Священик із Каменя-Каширського розвінчав міфи про "п'ятницю 13-го"

13 Січня 2017, 16:04
1918

Про погляди православної цекви з приводу "п'ятниці 13-го" розповів речник Камінь-Каширського благочиння отець Сергій Михалюк. У своєму інтерв'ю журналісту Район.Камінь-Каширський всі негативні твердження про цей день і дату він назвав забобонами і марновірством та закликакав замість цього довіритися Господу і в Його щоденне піклування.

- Отче Сергію, багато людей у нашому районі схиляються до думки, що "п'ятниця 13-го" є нещасливим днем. Це забобони, чи прикра реальність?

- Ще задовго до пришестя у світ Христа-Спасителя пророк та псалмопівець цар Давид виголосив такі слова:

"Благословлятиму Господа повсякчас, завжди хвала Йому в устах моїх." (Пс.33:1).

Для віруючої людини кожен новий день, незалежно від його числа і назви, - Благословення Боже і водночас можливість для творення справ милосердя, про які найперше питатиме Христос на остаточному Своєму суді. Тому, "п'ятниця 13-те" - це звичайнісінький забобон, який до християнського духовного життя не має ніякого відношення.

- Але ж Ісуса Христа розіп'яли саме у п'ятницю 13-го числа! Тому існує гіпотеза, що після смерті Ісуса злі сили захопили землю і керували нею, доки Спаситель не воскрес через три дні.

Дісно, згідно Євангелія Христос був розіп'ятий у п'ятницю перед єврейською пасхою:

"Тоді була п'ятниця, то іудеї, щоб не залишити тіл на хресті в суботу ( бо та субота була день великий) просили Пілата, щоб перебити їм гомілки і зняти їх". (Ін.19:31).

Євангеліст Матвій оповідає про дуже цікаві події, що трапилися відразу після смерті Спасителя на Голгофі:

"Ісус же, знову скрикнувши гучним голосом, іспустив дух. І ось, завіса у храмі роздерлася надвоє, зверху донизу; і земля потряслась; і каміння порозпадалось; і гроби розкрились; і багато тіл померлих святих воскресло і, вийшови з гробів після воскресіння Його, ввійшли у святе місто і з'явились багатьом." (Мф.27:50-53).

Тому гіпотеза про те, що "злі сили захопили землю і керували нею, доки Спаситель не воскрес через три дні" - не відповідає Євангелію і далека від істини.

- А що ви скажете про сумну статистику у світі, яка припадає саме на цей день? Для прикладу, у Великобританії доводять, що кількість нещасних випадків на дорогах у п'ятницю 13-го завжди вища. І багато людей у світі впадають в депресію.

Те що багато людей щиросердечно вірять в негативний зміст "п'ятниці 13-го" - це факт, який трапляється не тільки у Великобританії, але й, на превеликий жаль, в нашому суспільстві. Творець дав людині Свободу - неоціненний дар, що втілюється в праві вибору: в Кого чи що вірити, чи взагалі в ні що не вірити. Тому кожен ладен сам робити свій вибір, чи довіритися Господу і в Його щоденне піклування, чи відкинути від себе Божу Любов і вірити, приміром, в "п'ятницю 13-го". Христос в Євангелії свідчить:

"По вірі вашій хай буде вам." (Мф.9:29).

- Отже, жителям нашого району не слід боятися того, що в "п'ятницю 13-го" їх переслідуватимуть нещастя?

Особисто я радив би цього не боятися і, якщо людина вважає, що вірить в Бога, то хай постарається хоча б трішки Йому довіритися. І тоді набагато простішим буде відношення до будь-яких забобонів і марновірств, які якраз і виникають від браку довіри у Господнє піклування про кожного з нас. Користуючись моментом хотів би всіх, хто прочитає мої слова, привітати із сьогоднішнім Щедрим вечором, якого бажаю провести у родинному колі в радісному та сповненому вдячності Господу святковому настрої!

Розмовляв - Богдан Ліпич

 

Коментарі
14 Січня 2017, 16:05
Сказав, як відрізав, після цього жителям нашого району не слід боятися того, що в "п'ятницю 13-го" їх переслідуватимуть нещастя, а в інших районах, як зможуть. Забув правда пояснити, що про 13-те число та п'ятницю подейкували ще в Давньому Єгипті, задовго до народження Ісуса Христа.
14 Січня 2017, 18:03
йолопе. видання про наш район
14 Січня 2017, 19:04
"...забобонів і марновірств, які якраз і виникають від браку довіри у Господнє піклування про кожного з нас" ключова думка в цього пана.
14 Січня 2017, 21:06
Прощаю вас, бо не відаєте ви, від чого злобу з себе випускаєте, а головно - через який отвор она з вас іде. Думаю чи не помолотись з приводу району Камінь- Каширського - обителі для щастливих, які зі світу можуть піти в разі подальшої децентралізації та зникнення цієї обителі з карти Волинської області. І обвалиться ваша правда і настане щось, що з нею є несумісним. І батюшки районні опиняться в просторі безконечним, де святість і рясу свою можуть втратити. Кароче. Книжки треба читати. Прочитане треба розуміти. А з попами спілкуватись з питань ритуальних. Амінь!!!
14 Січня 2017, 22:24
Я живу в Камені більше 20 років. І скажу, що мої сусіди вірять в такі забобони. Той бред, що ви пишете він взагалі не в тему. Добре, що з'явилася поважна людина, така як отець Михалюк яка відкриває людям очі.
14 Січня 2017, 23:05
най буде біологічне різноманіття
14 Січня 2017, 23:07
Твоїм дроздам Михайлюкам треба вивчати правила протипожежної безпеки , а не трактувати Біблію..Для них самих число 7 набагато страшніше , ніж 13.
16 Січня 2017, 21:18
Ви також почитайте правила протипожежної безпеки, всяке може бути будь із ким
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024