для цього існують громади, які самі вирішують - де прокласти дороги, як захистити свою територію, статки, врешті - життя і здоров'я. Людина живе одноосібно з сім'єю, а от родинами і громадами захищає свої інтереси, облаштовує своє життя, зокрема у тих моментах і випадках, які є спільними для всіх. Відтак, якщо люди не знайдуть у собі сили для такого розвитку, рано чи пізно знайдеться татарин, жид, поляк чи москаль, які "очолять" цей процес творення громади, але на свій копил і для своєї користі, як це робилося століттями...Особливо, коли за сотню-другу гривень ми продаємо свої голоси на виборах до Верховної Ради, не думаємо при виборах місцевої влади у селі, районі. Тому так і живемо, тому і "зашкалює", як Ви пишете!
11 Вересня 2016, 19:30
Є в народу таке прислів"я "Дурне бідне. Чому дурне, бо бідне, а чому бідне, бо дурне"
11 Вересня 2016, 20:09
А районне керівництво таке тельбате! З якої біди?
11 Вересня 2016, 20:53
Якісь ті реформи недолугі! Ось має кілька десятків людей по тих селах роботу, а реформа все централізує... В охороні здоров"я теж реформували вивіски та зробили дві установи замість однієї. В освіті , що пам"ять сягає, то все або ставлять крапочку на титульній сторінці зошита, то не ставлять, то вчать табличку додавання- множення, то відкладають на старість. То десять, а то дванадцять років вчать дітей англійської мови, а її навіть після інституту без репетитора не сягне ніхто при нашій системі лікбезу! Почитайте новини у програмах, що вводяться, то самі фрази голову закондубасять! А дітям з батьками те все ковтати. Співав Висоцький: все не так, ребятя.
13 Вересня 2016, 03:43
На останній світлині керівник показує, що зроблять з непокірними!
13 Вересня 2016, 03:47
Ага! Дівчатам вже страшно...
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024