У Камені-Каширському діти виявили знахідку, якій понад 3 тисячі років

14 Грудня 2016, 09:00
2837

Школярі Каменя-Каширського Іванка і Роман Каширці під час роботи у полі знайшли крем’яний серп, якому понад 3 тисячі років.

Діти за дорученням батька готували поле для посадку малини. Збираючи камінці, помітили, що один якийсь дивний і не схожий на інші: мав правильну форму і зубчики. Здогадавшись, що це річ непроста, діти віднесли знахідку у шкільний музей, - пише ZIK.

Вчитель історії Олександр Деркач проконсультувався з фахівцями.

З’ясувалося, що знахідка унікальна і відноситься до періоду пізньої бронзи (12-16 ст. до н.е., тшинецько-комарівської культури).

Спершу була думка, що знайдене – це ніж, та згодом встановили, що камінь є кремневем серпом. Тепер стародавнє знаряддя зберігається у шкільному музеї як найдавніший експонат.

Коментарі
14 Грудня 2016, 12:42
Які красиві діти! І знахідка цікава.
14 Грудня 2016, 17:17
Не хочу позиціонувати себе знавцем археології, але приткну і своїх 5 копійок щодо цього кремнієвого "серпа". Здавалося б, що 3 тисячі років тому - незбагненний проміжок часу, люди у той час щойно почали злазити з дерев, у декого ще й хвости повністю не повідпадали, але вже серед найрозвинутіших були представники "аграрного сектора", які сіяли і збирали злакові, просо і собі майстрували серпи з кремнію завдовжки біля 20-30 см. Але ж три тисячі років тому - це період пізнього трипілля, період завершення мідної доби, а, як йдеться навіть у цій статті, - час пізньої бронзи. Тобто люди вже вміли плавити метали, до міді додали олово і отримували бронзу. То про які крем'яні серпи може йти мова? Скоріше всього, це якась шкрабачка для обробки шкіри, можливо й своєрідний ніж для швидкого перерізання/шмуляння лика з дерева, знімання луски з триклятих колючих окунів і щупаків, що аж вискакували на берег через свою плодовитість і відсутність браконьєрів з електровудочками.)) Дві тисячі років тому у світі вирувало цивілізоване, як на той час життя, євреї, витягши з крила гуски пір'їну, вже при каганцях сопіли над написанням християнської теорії, а римляни - вже мали своїх імператорів і відбивалися від навали варварів, імператор Костянтин в ці часи заснував західну столицю Візантію, що дала початок нашому християнству. Словом, люди 3 тис. років тому мали значно вищий розвиток, аніж ми собі думаємо, саме тому я схоластично, мазками назвав відомі історичні події, що не підлягають сумніву. Поліщуки не були винятком у цьому житті, хоча, звичайно, не мали таких світових досягнень, як мешканці Греції, котрі подарували світу цивілізацію... Саме тому я піддаю сумніву гіпотезу, що знайдений артефакт, якому ймовірно 3 тис. років, що легко перевірити методом спектрального аналізу(вік самого кремнію), виконував функцію серпа! Ну, хіба "Камінь" підтвердить, тоді інша справа...))
14 Грудня 2016, 21:30
Ось такі неврівноважені коментарі, як 17:14, як на мене, варто модерувати, а ІР -адресу автора - банити. Бо у тексті статті до імені вчителя вкралась технічна добавка "ов", все інше - добре. А коментатор, вживаючи принизливі та недопустимі епітети, сам зі злості чи своєї "величі" допустив помилку в імені вчителя, пропустивши букву "к". Ми всі часом не того ґудзичка на клаві натиснемо, то й що з того? Редактори ж також живі люди, трагедії не сталось...))) Бачиш помилку - виділіть частину цього тексту і натисніть CTRL + Enter ... Сайт - це наш колективний продукт!
14 Грудня 2016, 21:39
Тут прямо, як добро (Хрін) і зло (редакції сайту). І все це реалії життя.
14 Грудня 2016, 21:51
Роздуми щодо "серпа". Відомі декілька технологій виготовлення знарядь праці з кременю. Для цих технологій встановлені більш менш точні часові рамки. Треба оцінити за допомогою якої технології обробки кременю виготовлений даний артефакт. Я колись читав про способи обробки нуклеосів, але в пам"яті залишилися лише деякі назви (сколювання, відтискання, ретушування тощо).
14 Грудня 2016, 21:54
Ніби, як відтискання
15 Грудня 2016, 09:32
&quot;Вчитель історії Олександр Деркач проконсультуватися з фахівцями&quot;- знову не того &quot;ґудзичка &quot; натиснули? )) <br/>Найбільш принизливі епітети було вжито редакторами чи журналістами цього сайту, коли написали &quot;ОлександрОВ Деркач&quot; і це прочитало піврайону , особливо ті учні і колеги ,які знають цього вчителя . І це не &quot;технічна помилка&quot; , а самий звичайний непрофесіоналізм .<br/>А досить різкі коменти - найпростіше видалити і коментатора забанити )) Так найлегше сховати свою тупість...
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024