Звичаї: 12 страв на Святвечір
За давньою українською народною традицією у Святвечір у переддень Різдва за столом збирається уся родина.
Святкова вечеря називається багатою, бо готують до неї 12 страв. І оскільки Святвечір припадає на останній день Різдвяного посту, всі страви повинні бути пісними.
Традиційно на столі на Святвечір повинні бути:
- кутя,
- узвар,
- колядний борщ,
- вареники.
Багато хто до їх переліку у наш час додає мариновані гриби, оселедець.
Пропонуємо приготувати вінегрет, а також голубці з рисом та грибами.
Можна посмажити рибки, натушкувати капусти.
А на десерт спробуйте приготувати цукерки
Інгредієнти:
- 300 г сухофруктів: курага, родзинки і чорнослив (можна взяти свої улюблені сухофрукти)
- 100 г горіхів: волоських і фундука
- Какао-порошок або кокосова стружка для декору
Промийте і обшпарте окропом сухофрукти. Потім подрібніть у блендері або м'ясорубці. Також подрібніть волоські горіхи, а фундук залиште цілим. Змішайте горіхи із сухофруктами і починайте формувати цукерки: візьміть горішок фундука і скачайте навколо нього кульку з раніше приготованої маси. Готову цукерку обваляйте в какао-порошку або кокосовій стружці. Щоб цукерки були солодшими, до начинки можна додати мед.
Або ж запечіть яблук