Камінь-каширські фермери вказали на недосконалість обласної програми агропромислового розвитку

11 Вересня 2016, 22:20
2302

Шостого вересня 2016 року голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Камінь-Каширського району  Вероніка Іванівна Романович в офіційному порядку зустрілась з заступником голови Волинської обласної ради Романом Петровичем Карпуком.

Про це повідомляє «Асоціація ФПЗ Камінь-Каширського району: Об’єднання Вільних Селян» на своїй сторінці у Фейсбуці.

Зустрічі передувало наступне.
Наприкінці березня 2016 року голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Камінь-Каширського району Романович Вероніка Іванівна письмово повідомила голову Волинської обласної ради Ігоря Петровича Палицю про бажання провести з ним зустріч, під час якої надати йому інформацію щодо організаційних питань в секторі сільського господарства області загалом та Камінь-Каширського району зокрема. 
Головною причиною такого звернення про зустріч є те, що 10 березня 2016 року Волинська обласна рада затвердила так звану «Комплексну програму агропромислового розвитку Волинської області на 2016-2020 рр.». 
В січні 2016 року голова Асоціації разом з експертами ознайомилась з проектом цієї програми. Висновок був однозначно негативним. Тому першого лютого 2016 року на ім’я голови обласної ради Волинської області була направлено звернення, в якому було викладено усі аргументи щодо недосконалості Програми та пропозиції про механізм її розроблення, за якого область могла б отримати програмний документ, що відповідає вимогам сьогодення.
З приводу звернення голову Асоціації було запрошено на засідання постійної депутатської комісії обласної ради з питань сільського господарства. Висновок членів комісії був дещо двозначним. Вирішили доопрацювати в майбутньому Програму на основі вивчення думки волинських селян, але, запропонований департаментом агропромислового розвитку Волинської обласної державної адміністрації проект програми, підтримати.

Більш конкретну інформацію про переписку із головою Волинської обласної ради, головою, Волинської обласної державної адміністрації, Прем’єр-міністром України було розміщено на цій сторінці раніше, з нею кожний користувач Фейсбук безперешкодно може ознайомитись.

Сесія майже одноголосно підтримала вище зазначену Програму, не звернувши уваги на те, що її подано без супровідних експертних документів. А серед них мала бути економічна, правова та соціальна оцінки. 
Проте це не означає, що помилки, або злий умисел окремих мають визначати життя значної кількості людей. Тому і було прийнято рішення безпосереднім чином донести інформацію до голови обласної ради.

Чому саме до голови обласної ради, а не голови обласної адміністрації? Це обумовлено тим, що уже доводилось звертатись до очильника виконавчої влади Волинської області. Відповідь була більш як простою і однозначною – мовляв, органи виконавчої влади мають право робити лише те, що передбачено законом і що наказано вище стоячим керівництвом. 
З огляду, що окрім Президента України та Прем’єр-міністра до списку вищого керівництва входить і обласна рада, яка має право відмовляти у затвердженні різного роду програм, має право не затверджувати річний бюджет, вносити зміни до бюджету серед року і навіть право 2/3 голосів оголосити недовіру голові обласної держадміністрації, після чого Президент України зобов’язаний звільнити дану особу з посади і призначити іншого, було прийнято рішення максимально співпрацювати з обласною радою та її керівництвом.

На жаль розмова відбулась лише на початку вересня 2016 року а не наприкінці квітня, як це планувалось, і не з головою обласної ради, а з його заступником, який тепер має весь зміст розмови донести до Ігоря Петровича. 
В зустрічі з заступником голови брав участь член Асоціації  Володимир Пилипович Сільчук. Під час, майже 30-ти хвилинної розмови Роману Петровичу було повідомлено:

1. про недолугість вище згаданої Програми; 
2. про бездіяльність керівника Департаменту агропромислового розвитку; 
3. про надмірну довіру депутатів до продуктів діяльності органів виконавчої влади; підтримку документів, які не мають експертної незалежної оцінки;
4. про невідповідність затвердженої обласною радою «Комплексної програми агропромислового розвитку Волинської області на 2016-2020 рр.» Стратегії регіонального розвитку, прийнятої Кабінетом Міністрів, а також про невідповідність Волинської регіональної Стратегії розвитку загальнодержавному документу;
5. про невідповідність та фактичне порушення низки законів України процедурою розроблення та прийняття Програми, відповідальність за що лежить на директорові департаменту агропромислового розвитку Волинської обласної державної адміністрації Горбенкові Юрії Мефодійовичу, а опосередковано – голові Волинської обласної державної адміністрації, яка є замовником цієї програми; 
6. про невикористання Волинською областю коштів Державного Фонду Регіонального розвитку;
7. про нагальну необхідність розробити реалістичну обласну програму розвитку сільськогосподарського виробництва, яка має передбачити підтримку малого і середнього бізнесу, вирішення соціальних проблем села, інвестування та розвиток переробної промисловості в області. З приводу останнього було наголошено, що основним індикатором ефективності є експорт в інші регіони та за кордон не сировини, а товарів – продуктів розрахованих на безпосереднє споживання.

Зміст розмови був зафіксований працівниками апарату Волинської обласної ради. Карпук Р.П. пообіцяв усю отриману інформацію, а також зміст відповідей на його запитання передати голові Волинської обласної ради.

Чекаємо на результат.

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024