Діалог про віру: що робити з освяченою вербою

09 Квітня 2017, 09:30
4914

В рамках рубрики "Діалог про віру" священнослужителі нашого району відповідають на запитання читачів. 

Запитання: Сьогодні православні християни святкують Вхід Господній в Єрусалим. Традиційно у цей день  люди йдуть до церкви і освячують вербові гілочки. Їх кладуть за образами. Але що робити із минулорічною освяченою вербою?

Відповідає: настоятель Свято-Петро-Павлівського храму села Підцир’я, речник Камінь-Каширського благочиння Сергій Михалюк:

"Коли Спаситель прибув до Єрусалиму, жителі та гості міста зустрічали Його, тримаючи в руках пальмові віття та стелили по дорозі свої одежі. В нас пальми не ростуть, тому в цей день в православних храмах традиційно освячуються гілочки верби, які одні з перших прокидаються від зимового сну, символізуючи Воскресіння з мертвих. Віряни, тримаючи в руках гілки, віддають пошану Христу, як Царю і Переможцю, відкриваючи для Нього ворота власного серця.

 

Існує благочестива традиція, зберігати вдома гілочку освяченої в храмі верби протягом цілого року, до наступної Вербної неділі. Потрібно пам’ятати, що не слід викидати до сміття ці освячені гілочки, коли вони засихають, краще їх спалити, приміром, в печі, коли господиня випікає паски, які освячуватимуться у пасхальну ніч. 

Освячені гілочки верби є символом воскресіння та нагадуванням про події свята Входу Господнього до Єрусалиму".

Якщо ви маєте запитання - надсилайте їх:

1) на адресу електронної пошти - [email protected] або [email protected];

2) через соціальні мережі Facebook чи Вконтакті.

 

 

Коментарі
10 Квітня 2017, 00:13
"Здавна у нашому народі найбільш шанованим деревом є верба. „Без верби і калини – нема України”, – говориться в народній приказці. Важко уявити нашу землю без верби.": отже не можна так категорично стверджувати, що:" Освячені гілочки верби є символом воскресіння" адже верба для слов"ян була завжди симоволом ще за дохристиянської доби. Про те звичано використовуючи таке твердження як:"гілочки верби є символом воскресіння" достатнє для свого утвердження серед українців сьогоднішньої доби через те, що хто ж таки там буде перевіряти, що там було кілька тисяч тому з Нашими предками.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024