Маєток Косачів, «молода пані, яку звали Леся» та відомі діячі: те, що пам’ятає Запруддя

25 Лютого 2017, 17:53
Панське поле 11490
Панське поле

Життєвий шлях родини Косачів тісно переплітається з волинським краєм. Луцьк, Ковель, Колодяжне, Волошки, Любитів, Скулин, Піддубці, Торчин, Немичне та ще чимало волинських куточків були освячені перебуванням Лесі Українки, Олени Пчілки та членів їх родини.

А ще – Запруддя. Село з дивовижними поліськими краєвидами, колоритне й трішки втаємничене. Довгий час Запруддя (в минулому відносилось до Ковельського повіту, тепер – село Камінь-Каширського району) було відсутнє на карті перебування родини Косачів, чи то через забуття, чи з інших причин.

А поміж тим – саме в Запрудді впродовж 1901-1907 років проживала з родиною тітка Лесі Українки по батьковій лінії Олена Антонівна Тесленко-Приходько. Батькова сестра мала великий авторитет серед Косачів, її називали «найлюбішою родичкою». Це їй, милій тітці Єлі, дев`ятилітня Леся Українка написала свій перший, доволі серйозний як на свій вік, вірш «Надія». Леся сильно перейнялась звісткою про арешт тітоньки і свої почуття вилила у вірші.

 

Олена Антонівна Тесленко-Приходько
Олена Антонівна Тесленко-Приходько

 

 

Ще в 1899 році чоловік Олени Косач Петро Васильович Тесленко-Приходько придбав у Запрудді маєток, землю і ліс. На той час Косачі проживали в Луцьку, а в 1880 році переїхали до Колодяжного. Відбувши заслання, Олена Антонівна прагнула бути ближче до родини брата, тому й пригледілося їм місце поблизу Колодяжного та ще й недалеко Ковеля – міста з хорошим залізничним сполученням. Саме з ковельського вокзалу в 1903 році Олена Антонівна з чоловіком і Оксаною Косач відправлялись на відвідини до сина Юрія в Мюнхен, а звідти – в Сан-Ремо до Лесі, де вона проходила лікування.

 

У будинку Тесленків-Приходьків. Стоять: Петро Васильович Тесленко-Приходько із сином Юрієм.  с. Запруддя. Поч. 1900-х років.
У будинку Тесленків-Приходьків. Стоять: Петро Васильович Тесленко-Приходько із сином Юрієм. с. Запруддя. Поч. 1900-х років.

 

Нові поселенці Запруддя поважали місцевих жителів, а тим була до вподоби простота «непростих» господарів маєтку.

У Запрудді побували чи не всі члени родини Косачів, сюди навідувались відомі тогочасні українські діячі: Іван Франко, Лисенки, Старицькі, інші.

 

с. Запруддя. Поч.1900-х років
с. Запруддя. Поч.1900-х років

 

Неодноразово приїздила в цей далекий поліський куточок Олена Пчілка. У Запрудді вона досліджувала й збирала народну творчість, зустрічалась із селянами, знайомилась із їх побутом, захоплювалась непервершеною поліською вишивкою і чудовими візерунками, спілкувалась, з голосу занотовувала слова пісень і запам'ятовувала мелодії. Саме з голосу запруддянців у 1902 році Олена Пчілка записала 12 унікальних поліських колядок, які згодом друкувались у кількох номерах журналу “Киевская старина”.

З великою приємністю навідувались до тітоньки на гостину Оксана, Ольга, Ізидора, Микола Косачі, гостювали в сестри й Петро Антонович Косач із братом Григорієм. Із листування дізнаємось, що Петро Антонович був і в Сошичному та Камені-Каширському, де за обов'язками служби набирав солдатів-новобранців. У Запрудді брати відпочивали й ходили на полювання, позаяк мисливських угідь в околицях було доволі, а вони самі були вмілими ловчими.

 

На фото в першому ряду (зліва направо):  Михайло Кривинюк (чоловік Ольги Косач), Ольга Косач, Олена Антонівна Тесленко-Приходько, Ольга Петрівна Косач (Олена Пчілка), Петро Васильович Тесленко-Приходько, селянська дівчинка;  у другому ряду: Микола Косач, Ізидора Косач, Маріанна Лисенко дочка композитора М.В.Лисенка), Оксана Косач; с. Запруддя. Поч. 1900-х років.
На фото в першому ряду (зліва направо): Михайло Кривинюк (чоловік Ольги Косач), Ольга Косач, Олена Антонівна Тесленко-Приходько, Ольга Петрівна Косач (Олена Пчілка), Петро Васильович Тесленко-Приходько, селянська дівчинка; у другому ряду: Микола Косач, Ізидора Косач, Маріанна Лисенко дочка композитора М.В.Лисенка), Оксана Косач; с. Запруддя. Поч. 1900-х років.

 

Поза усіма сумнівами – приїздила до тітки й Леся Українка. «В родині згадувано часто прототипів дядька Лева, Лукаша й Килини, що їх Леся бачила в Колодяжному й зовсім поліському селі Запруддя, куди виїздила також кіньми», – ділиться спогадами Юрій Косач, син Миколи Косача й Наталії Дробишевої. Можливо, щирість запруддівських селян настільки вразила творчу уяву молодої поетеси Лесі Українки, що вони, так само, як і колодяженці, стали протопитами дійових осіб «Лісової пісні».

Ольга Косач-Кривинюк теж занотувала факт приїзду Лесі Українки в це село. У листі від 24 вересня 1902 року вона писала: «Ольга має везти сестру Оксану в с.Запруддя коло Ковеля, де жила тоді тітка Єлена з родиною. Леся має виїхати на «сих днях».

 

Ольга Косач-Кривинюк, Михайло Кривинюк та Оксана Косач біля церкви.  . с. Запруддя. Поч.1900-х років.
Ольга Косач-Кривинюк, Михайло Кривинюк та Оксана Косач біля церкви. . с. Запруддя. Поч.1900-х років.

 

Про «молоду пані» розповідають й запруддівці-старожителі. «У нас по сусідству жила Прузина Михайлівна Мостика 1893 року народження, – ділилась спогадами вчителька запруддівської школи Ольга Шворак. – Її бабуся була в Косачів кухаркою і частенько брала з собою Прузину. Вона ж любила згадувати, що до панів приїздила молода пані, яку звали Леся. Тоді господиня розпоряджалась запрягати коней і Макар Телемонович Мостика, конюх Косачів (до речі, загинув у роки Першої світової війни), відвозив її на озеро. Там вона писала...».

Одним із перших фотохронікерів Полісся називають сина Тесленків-Приходьків Юрія. Він навчався в Мюнхенській політехніці, був спеціалістом у галузі рентгенівських променів. Приїжджаючи до батьків у Запруддя, Юрій постійно фотографував усе, що викликало в нього зацікавленість. Саме завдяки йому ми маємо уяву про те, як вигядало Запруддя на початку ХХ століття, чим жили і як проводили час члени видатної української родини Косачів – Тесленків-Приходьків. У вересні 1914 року, після початку Першої світової війни, інженер-фізик Юрій Тесленко-Приходько у складі ініціативної групи киян працював над створенням рентгенівського устаткування для військових госпіталів. Згодом він завідував одним із трьох відкритих у Києві рентген-кабінеті. У 1937 році, під час «великого терору», був заарештований і засуджений до розстрілу, пізніше вирок замінений на тюремне ув'язнення. Відбуваючи заслання, Юрій Тесленко-Приходько помер в м. Котлас Архангельської області.

 

Ольга Косач-Кривинюк (стоїть), Михайло Кривинюк та Оксана Косач.  с. Запруддя. Поч.1900-х років.с. Запруддя. Поч.1900-х років.
Ольга Косач-Кривинюк (стоїть), Михайло Кривинюк та Оксана Косач. с. Запруддя. Поч.1900-х років.с. Запруддя. Поч.1900-х років.

 

Після 1907 року, коли Тесленки-Приходьки виїхали із села, маєтком опікувався колишній управитель дому Каплан. Перед початком Першої світової війни він емігрував за кордон. Хатні речі були спаковані в ящик і закопані неподалік маєтку, який у роки війни згорів.

 

Посуд із запруддівської садиби Тесленків-Приходьків у експозиції районного музею.
Посуд із запруддівської садиби Тесленків-Приходьків у експозиції районного музею.

 

Олена Антонівна померла 9 лютого 1927 року, поховали її на Байковому кладовищі в Києві; згодом поховання було втрачене. Петра Васильовича не стало через два роки після смерті дружини.

 

Нині місце колишнього маєтку Тесленків-Приходьків запруддівці називають Панським полем. Або – Двором. Воно розкинулось недалеко від ошатної сільської церковиці, до якої також приходили Косачі і навіть зробили щедрі пожертви. Надія Антонівна Антонюк, теперішня господиня Панського поля, радо приймає гостей, бо добре знає цінність і ціну того клаптика землі. Сюди частенько приїжджають туристи й прихильники славного українського роду Косачів, які здійснив неоціненний внесок у розбудову національної культури, літератури, науки, просвітницького руху другої половини XIX-го – XX-го століть.

 

Наталія Пась

 

1
Запруддя. Фото 2016 рік
Запруддя. Фото 2016 рік

1

2
Запруддіські краєвиди
Запруддіські краєвиди

1

1

1

1
Памятний знак з нагоди 140-ї річниці від днія народження Лесі Українки.
Памятний знак з нагоди 140-ї річниці від днія народження Лесі Українки.


1
Церква Успіння Пресвятої Богородиці, с. Запруддя.
Церква Успіння Пресвятої Богородиці, с. Запруддя.


1

 

 

 

Коментарі
25 Лютого 2017, 21:21
Дякую п.Наталі за гарний подарунок на День народження Лесі
25 Лютого 2017, 22:29
Час змітає все, одна надія на пам"ять нащадків, але серед нащадків повинні бути небайдужі. До цієї когорти людей належить і пані Наталія, за що їй дякуємо.
25 Лютого 2017, 22:57
Не зовсім до теми Лесиного свята, але кілька слів про нинішніх володарів, гарних і привітних людей, цього історичного клаптика запруддівської землі. Надія Антонівна Антонюк, яка є нинішньою господинею Панського поля, є невісткою запруддівської сім'ї Антонюків, які приблизно 1970 року побудували на тому місці просторий, як на той час, дерев'яний будинок неподалік закритої тоді Запруддівської церкви поміж потічком і прибережною частиною протікаючої неподалік річки Турія. В Запрудді Надія Антонівна зробила, якщо так можна висловитися, кар'єру - з піонервожатої доросла до директора цієї невеличкої восьмирічної школи. Цікаво те, що свекруха Надії Антонівни була бригадиром (малим головою колгоспу на малому селі) бригадного села Запруддя з центральним колгоспним офісом у с.Сошичне. Хто-хто, а бригадирша - статна жінка з крутим характером і господарською жилкою - добре знала де у селі краща земля, недаремно вона колись називалась панською. Чоловік бригадирши, старший за неї на років 10 бувший директор Запруддівської школи, займався там домашньою городиною і навіть вирощував кавуни середньої величини. Звісно, аби Антонюки не були місцевим начальством, то ніхто б цього лакомого місця їм не дав. Адже там аж просилося обійстя для плебанії - двора священника, але хто тоді думав про попів-дяків для напіврозваленої церковці, коли вчителів заставляли ганяти дітей, аби вони не колядували на Різдв'яні свята...
26 Лютого 2017, 01:11
Цікаво пише пан Хрін і нарешті себе демаскував (але я не видам таємницю). Це тільки Камінь з Радянської тюремного бугра Колба сватав у Хріни, а я давно знав, що це не так. Вибачайте шановний Хріне, що пишу таке.
26 Лютого 2017, 16:25
Я думав, що моє "демаскування" відбулось при обговоренні статті про Ольгу Ліщинську(Чайковську), там справді багато чого було сказано конкретики, оскільки тема участі земляків у Революції гідності зачіпає за живе та надто емоційна... А земельна ділянка, де колись стояла садиба тітки Лесі Українки у Запрудді, широко обговорюється у соцмережах, у т.ч. і щодо нинішніх її власників. Не забувайте, що Запруддя знаходиться на межі трьох районів і у цій школі навчалося чимало учнів, що роз'їхалися по світу. Ну і щодо демаскування. Анонімний нікнейм в обговореннях має ту властивість, що хоча б частина людей вдумується в суть написаного, а не шукає скалки у чужому конкретному оці сусіда чи знайомого коментатора чи його родини, не відчуваючи колоди у своєму. Принаймні, я намагаюся ніколи не переходити на особистісні чи родинні теми, а обговорюю лишень світоглядні та політичні речі. Тому моє "маскування" є більше інтригою, аніж злі наміри оббріхування чи переслідування певних політичних чи інших особистих інтересів. Про версію Колба, до слова, я сам заперечив Каменю, оскільки моя мовчанка перекладала б на нього невластиві йому думки та погляди. Колб гідна людина з непростою долею і не має носити на своїх плечах чужих "вантажів"...
26 Лютого 2017, 22:16
хрін дайте спокій покійникам
26 Лютого 2017, 22:54
Дякую. Тема вичерпана. Про Чайковського Ви не все правильно висвітлили, бо покійні Нонік (солом"яний капелюх) та ексчоловік Ольги не сусіди, як Ви писали, а дядько і племінник.
26 Лютого 2017, 23:10
Про жодного Ноніка і солом'яні капелюхи я й не згадував словом, там хтось інший про це вів мову. Давайте краще повернемось до Запруддя і Лесі)). Дякую за порозуміння. <br/><br/>П.С. Для &quot;сил&quot;: Жодного покійника я турбую. Не розумію, кого ви маєте на оці? Якщо забудовників, то це було давно і мова йде лишень в контексті правонаступництва нинішній господині Панського поля...
27 Лютого 2017, 00:09
Ще зі студентських років, коли їхав до Ковля ПАЗиком, а не угорським дизель-поїздом завше сідав праворуч, щоб побачити цю невеличку церкву і так нині сідаю в маршрутці. Ще цікава невеличка дерев&quot;яна церква є в Рівному, поблизу ексобкому з боку залізничного вокзалу (рідко там буваю, але при нагоді її відвідую). За Ноніка вибачайте, мабуть це не Ви писали.
27 Лютого 2017, 14:21
Цій церкві немає ціни! Добре збережена до сьогодні, хоч і стояла руїною в радянський час. Дякувати Богу, священики вберегли стіни від двп чи фанери. То велика заслуга отця Олександра (Кулюка). І дуби біля церкви ще ті, якими милувалась Олена Пчілка в зимі 1902 року. Тоді вона писала: “Оригинальнынй вид предотавляет небольшая церковка (бывшая униатская), отдельно стоявшая за селом, окруженная огромными деревьями, – на одном из этих белых, сияющих инеем деревьев высоко виднелся оставленный там и на зиму большой улей с “пчилками ярыми”… Тишина кругом, неподвижность.” Щоправда, борть не зберігся.
28 Лютого 2017, 09:23
&quot;Дякувати Богу, священики вберегли стіни від двп чи фанери.&quot; - але Іллінску церкву не вберегли від Михайлюка Дрозда, який обшив її без дозволу брусом &quot;блок-хаус&quot; на зразок кацаської баньки . А потім пустив &quot;за вітром&quot;,щоб &quot;замести сліди&quot;...
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024