Працевлаштування людей з обмеженими можливостями: проблеми та шляхи їх вирішення

06 Грудня 2016, 08:20
2817

У Камінь-Каширському районному центрі зайнятості відбувся інформаційний захід на тему «Об'єднуємо зусилля до зайнятості осіб з обмеженими можливостями».

Участь у ньому взяли начальник відділу обслуговування інвалідів, ветеранів війни і праці управління соціального захисту населення Т. Пась, заступник начальника управління Пенсійного фонду України Л. Оласюк, особи з інвалідністю. Про це повідомляє Волинський реіональний центр зайнятості.

Щороку на початку грудня у Міжнародний день інвалідів ми разом з усією світовою спільнотою ще раз переосмислюємо все, що зроблено на підтримку людей з особливими потребами. Адже для людини з інвалідністю не так просто зберегти активність, віру в свої сили, відчуття захищеності та особистої свободи.

«Не секрет, що рівень зайнятості є одним із основних критеріїв, який дозволяє людям з особливими потребами відчути себе повноправними членами суспільства. Тому служба зайнятості, насамперед, через адресний, індивідуальний підхід сприяє особам з інвалідністю у поверненні до активної діяльності», - відзначила заступник директора-начальник відділу надання соціальних послуг районного центру зайнятості Раїса Пасмор.

Вона розповіла про проблеми працевлаштування осіб з інвалідністю та шляхи їх вирішення, зокрема, про недостатню кількість вакансій, низький рівень заробітної плати, що пропонується. Служба зайнятості надає великий спектр соціальних послуг людям з інвалідністю, зокрема: консультує, організовує професійне навчання, сприяє започаткуванню власної справи, залучає до тимчасової зайнятості.

Впродовж 11 місяців цього року на обліку у центрі зайнятості перебувало 19 осіб з інвалідністю, з яких 7 осіб працевлаштовано, 1 особа взяла участь у громадських роботах. Пройшли підвищення кваліфікації під конкретне замовлення роботодавця та були працевлаштовані 3 особи з інвалідністю. Особам з обмеженими можливостями, які звертаються до центру зайнятості, надаються соціальні послуги з урахуванням їх програм реабілітації, медичних показань, особливих нахилів, здібностей, тощо. У центрі зайнятості створені умови для безперешкодного доступу до інформації про попит на робочу силу, вибір виду діяльності, професійне зростання та можливість працевлаштування, нормативні документами, що стосуються зайнятості.

Начальник відділу обслуговування інвалідів, ветеранів війни і праці управління соціального захисту населення Т. Пась розповіла про напрямки діяльності служби, а саме: забезпечення засобами реабілітації, матеріальну допомогу, забезпечення автотранспортом, зубопротезування, соціальне-побутове та медичне забезпечення, навчання інвалідів. Всі ці напрямки спрямовані на забезпечення зайнятості громадян з інвалідністю. Водночас, вона загострила увагу на тому, що лише незначна кількість жителів з обмеженою працездатністю бажають здобувати освіту в спеціалізованих навчальних закладах, де є відповідні умови для отримання професії і одночасної реабілітації.

Заступник начальника управління Пенсійного фонду України Любов Оласюк зосередила увагу на Закон України «Про пенсійне забезпечення» в частині пенсійного забезпечення інвалідів.

Учасники заходу висловили впевненість, що тісна співпраця забезпечить повне розуміння проблем осіб з обмеженими можливостями, а прикладені зусилля, які спрямовуються на забезпечення вирішення проблем цієї категорії громадян, допоможуть їм відчути себе соціально значимими. Працююча людина є найбільш захищеною, тому комплекс соціальних служб повинен спрямовуватися назустріч кожній особі з інвалідністю, для адаптації її в трудовій діяльності та суспільному житті.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024