Центри госпітальних округів мають всі шанси стати центрами районів

13 Квітня 2017, 19:30
1628

 «У жодній країні світу я не бачив стовідсоткової підтримки реформи з боку населення. Завжди були прошарки громадян, які виступали своєрідною опозицією… Але я хотів би, аби всі опоненти децентралізації в Україні розуміли: не провівши цю реформу, ми ніколи не вступимо у Євросоюз». Ці слова доктор політичних наук, професор кафедри політології та державного управління у Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Валентин Малиновський сказав ще в листопаді 2015 року в програмі Волинського телебачення, присвяченій темі децентралізації влади.

Про це пише Іван Журба у виданні Волинська правда, -- повідомляє Район.Шацьк..

Час показав, що він таки має рацію.

Нещодавно Кабінет Міністрів повернув на доопрацювання пропозиції трьох областей (серед них і Волинської) щодо створення госпітальних округів – як такі, які не відповідають критеріям медичної реформи, затвердженої постановою уряду

Чому стільки уваги до госпітальних округів? Невже так перейнялися чиновники і депутати проблемами надання медичної допомоги населенню? Всі ж і так добре знають, що не те що вилікувати, але й поставити точний діагноз в окремих районних лікарнях неможливо. І проблема тут не в лікарях, а в застарілому обладнанні, яке роками не оновлювалося. І не буде оновлюватися, якщо обласна рада лише своїми силами підтримуватиме існування великої кількості ліжко-місць без належної медичної апаратури. Але ж хочеться керівникам тих медзакладів ще попрацювати. Адже сьогодні тільки від них залежить, чи направити на обстеження в Луцьк того чи іншого пацієнта. І люди йдуть до них, як по святу воду. Не по допомогу, а за направленням! Бо інакше ніхто тебе в обласній лікарні не прийме. Та якби, скажімо, в Камені-Каширському були такі, як в обласному центрі, апарати УЗД, МРТ, лабораторії із сучасними реактивами, чи їхали б хворі із Ратного чи Любешова за діагнозом в Ковель чи Луцьк?

Але є тут ще один нюанс, про який воліють мовчати. Центри госпітальних округів, які будуть затверджені в Києві, мають всі шанси стати центрами районів (чи повітів, це вже як назвуть), які буде створено в результаті укрупнення і завершення адміністративно-територіальної реформи. Про таку перспективу нещодавно розповів неурядовий експерт Юрій Ганущак. І про неї добре знають керівники нинішніх районів. Тому окремі з них намагаються з усіх сил протидіяти реформі, інші – лобіюють створення госпітальних округів з центрами саме в своїх районах, а дехто взагалі вирішив утекти. Як «укропівець» Григорій Недопад, який покинув посаду голови Ківерцівської районної ради заради того, щоб на кілька місяців – до позачергових виборів Луцького міського голови – посидіти в кріслі першого заступника мера обласного центру.

До речі, центри і межі майбутніх районів окремі експерти вже окреслюють. Кожен по-своєму. Але тут важливо, щоб вони відповідали нормативним документам, затвердженим в Києві. Щоб не було так, як з пропозиціями Волинської обласної ради щодо створення 8 госпітальних округів.

Нещодавно уже згаданий Валентин Малиновський розмістив на своїй сторінці у «Фейсбуці» таку карту.


 

Її супроводжував пост: «Як відомо, КМУ повернув на доопрацювання проект госпітальних округів, поданий Волинською ОДА. Він передбачав нереальну кількість – 8 ГО. Зважаючи на вимоги постанови КМУ №932, а також враховуючи те, що госпітальні округи стануть територіальною основою нового районного рівня (було б логічніше - повітового), запропонував чотири ГО: Луцький, Ковельський, Нововолинський, Камінь-Каширський. Крім того, вони повністю відповідають статистичній системі NUTS-3 (Nomenclature of Territorial Units for Statistics), розробленій ЄС для класифікації адміністративно-територіальних одиниць середнього регіонального рівня».

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024