Картопляний культ. Працюють усі, щоб було чому гнити

01 Лютого 2017, 13:16
2489

Україна — четвертий виробник картоплі у світі та має 6,2 % від її світового виробництва. Станом на 1 листопада 2016 року виробництво картоплі в Україні склало 21,7 млн тонн. Такі цифри подає Держстат.

Зі слів голови Української асоціації виробників картоплі (УАВК) Миколи Гордійчука, ці дані завищені – ймовірно, картоплі було зібрано не більше 15 млн тонн, – пише видання Тексти.org.ua.

Різниця даних зумовлена тим, що промислове виробництво займає лише незначну частину картопляного ринку України. Майже 95% картоплі вирощує населення.

За інформацією Картопляної асоціації,через супермаркети продається в рік приблизно 3 млн тонн картоплі, а ми з'їдаємо удвічі більше – не менше 6 млн тонн (120-128 кг на людину). Ще близько 3-4 млн тонн щороку згниває. Частина врожаю йде на корм тваринам.

Як зазначив Микола Гордійчук, ціна на картоплю вкрай низька. У виробника картопля коштує 3 – 3,50 грн за кілограм. Люди продовжують масово вирощувати картоплю. А ті виробники, що працюють, конкурують за місце на полицях торгівельних мереж.


 

ПРОФЕСІОНАЛАМ НЕ ЦІКАВО

Найбільший виробник картоплі в Україні, агрокомпанія «Мрія», цього року засадила нею 2 000 гектарів. За даними УАВК, є ще декілька компаній, які вирощують рослину на приблизно тисячі гектарів. Але переважно площі, які фермери відводять під картоплю, коливаються у межах 100 – 200 гектарів.

На думку представника голландської компанії HZPC Ігоря Чечітко, навряд чи можна прогнозувати, що в найближчі роки співвідношення фермери-населення сильно зміниться. Картопля є відносно низькомаржинальною культурою, яку, до того ж Україні складно експортувати. Якщо в 2011 році при врожайності близько 20 центнерів з гектара можна було мати маржу в 60-70 %, то зараз, щоб отримати 20-30 %, треба збирати не менше 35 центнерів.

В першу чергу змінила маржу девальвація гривні. В собівартості фермерської картоплі імпортні компоненти займають значну частку, а саме:

  • майже все насіння картоплі – імпортне. Постачальники – це Франція та Нідерланди. Навіть з сусідньої Білорусі імпортують насіння сортів з високим вмістом крохмалю;
  • імпортуються добрива та хімія від хвороб і шкідників.

За оцінками Чечітка, щоб засіяти гектар картоплі, яку можна продати закордон, треба витратити від 60 до 90 тис грн. Крім того, техніка, яка потрібна для саджання картоплі, є доволі специфічною, та кожна компанія, яка ввела картоплю до посівної карти, мусила закупати її окремо. Купили спеціальні трактори – діватися нікуди, такі компанії продовжують її вирощувати.

«Вклавши гроші в техніку, в пакувальні лінії та потужності для зберігання, важко згорнути ці інвестиції, адже, крім як для картоплі, використати це для вирощування інших культур неможливо», – впевнений Чечітко.

Збільшити маржу, підвищивши ціну на внутрішньому ринку, для компаній нереально – на базарі продаватимуть дешевше.

В ОБХІД КОРДОНУ

За даними Державної фіскальної служби, протягом десяти місяців 2016 року Україна імпортувала картоплі на 4 млн доларів, а експортувала на 1,3 млн.

«Майже увесь імпорт – це насіннєвий матеріал», – говорить Гордійчук.

З його слів, невеличкими партіями картопля імпортується протягом березня-квітня, коли ще немає молодої картоплі, а покупцям її вже хочеться. Але останні роки обсяги набагато менші, ніж п'ять років тому – у 2011-2013 роках Україна імпортувала картоплі з Єгипту приблизно на два мільйони доларів в рік.

Поступово скорочуються у грошах і обсяги експорту. У 2011 році головним імпортером була Росія, яка купила картоплі на 2,8 млн доларів, то в 2014 році кількість витрачених нею на українську картоплю грошей зменшилась до 1,3 млн.

У 2015-2016 роках експорт української картоплі в Росію заборонений, але це не означає що її там немає. Просто йде вона через Білорусь, яка раптово почала купувати у нас свій традиційний продукт на 1,2 млн доларів у рік.

Але контрабандні продажі не компенсують втрату російського ринку. Компаніям також треба шукати збут для приблизно 30% картоплі з внутрішнього ринку, яка раніше продавалась на Сході та у Криму.

За даними ДФС, крім Білорусі, українські компанії експортували картоплю минулого року до Грузії, Азербайджану, Молдови та Туреччини. Наразі йдуть перемовини щодо експорту до ЄС. Є певна зацікавленість у Південної Кореї, Японії та Малайзії. Але, щоб отримати вихід на ці ринки, компаніям треба дуже ретельно підійти до якості продукту. А з цим є проблема.

Вирощується промисловим способом не більше 5%, а експортується близько 2%, зібрати велику партію експортної якості важко.

Максимальна партія, яку зібрали члени Асоціації, склала 600 тонн. А експортувати картоплю, яку вирощує населення, не можна взагалі.

«По-перше, не збереш 20 тонн однорідного товару. По-друге, не отримаєш всі потрібні сертифікати, бо не відомо, яке поле перевіряти», – говорить голова УАВК.

Тож український ринок картоплі хоч і великий, та не професійний.

Для порівняння: у Нідерландах, Бельгії, Франції середній показник врожайності картоплі – 52 тонни з гектара, в Україні – 16 у приватників і 25-27 у фермерів і компаній.

 

Коментарі
01 Лютого 2017, 18:13
Ось тут дійсно є багато роботи тим хто бажає радянські форми роботи перетворити в сучасну капіталістичну форму життя для майбутного Української держави. Але набагато легше перейменувати вулиці та площі на інші назви але створити сучасний ринок то це фактично сьогодні не підсилу нікому навіть тому самому Гройсману або позаяк пану голові Волинської адміністрації. Ось Вам факт і ось Вам фарс.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром