Для чого на Камінь-Каширщині створили «Екотехнопарк ПІВНІЧНА ТУРІЯ»

25 Березня 2017, 14:10
3188

11 сільських рад Камінь-Каширського району першими з Волинської області зареєстрували в Мінрегіонбуді України за № 47 договір про співробітництво територіальних громад у формі утворення спільного комунального підприємства «Екотехнопарк ПІВНІЧНА ТУРІЯ».

Про це повідомляє на своїй сторінці у Фейсбуці Вікторія Шафарчук.

Вона зокрема розповіла про те, що «Екопарк ПІВНІЧНА ТУРІЯ» розташований на територіях Бузаківської, Видричівської, Добренської, Качинської, Личинівської, Мельнико-Мостищенської, Нуйнівської, Раковоліської, Сошичненської, Хотешівської, Черченської сільських рад.
Ініціатор створення екопарку Хотешівський – сільський голова Володимир Маковецький. Керівник Камінь-Каширської районної організації "Народний Фронт" Валерій Хитрик також бере активну участь в організації і проведенні даного проекту. 

 


 

 

Місія згаданого проекту полягає у вирішенні проблем забруднення навколишнього середовища, погіршення здоров'я людей, голоду, дефіциту прісної води, виснаження традиційних видів енергоресурсів, назріваючої демографічної катастрофи.
Метою проекту є створення наукової, економічної і соціальної бази зародження і розвитку екологічних парків на конкретних територіях екологічно чистої сільської місцевості України, – зазначає Вікторія Шафарчук. – Екологічний парк – це модель організації життєвого простору, пріоритетом якого є виробництво та споживання екологічно чистої продукції при умові збереження довкілля. 
Головним завданням екопарку на початковому етапі є стимулювання розвитку сільських громад. Екопарк націлений на створення малих і середніх підприємств, які виходять на ринок з новою технологією або новим продуктом. 
На даний момент Інститут Європейської інтеграції розробляє інфраструктурний проект «Комплексне використання проблемних водних та земельних ресурсів Екопарку ПІВНІЧНА ТУРІЯ для інноваційного розвитку біоенергетики, сільського господарства та аквакультури Камінь-Каширського району Волинської області».

 


 

 


 

Коментарі
25 Березня 2017, 17:42
Ось у принципі чому сільські громади та міська рада зокрема не бажають змінювати свій статус коли здається накруги тільки й об"єдуються в децентралізовані громади. У першу чергу сільські ради не бачать перспективи для свого розвитку і затим у другу чергу наповнювати свій і так куций бюджет. Про те для Вас усіх ця інформація є найбільш затребуваною оскільки таки інститут знайшов чим може заматися громада на своїй богом даній землі. У свій час Я пропонував щоб кандидати в депутати знайшли змогу звернути увагу на технологічні парки які так чи інакше розвиваються де інде тільки не у нас. Ось Вам будь-ласка науковці знайли вихід з цієї ситуації - Еконотехнопарк, думається що не останній тут пинаймі тут на цьому округу оскільки не менші потугим має Любешівщина навіть більш як в К-Каширську.
25 Березня 2017, 20:46
Дехто, прочитавши інформацію з дещо мудрагельними намірами "Для інноваційного розвитку сільського господарства та аквакультури..." може скептично до цього всього віднестися, мовляв, перестаньмо безбожно красти ліс та калічити електровудками рибу в цій же Турії і вже справи підуть на краще. А присутність у цьому проекті Валерія Хитрика у ролі капелана від "Народного фронту"( під керівництвом майбутнього українського політичного Фенікса Арсенія Яценюка) цьому всьому тільки додасть песимізму та іронії, з огляду на розпочату передвиборну політичну боротьбу, що стидливо прикривається яскравим фіговим листом. Все воно так. Але навіть такі "благі" наміри тієї чи іншої політичної сили громада може використати у своїх, у доброму розумінні цього слова, корисних цілях, оскільки тут є шанс залучити кошти європейських структур, які займаються екологічною проблематикою. Поліські екосистеми нашого краю, які органічно вписані в Європейський рекреаційний комплекс, що охоплює південно-західні райони Білорусії аж до Біловежзької пущі, частину Польщі та Північного Полісся України на фоні урбанізованої території західної Європи є чи не найкоштовнішим діамантом у його короні. Тому такі оазиси чудом збереженої природи мають увійти у своєрідний список ЮНЕСКО і оберігатися міжнародним законодавством, яке, звісно, передбачає на такі речі кошти. Об'єднання Шацького Національного парку з сусідніми територіями нашого району, які матимуть відповідний статус, зможуть вберегти для нащадків рай для рослинного і тваринного світу (люди також тимчасово, доки не схаменуться від жадоби до збагачення, мусять себе до них відносити) планети. Лишень варто серйозно і системно віднестись до цього задуму, адже велике починається з малого. Спочатку, як відомо, було слово...
25 Березня 2017, 21:49
Інститут Європейської інтеграції тут об"єкт, чи Хитрик з Маковецьким? Що є суб"єктом зрозуміло.
25 Березня 2017, 22:54
"присутність у цьому проекті Валерія Хитрика у ролі капелана": наскільки знаю цей проект разом з Цим інститутом цілком і повністю був сформований сільським головою с. Хотешово. В РДА чи навіть в районній раді мало чим там йому допомагали окрім того хіба що на прикінці бюджетного минулого року сільському голові дали закінити рік надавши таким чином субвенцію оскільки як зазвичай тільки у нього були проблеми зі сплатою заробітної плати по району. Ось тому напевно й довелося наприкінці року сільському голові йти на "попятую" до влади району щоб закінчити рік без проблем, аж тут й довелося розкрити усі карти і чому він фактично поклав на лопатки свою сільську раду. Але крім того звичайно перед об"єднанням сільських голів в один технопарк (комунальне підприємство) скоріше всього не обійлося без того самого Хитрика про те наприклад наскільки Я знаю ні про яких "Хитриків" та інших осіб з району мова не йшлася. Це підприємство навіть зареєстроване було у Ковелі в ЦНАПІ. Про те пан Хитрик доволі не одіозна особа який може подумати і зробити позитивні висновки.
26 Березня 2017, 21:52
Наївні поліщуки сподіваються знайти клад у вигляді європейських подачок.Ця хибна надія гріє серце наївних людей потрібно закачувати рукава цим популістам у вигляді каменя маковецьких і достойно виконувати свої повноваження.
27 Березня 2017, 16:46
" Керівник Камінь-Каширської районної організації "Народний Фронт" Валерій Хитрик також бере активну участь в організації і проведенні даного проекту." - а до чого тут цей вже давно мертвий політпроект під назвою "Народний Фронт" ? Хитрик же є депутатом райради від БПП-Солідарність імені Порошенка .
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024