Як можна заробляти… і на бур’янах

03 Березня 2017, 15:05
10090 Джерело: pik.org.ua

У мальовничому селі Боровне Камінь-Каширського району розташоване приміщення ПП «Трави Волині». Це підприємство, що ще тільки спинається на ноги, облаштувало у багатьох селах області пункти прийому та переробки лікарських трав і показало людям, як можна заробляти… на бур’янах!

У приміщеннях колишнього СВК відкрили переробний цех. Дикорослі цілющі трави тут очищують, подрібнюють, сушать та сортують у спеціальну тару. Звідси лікарські рослини мандрують на фармацевтичні заводи.

Поки не втрапиш усередину складів підприємства, важко й уявити, що місцеві поліські землі такі багаті цілющими травами. І всі вони заготовлені людьми. Підприємство має низку постачальників, які збирають продукцію у селах. Сільські люди вітають таку ідею, бо є робота, є заробіток, працьовиті люди, здається, чекають побільше подібних ініціатив, що дають можливість заробити жителям поліських сіл.

2 березня директор Камінь-Каширського районного центру зайнятості Л. Дзямко зустрілася з представником цього підприємства О. Остимчук. Керівника Олени Хребто на місці не було – вона проводила інформаційну роботу серед населення про роль лікарських трав, – повідомляє Камінь-Каширський районний центр зайнятості.

Між підприємством та районною службою зайнятості налагоджена співпраця, незабаром почнуться заготівельні роботи, тому на зустрічі обговорювалися плани на майбутнє: скільки буде вакансій, яка кількість людей буде залучатися до робіт тимчасового характеру.

 

 

 

 

Коментарі
03 Березня 2017, 18:10
Які бур"яни? Що означає бур"ян? Наприклад, є широко розповсюджений бур"ян, який прибув до нас після 2 світової,-галінсога дрібноквіткова, так він дійсно і злісний бур"ян, і маловідомий як лікарська рослина (замість ацетилсаліцилової кислоти), але валеріана-це не бур"ян, а чага взагалі гриб на березі.
03 Березня 2017, 18:24
Я би у назві статті слово "бур'янах" взяв у лапки, оскільки у природі нема зайвих чи непотрібних живих організмів - ні серед флори, ні серед фауни. Людина, щоправда, якщо не угомониться зі своїми всезростаючими антиекологічними апетитами, може потрапити під знак запитання. А от кожна травинка, рослинка - дар Божий, вона потрібна, якщо не людині, то тварині, або землі для збалансування тільки їй відомих процесів. Відтак, цілющі трави - невичерпна і відновна комора людського здоров'я, яку з розумом можна і треба використовувати. І про цілющий хрін же не забувайте.))) Австріяки й німці при грипах, вірусних інфекціях тощо беруть свіжий і вимитий корінь хрону, нарізають його кружальцями, нанизують на нитку і таке намисто вдома носять на шиї, особливо це помічне дітям. Чай з сушеної кропиви, хто не знає, доволі приємний і корисний для очищення крові, правда зменшує її згортання, тому варто бути обережним, аби не вимило тромба. Ну і так можна говорити про інший лікувальний "бур'ян", який ми часто топчемо ногами, переступаємо через нього, крокуючи до аптеки головлікаря по дорогий фуфломіцин, але в дуже гарній обгортці...Молодці боровенці, якщо не розсосолювати тут довго, як я часто люблю це робити...
04 Березня 2017, 11:33
Гадаю, що пан Хрін добре пам"ятає, як будували редакцію газети "Полісся" (бо не чужа до неї людина). Як пройтись (в уяві) через довгобуд редакції в бік лісозаводу, то потрапляли на будівлю, де вироблялося хвойно-вітамінне борошно (десь залізничних вагонів 2-3 за місяць). Директором тоді був покійний Пилипенко. Але після 1986 року цех демонтовано. Цезій-137 має період напіврозпаду 30, 17 років, а стронцій-90 відповідно 28, 79 років. Про це Вам Васятко Домарецький не розповість, бо ніц не тямить. Тому бравада про боровенців вимагає обережного підходу та радірлогічного контролю, якщо ми культурні люди
04 Березня 2017, 13:05
Звичайно, що радіаційний контроль при зборі лікарських рослин необхідний завжди, тим більше з Боровненських лук до Прилісного і Галузії - сіл Маневицького району, що віднесені до 2 зони внаслідок аварії на ЧАЕС, - рукою подати. Разом з тим, специфіка поліських піщаних ґрунтів така, що радіонукліди просочуються вглиб землі і на поверхні значного перевищення природного радіаційного фону вже нема. До слова, вже років 10 пройшло з тих пір, як місто Чорнобиль заселено людьми. Це пройшло напівлегально, оскільки статус території ніхто не змінював, а місцеві (з Київської області) працівники ЧАЕС, які займалися її зупинкою, консервацією, будівництвом саркофагу, охороною зони тощо потихеньку займали свої, родини чи й знайомих квартири для "тимчасового" ночування, перебування і т.п., доки це не перетворилося у проживання. Та й Адміністрація зони відчуження офіційно працює у м. Чорнобиль, отримуючи за це зарплатню з коефіцієнтом 2-3, оскільки це "вимушена необхідність". Тому радіофобії у поліщуків особливої не має бути, але радіологічний контроль безсумнівно має бути жорстким. І ще кілька слів для певного заспокоєння земляків. Статистика онкозахворювань людей середнього віку з двох міст Тернопільської області Заліщики та Чортків, які віднесені до 4 зони забруднення від ЧАЕС, не так давно була вища, аніж серед ліквідаторів Чорнобильської аварії 8 областей західного регіону України. Причина майже банальна - масове застосування хімікатів у помідорному краї Заліщиків на мальовничих землях оазису на берегах Дністра - бо ж заробити грошенят охота. І військовий аеродром у Чорткові, який приймав важкі бомбардувальники СССР, що мусили перед посадкою "випалити" пальне кружляючи над цим аеродромом. Тому, радіація -це одне, а от що ми їмо, які хімікати вживаємо в побуті(посудомийки, прання, польські шинки-ковбаси, помідори, які тижнями не псуються, майонези, що не розчиняються в організмі, цукерки, напої з нанокольорами і т.п.), скільки мобільних вишок біля будівель і Wi-Fi-маршрутизаторів маємо над головою у спальні - це інше...
04 Березня 2017, 13:55
Так я ж не проти лікарських рослин, більше того сам у них трохи розбираюсь, вмію ідентифікувати ці рослини в природному середовищі, а лише за обов"язковий та не на вар"ята радіологічний контроль. А, що мобільний телефон може принести шкоди -це апріорі не заперечується. Хімізація тим більше...
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром