Звичаї: що готують на Святвечір у Нових Червищах

06 Січня 2017, 14:00
5308 Джерело: voltv.com.ua

Святвечір на Волинському Поліссі: колядний борщ, бобовики і кутя з олією. Усе готують у печі на дровах. А страв не обов’язково має бути 12. 

Про це повідомляє ВРД НТКУ.

У селі Нові Червища Камінь-Каширського району – свої традиції й кулінарні уподобання. Те, що ставлять у Святвечір на стіл тут – особливе, запевняють господині. 

Головний – колядний борщ, який варять переважно двічі на рік – перед Різдвом і Водохрещем. Кутю ж споживають останньою.

 

Коментарі
06 Січня 2017, 16:24
В Нових Червищах Українська церква?
06 Січня 2017, 18:25
Так, храм різдва Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана УПЦ КП, настоятель отець Олександр Лосєв
08 Січня 2017, 16:45
Виглядає, що матінка Лосєва пробує нав'язати своє бачення народних звичаїв Полісся, посилаючись на занадто великий шмат роботи напередодні Різдва чи то вболівання за талію волинського люду. Не смію вчити громаду та священичу сім'ю, яка прибула сюди 20 років тому, але 12 страв було споконвічно на різдв'яному столі у поліщука. Тому якийсь раціоналізм, як на мене, тут не є зовсім доречним. Є ж традиції і де їх ще черпати як не у нашому автентичному краї. От візьмемо для прикладу: зубець часника, часточка яблука, спечена паляничка, маринований оселедець, тушковано-відварні гриби на олії, відварена фасоля, вареники, пісні голубці з пшона з картоплею, тушковано-відварна капуста або різдв'яний борщ, пампухи-пончики з сюрпризом (монетою), кутя та узвар. Ось приблизно таке різдв'яне меню, яке видозмінювалось в залежності від населеного пункту, родини та звичаїв. Хіба це така вже тяжка праця для повної сім'ї при участі всіх у підготовці? Пригадую у Камені практикували смажені з цибулею кусочки оселедців на Різдво. Зрозуміло, що ця єврейська страва привнесена численними пейсатими, що жили у наших краях. Ну і число 12 страв, воно ж традиційно асоціюється з кількістю Апостолів. Вочевидь таке вільне бачення святкового стола, як подано з Нових Червищ, дається взнаки внаслідок господарювання на Волині московитів, зокрема у православ'ї РПЦ та атеїстичному вихованні у школах. Можливо, причина у тому що дві молоді господині приїжджі невістки? Дивно, що Лосєві, які представляють УПЦ КП, так вільно трактують місцеві звичаї щодо святкування перших за значущистю релігійних свят...
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром