Черемському болотові надали статус міжнародного значення

04 Січня 2017, 15:30
3697

Черемський природний заповідник був створений у 2001 році. Він знаходиться у північній частині Маневицького району, але, як зазначається у Вікіпедії, за схемою фізико-географічного районування територія відноситься до Новочервищанського району, підобласті Верхньоприп'ятського Полісся, області Волинське Полісся Поліського, краю Зони мішаних лісів південно-західної частини Східно-Європейської рівнини.

Наприкінці минулого року на адресу Черемського природного заповідника надійшов лист від секретаріату Рамсарської конвенції.

У ньому повідомляється про надання водно-болотним угіддям заповідника статусу міжнародного значення та присвоєння Черемському болоту порядковий номер 2272, – повідомляє прес-служба Волинського ОУЛМГ.


 

Завдяки цьому кількість водно-болотних угідь міжнародного значення в Україні збільшилася до 35, а їх загальна площа розширилась до 749,767 тис. га.

– Цьому рішенню передувала тривала і складна робота з дослідження стану екосистем та біорізноманіття цих водно-болотних угідь, – каже директор Черемського природного заповідника Степан Пащук. – Було визначено їх відповідність критеріям Рамсарської конвенції, підготовлено інформаційні описи, прийняті відповідні рішення на місцевому та державному рівнях.

Водно-болотне угіддя міжнародного значення «Черемське болото» знаходиться у центрі межиріччя Прип’яті, Стоходу і Стиру нашої області. Науковці стверджують, що у прадавні часи тут було величезне озеро, від якого до наших днів «дожили» два голубих його «слідочки» – озеречка Черемське і Редичі. Більшість же території  замулилося, заросло сфагново-осоковою рослинністю, утворивши в долині підтип еумезотрофного болота з торфовищем та прилеглими заболоченими лісами.

– Загальна площа водно-болотного угіддя становить 2975,7 га і за розмірами це одне  з найбільших блюдцевих боліт в Українському Поліссі та Європі загалом, – зазначає Степан Іванович. – Ці угіддя входять до Черемського природного заповідника.

Нещодавно також відбулася презентація документального фільму «Сім природних чудес Волині», де є кінорозповідь і про Черемське болото та його унікальну рослинність.

У китайській міфології болото вважається місцем, яке поєднує землю із небом. Черемське також єднає ще й часи – далеку минувшину і сучасність.

 

Коментарі
04 Січня 2017, 19:57
Вплели таки в канву фільму легенду про карушників.
05 Січня 2017, 12:21
У цій версії відсутнє озеро Добре, що є достатнім по-моєму для його включення до цього переліку. Але можливо слід було б записати взагалі усю Волинську оласть як унікальне природне утворення.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024