Волинь серед лідерів за порушеннями виборчого права

09 Листопада 2016, 11:32
1372

Волинь – друга серед українських областей за кількістю засуджених через порушення виборчого права під час місцевих виборів 2015 року. Про це стало відомо під час публічного обговорення стану розслідування та притягнення до відповідальності за злочини проти виборчих прав громадян, вчинених протягом виборчого процесу на місцевих виборах 2015 року.

У Волинській області розпочато 13 кримінальних проваджень через злочини проти виборчих прав громадян. З них – 11 з обвинувальним актом, 2 – вже закрили. Таку інформацію озвучила юрист громадської мережі «ОПОРА» Ольга Коцюруба, – повідомляє "Волинський інформаційний портал"

На її переконання, лідерську позицію за кількістю засуджених зайняла Одеська область. Там – 13 кримінальних проваджень з обвинувальним актом. Усього, за її словами, в Україні здійснено 422 розслідування щодо порушень на місцевих виборах 2015 року. З цієї кількості до суду потрапили матеріали 66 розслідувань, ще 311 проваджень закрили, а 45 – тривають досі.

Натомість, 69 людей вже засудили через злочини проти виборчих прав громадян. З них 11 – на Волині. Йдеться, зокрема, про жителів Камінь-Каширського району, де зафіксували видачу виборчих бюлетенів людям, які насправді були відсутні в селі у день голосування. Координатор громадської мережі «ОПОРА» на Волині Катерина Шарпата розповіла, які порушення фіксували активісти мережі впродовж виборчої кампанії 2015 року.

Зокрема, порушення з боку виборчих комісій: порушення строків формування сільських і селищних ТВК, проведення перших засідань, порушення строків оприлюднення інформації. Фіксували й порушення з боку кандидатів (штабів): фальстарт агітаційної кампанії, розміщення агітації у заборонених місцях (на громадському транспорті, на опорах електромереж, на деревах, зупинках громадського транспорту, в школах, поштових відділеннях, сільських та селищних радах). Були на Волині і порушення з боку місцевої влади та органів місцевого самоврядування. Зокрема, відсутність або невчасне забезпечення виборчих комісії приміщеннями та технікою.

Розповіла «ОПОРА» і про порушення проти журналістів та спостерігачів: недопуск журналістів та спостерігачів на засідання виборчих комісій, не допуск на партійні конференції, заборона вести фото- та відеозйомку тощо. Фіксували також фізичні розправи над кандидатами, «чорний» піар тощо. Вже у день голосування активісти знаходили агітацію, фіксували масове підвезення виборців на дільниці, видачу бюлетенів виборцям без паспорта, недопуск журналістів на дільниці після 20 години, переписування протоколів членами комісій у приміщенні територіальної виборчої комісії тощо.

Коментарі
09 Листопада 2016, 17:51
а від укропу нічого додати про масові передплати по 200-400-600 гривень?
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром