На Камінь-Каширщині хочуть видобувати бурштин легально

29 Листопада 2016, 18:07
6119 Джерело: finesell.ru

Ділянки, які досліджуватимуть на предмет видобування бурштину, пропонують об’єднати у групи для зниження фінансових затрат на їхнє фінансування.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії обради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів 29 листопада, - повідомляє «Волинь 24» з посиланням на інформаційне агентство Волинські новини.

Депутати розглянули проект змін до рішення про погодження надання надр у користування КП «Волиньприродресурс». Зміни полягають в об’єднанні окремих ділянок без зміни площ в групи з метою отримання 5 спеціальних дозволів на користування їх надрами замість 17. 

При цьому знизяться фінансові затрати на їх утримання. Відповідно до проекту рішення, визначили ділянки Маневицька-1, Маневицька-2, Камінь-Каширська-1, Камінь-Каширська-2 та Ратнівська, де КП «Волиньприродресурс» здійснюватиме геологочіне вивчення

Член комісії Борис Бабійчук запитав, який шанс існує на отримання спеціального дозволу, і чи не може виникнути ситуація, коли кошти обласного бюджету витратять, а дозвіл на земельні ділянки отримають інші організації в результаті конкурсу.

Голова комісії Василь Столяр пояснив, що кошти на придбання ліцензії надаватиме інвестор при укладенні договору про співпрацю, тобто, не йдеться про витрачання значних коштів обласного бюджету. З моменту подачі документів оголошуватимуть конкурс.

Виконувач обов’язків директора КП «Волиньприродресурс» Веніамін Туз зауважив, що у разі відсутності інвестора документи на конкурс не подаватимуть.

Член комісії Ігор Лех зазначив, що процедура затверджена на законодавчому рівні, і жодних моментів непрозорості щодо цього питання бути не може.

Начальник управління екології та природних ресурсів ОДА Дмитро Новохатський звернув увагу на те, що на вказаних ділянках багато об’єктів природно-заповідного фонду, тому виникає питання як комунальне підприємство всупереч вимог законодавства проводитиме на ділянках геологічне вивчення та видобування. 

Веніамін Туз зазначив, що геологічне вивчення на таких ділянках може здійснюватися. До того ж, з 52 тисяч гектарів як родовища виділять, очевидно, 4-5 тисяч гектарів.

Своєю чергою, член комісії Сергій Котюк зауважив, що керівнику підприємства потрібно звітувати на кожному етапі про здійснену роботу. Також депутат поцікавився, навіщо витрачати великі кошти з обласного бюджету на геологічне вивчення 52 тисяч гектарів, якщо використовуватимуться лише 4-5 тисяч гектарів.

Веніамін Туз пояснив, що геологічне вивчення має різні ступені. Так, спочатку зроблять 100 свердловин, які допоможуть визначити, які ділянки є перспективними. На перспективних ділянках відбуватиметься більш детальне вивчення, вивчатимуть бурштиноносну породу.

Член комісії Олександр Омельчук зазначив, що дехто з депутатів поводиться, наче сепаратисти, чинячи перешкоди комунальному підприємству, робота якого спрямована на легалізацію видобутку бурштину і відповідно, гідних зарплат для волинян, які займатимуться цим видобутком. 

Він радив колегам поглянути на села, де розбиті дороги та розвалюються школи у районах, де розташовані бурштиноносні ділянки.

У підсумку, проект рішення рекомендували підтримати під час повторного голосування.

Коментарі
29 Листопада 2016, 22:27
Веніамін Туз
30 Листопада 2016, 11:33
То де тут йдеться про те, що "На Камінь-Каширщині хочуть видобувати бурштин легально"?? Хто саме ХОЧЕ??
30 Листопада 2016, 20:02
Найкращий спосіб приховати нелегальність - видати справу за легальність
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024