Світ шоковани тим, що через 30 років виявили в Чорнобилі

09 Січня 2017, 16:00
4270

26 квітня 1986 - трагічний день в історії Країни, Радянського Союзу та світу в цілому. Саме в цей день сталася аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Величезні території навколо станції стали зоною відчуження.

Нещодавно вчені запустили проект, мета якого - дізнатися якомога більше про фауну цього занедбаного місця. Виявляється, що наявність людей впливає на тваринний світ набагато більше, ніж радіація, адже в Чорнобильській зоні виявлено представники фауни, яких там не спостерігали вже більше століття.

«В мире чедес» ознайомлює з проміжними результатами цього проекту.

За останні 30 років кількість тварин в зоні відчуження зросла в рази, а це дає підстави стверджувати, що радіація не так згубно впливає на фауну, як людське втручання.


 

Вчені відстежували популяції тварин по слідах на свіжому снігу. Також в українській частині зони були встановлені 42 камери.


 

Дослідження дозволило з'ясувати, що в чорнобильських лісах значно зросла кількість диких кабанів, вовків, козуль і лисиць.


 

Крім того, тут виявили рідкісних тварин, які вже багато років не з'являлися в цих місцях: європейську рись і бурого ведмедя.


 

Професор університету міста Портсмут Джим Сміт стверджує, що ця аварія створила якийсь заповідник: «Ми не говоримо, що радіація - це добре. Але відсутність людського впливу дозволило популяції тварин збільшитися ».


 

У Чорнобильській зоні навіть вдалося зняти зубрів і коней Пржевальського.


 

Отже, іноді людина може бути набагато більшим злом, ніж радіоактивне забруднення. Тож, нам варто замислитися. 

Коментарі
10 Січня 2017, 00:43
Дивні автори, коли пишуть:"іноді людина може бути набагато більшим злом, ніж радіоактивне забруднення. Тож, нам варто замислитися." Тут і мислити не варто, а хіба радіоактивне забруднення не витвір людини? Людина страшніша за звіра, бо звір вбиває тільки для їжі чи самооборони, але практично ніколи заради розваги чи задоволення. Навіть, коли у прайді левів трапляється знищення малих левенят домінантним самцем, це розцінюється як знищення потомства від старого і немічного колишнього вождя цього прайду. Всі біди на Землі від людини, яка послідовно і наполегливо знищує довкілля, екосистему, врешті планету Земля заради своїх необмежених забаганок....Тільки скандинави більш-менш навчились жити у гармонії з природою.
10 Січня 2017, 10:53
А ви уявіть , що було би через 30-40 років у наших лісах ,якби туди не пускати лісопильників таких як діпутат від батьківщини Бусько чи інші йому подібні...
10 Січня 2017, 16:36
У районі з його щільністю населення навіть і з помірною, плановою вирізкою стиглого лісу все одно годі чекати такої кількості звірини як у безлюдній зоні Чорнобиля чи близької до того. Адже для успішного розмноження диких тварин, особливо парнокопитних, потрібні чималі масиви так званих "маточників", де взагалі серед щільного і непрохідного лісу й болота не ведуться жодні роботи, не ступає нога людини. Тільки там самка зможе спокійно народити і вигодувати потомство хоча б до "підліткового" віку. Навіть збирання грибів, ягід, шипхи тощо - це тривога для дикого мешканця лісу. А ще ж є вороги внутрі самих популяцій та видів звірини. Це, звичайно, не применшує негативного впливу "бізнесового" середовища чи й держлісгоспів, які до облікової за звітністю деревини додають щонайменше 30-40% лівої, оскільки завжди під рукою є необхідні "папери" та навіть чіпи, які, ой лишенько, забули набити на зрізану колоду. В нашій державі сьогодні пилорама та бензопила мають фактично однаковий статус - купив/збудував для власних потреб. А у справжнього господаря району, краю чи громади кожна сільська пилорама мала б мати свою ліцензію на роботу, кількість таких ліцензій для району мала б бути рівна плану вирубки лісу за мінусом того кругляка, що планово розпиловується за його межами. Але це все, на жаль, романтика, оскільки "долар ріже сталь". За років 5-10 такого господарювання не те, що диких звірів, грибів і ягід у районі не знайдемо, будемо лишень експортувати будівельний пісок та бутильовану технічну воду з озера Добре чи Сірче, все решта - засцяне і загаджене...Гриби і ягоди на базар у Камінь возитимуть з Китаю!
10 Січня 2017, 16:55
Саломон не використовуйте слів шцяє-срає. За лісівничим букварем у нас взагалі не можна різати сосну, бо вік стиглості її від 80 років. Де в нас насадження сосни звичайної з віком понад 80 років? Стрічкопиляльний верстат не винен (він,між іншим, гарний винахід), що лісгосп заготовляє ліс відрубок догляду, санітарних і, можливо, прохідних силами дядьків сільських і розплачується з ними головно не грішми, а лісом. Звірі є навіть у містах, наприклад, куниця кам"яна, тхір, горностай тощо, тому у лісі вони є і будуть, інша річ в якій кількості. На Лютні, наприклад, я бачив дикого очеретяного кота з кошенятами та взимку сліди рисі років так 5 тому.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром