Прикордонні райони Волинської області досі позбавлені рідного телебачення

08 Жовтня 2016, 17:27
1997
Через складність міжнародної координації щодо присвоєння частот телевізійного мовлення майже третина Волині не бачить більшість українських телевізійних каналів, як в аналоговому, так і цифровому форматах.

Відтак глядачі п’яти поліських районів області змушені задовольнятися польськими та білоруськими телепрограмами. А подекуди й російськими, які транслюють прикордонні сусіди – пишуть на сторінках тижневика «Сім’я і дім».

«Це насамперед стосується Маневицького, Володимир-Волинського, Шацького, Любомльського, Ратнівського районів. Причина криється в проблемі із присвоєнням частот для телевізійного мовлення, яке потребує міжнародної координації. Вона утруднена через географічне розташування Волині та централізованого узгодження на рівні держави», – зазначає директор Волинської філії Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Сергій Семерей.

Проблему намагалися вирішувати впродовж п’яти років, відколи заходилися впроваджувати цифрове телебачення на Волині. Провайдером послуги є ТОВ «Зеонбуд», що за п’ятирічку спромоглося встановив цифрові телевізійні станції лише на шести об’єктах державного оператора – Концерну РРТ. Цього недостатньо, бо забезпечує покриття цифровим сигналом лише 60% території області.

«Концерн РРТ має об’єкти, де можна встановити таке обладнання, зокрема й на Поліссі. Однак, як заявляє український державний центр радіочастот, на заваді стоїть відсутність частот, – каже Сергій Семерей. – Коли в 2010–2011 роках ліцензувався «Зеонбуд», всі вільні 664 частоти в дециметровому діапазоні були віддані цьому товариству. Хоча за правильного планування мали б виділити лише 320 частот. Оцю різницю якраз ми і пропонуємо перерозподілити для того, щоб забезпечити телевізійне мовлення і в прикордонних районах, і в інших районах Волині».

Власне в цьому полягає пілотний проект волинської влади, озвучений 27 вересня в Києві на засіданні колегії Держкомітету телебачення та радіомовлення України.

«Ми не просимо коштів. Маємо непогані цифри перевиконання бюджетів, багато працюємо щодо їх наповнення. Потрібні конкретні рішення і політична воля», – каже голова облдержадміністраціїВолодимир Гунчик.

Отож, є сподівання, що завдяки пілотному проекту Волинь буде забезпечена цифровим телевізійним сигналом уже наступного року.


 

Інфографіка Дмитра АВРАМЕНКА

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментарі
09 Жовтня 2016, 16:36
Відносно К-Каширська, чому мовчить у цьому випадку телевізійна антена яка більш як десяток років височить над містом? Відповідно даних цієї антени ресурс міг простягатися вже на територію Білорусії. Але скупий платить дважди. Перший раз коли встановлювали і другий коли майже вороже слово ламає свідомість українця, а надто Волинянина який нічого не бачить в перспективі розвитку свого краю. Крім того так зване Волинське телебачення явно здає задніх через те, що Волинське телебачення скоріше всього не прокинулося з літаргічного сну після Московського перевороту. З тих пір і до цього часу показують балет "Щелкунчика" і як говорить наш Пан Гунчик танці-шманці. Танці-шманці пане голова обласної адміністрації саме у Вашій голові через те, що час від часу дивіться Волинське телебачення оскільки крім танців-шманців там нічого не показують.
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024