Жителі Каменя-Каширського хочуть повернути пасовище, роздане під ділянки

13 Квітня 2017, 20:33
2791

Жителям Каменя-Каширського доведеться пустити корів під ніж, якщо управління Держгеокадастру у Волинській області, яке очолює скандальний керівник Василь Василенко, і надалі безконтрольно відбиратиме у людей землі й використовуватиме їх у приватних цілях.
Повідомляє інформаційне агенство «Волинські новини»

Про те, що поблизу Каменя-Каширського 12 гектарів пасовищ відібрали в місцевих жителів і передали у користування іншим власникам, люди розповіли під час виїзного прийому громадян народному депутату України Ірині Констанкевич. Обурені люди зібрали підписи і звернулися до нардепа задля захисту їхніх інтересів.

«До мене як до народного депутата впродовж минулого року надійшло чимало звернень щодо несправедливого розподілу земель Зокрема і про те, що не враховуються інтереси громад, а у діях чиновників простежуються численні корупційні зловживання. Ця ситуація типова для всієї області. І це свідчить про те, що начальник управління Василь Василенко свідомо йде на такі правопорушення, не боячись відповідальності», – сказала Ірина Констанкевич.



 

ІА «Волинські новини» пише з посиланням на видання «Полісся», що справжній скандал днями розгорівся довкола пасовища, що знаходиться на території урочища «Ожинник» (між селами Підцир’я і Нуйно). Жителі міста, а саме вулиць Котовського, Пограничної, Льва Толстого, Степана Бойка, провулків Котовського і Ковельського, які протягом багатьох років вільно випасали тут худобу, з приходом цьогорічної весни виявили, що частина пасовища роздана під ділянки, про що свідчать розорані межі. Невідомі для них особи забрали більше 12 гектарів площі.

Найбільш обурливо, пише видання, те, що тепер для громадського користування залишилися лише голі, почасти заболочені неугіддя, на яких і трава не росте (у чому журналісти пересвідчились на власні очі). Та й добиратися туди доводиться манівцями кілька кілометрів, часом через людські городи, бо вільного проходу практично немає.
У міській раді пояснили, що землі і справді виділялися. Але міська влада не має до цього жодного стосунку. Так як ділянки знаходяться за межами міста, то цим відає Головне управління Держгеокадастру у Волинській області.
Міський голова Каменя-Каширського Василь Бондар підтвердив, що загалом було роздано шість земельних ділянок: чотири гектари оформив на себе і родину голова бюджетної комісії Камінь-Каширської міськради і родич одного з депутатів обласної ради Юрій Ратнюк, по два гектари дісталося учасникам АТО – Володимиру Хоміку і Валентину Мельнику, ще чотири гектари побажав обробляти пан Занчук, а сорок сотих дісталося іншому підприємцю пану Карпуку.

Однак, за його словами, ці люди не повідомляли міську раду про свій намір оформити земельні ділянки, а всі підтверджуючі документи направили сюди із Луцька вже по факту.

Як пояснив Василь Бондар, в урочищі «Ожинник» пасовища, як такого, немає. «Кожен клаптик землі має своє цільове призначення. Дійсно, там, де люди випасали худобу, є землі запасу. Ще 2012 року була прийнята постанова Кабміну про право кожної людини, кожного громадянина на 2 гектари для ведення ОСГ за межами міста. Ми не керуємо цим процесом, усім займається обласне управління держземагентства (Держгеокадастр), державна установа. До останнього року ніхто навіть нас не ставив до відома, кому і де виділяється земля. І цієї землі стільки розбазарили. Не тільки у Камені, а скрізь», - каже він.

Крім того, міський голова зазначив, що землі поза містом можуть видаватися і без їх погодження.

«Камінь-Каширська міська рада направила у відділ Держгеокадастру у Камінь-Каширському районі лист про те, що не буде погоджувати викопіювання схем розташування земельних ділянок, проектів землеустрою, що передбачають виділення земельних ділянок у власність за межами населених пунктів (за виключенням виділення земельних ділянок для учасниківу АТО, які проживають та зареєстровані на території Камінь-Каширської міської ради), а також виділення ділянок громадянам, які обробляють багато років дані земельні ділянки в розмірах, що не перевищують 0,5 га. Вони говорять, що ми нічого не робили… Це неправда, міська рада направляла листи до управління земельних ресурсів, у яких ми просили не виділяти землі», - коментує Василь Бондар.

Такий лист, датований 24 жовтня 2016 року, і справді був надісланий. Але вже через місяць міська рада дивним чином змінює свою позицію і погоджує викопіювання схем зазначених вище земельних ділянок, про що журналісти теж пересвідчились.

Залишилося встановити факт, погоджувались ці викопіювання одноосібно міським головою, чи на сесії міської ради. Депутат від УКРОПу Петро Герасимик стверджує: «Ми на сесії прийняли рішення заборонити міському голові одноосібно підписувати та погоджувати викопіювання. Обов’язково виносити це питання на розгляд сесії». Хоча це рішення є більше рекомендаційним, ніж зобов’язуючим.

У відділі Держгеокадастру у Камінь-Каширському районі, куди журналісти також звернулися за роз’ясненнями, щиро здивувалися твердженню, що головне управління не повідомляло міську раду про намір громадян оформити власність на землю.

 

«Про такі рішення міська рада завжди інформується, – говорить начальник відділу Держгеокадастру у Камінь-Каширському районі Світлана Сус. – Якщо людина виявила намір отримати земельну ділянку, що розташована за межами населеного пункту, головне управління надсилає відповідний лист до міської ради. У десятиденний термін вони мають повідомити обласне управління Держгеокадастру, чи надавати цій особі визначену ділянку, або ж навести обгрунтовані причини, чому це не варто робити. Якщо цього не зроблено вчасно, то ділянки надаються автоматично, за мовчазною згодою міської ради. У даному випадку претензій до власників землі не може бути, адже усе здійснено згідно із законом».

Світлана Сус також зазначила, що ні в урочищі «Ожинник», ні в іншому місці ділянки для випасу худоби не є зареєстровані в державному реєстрі земель.

– Не існує жодного офіційно оформленого громадського пасовища на території Камінь-Каширської міської ради. Це вільні землі, і якщо людина забажає їх отримати, вона матиме на це повне право.
 

Коментарі
14 Квітня 2017, 00:31
"Депутат від УКРОПу Петро Герасимик стверджує: «Ми на сесії прийняли рішення заборонити міському голові одноосібно підписувати та погоджувати викопіювання.": якщо питання стоїть Так як говорить депутат то пан Бондар нічого не порушив. Слід було прийняти рішення про не заборону одноосібно підписувати та погоджувати викопіювання, але про подачу головою Міської ради Заяв або листів зі змістом Заяв від інших інстанцій які приходили на адресу Міської ради для подальшої реалізації та відповіді на Них. Тому у цьому проблем немає оскільки якщо читати того самого депутата то Міський голова міг не відповідати на листи або заяви громадян і тому для інших питання вирішувалося для Них позитивно. Але якщо Міський голова проігнорував би і не звертався б до Сесії то у цьому випадку він порушував би регламент. А так шановні нічого не вийде. Сьогодні десятки якщо не сотні таких справ і все на місці. Марна справа.
14 Квітня 2017, 00:41
Переношу свій коментар з повідомлення про розмінування території міста силами ДСНС. <br/>Сайт &quot;Волинські новини&quot; опублікував матеріал про &quot;КОНФЛІКТ З ПАСОВИЩЕМ У КАМЕНІ-КАШИРСЬКОМУ: ВАСИЛЕНКА ЗВИНУВАЧУЮТЬ У ВІДБИРАННІ ЗЕМЕЛЬ&quot;, у котрій йдеться про відібрані 12 га пасовищ на ділянці поміж Підцир'ям і Нуйно. Це спровокувало справедливі нарікання місцевих мешканців, їх звернення та заяви до органів влади різного рівня. Насторожує той факт, що продовжується підкилимний дерибан землі, оскільки найбільше морґів отримали не випадкові люди - чотири гектари оформив на себе і родину голова бюджетної комісії Камінь-Каширської міськради і родич одного з депутатів обласної ради Юрій Ратнюк, ще чотири гектари побажав обробляти якийсь пан Занчук, сорок сотих дісталося іншому підприємцю пану Карпуку. Для ретушування цього дерибану сюди вмонтували двох учасників АТО. Але, що ж тут дивуватися, коли начальником відділу Держгеокадастру у Камінь-Каширському районі працює Світлана Сус - дружина голови районної Ради. Чи це не конфлікт інтересів? Адже депутати районної ради покликані контролювати ситуацію у районі, але як контролювати, коли одна сім'я фактично управляє найбільшим матеріальним багатством району - землею. Можливо саме тому Світлана Сус розповідає, що все вчинено законно, оскільки ніхто, бачте, й здогадувався, що розділена земля є громадським пасовищем, мовляв, воно не оформлено належним чином власниками худоби. І цього всього не бачать інші гілки влади, які напередодні Великодних свят відволікають увагу мешканців міста і району надуманими сутичками на міжконфесійному рівні чи чимось іншим. А коли конфлікт набере справді загрозливого розміру, коли почнуть вибухати соціальні міни, закладені руками чиновників, то влада почне кивати на Гунчика з Порошенком і Гройсманом. Декому з керівників району варто зрозуміти, що бути багатим серед зубожілого народу небезпечно, мудрі люди працюють на громаду і живуть разом з громадою у спокої і з чистою совістю. А для цього багато не треба - трішки мізків та гласність у прийнятті таких чутливих рішень...
14 Квітня 2017, 02:21
&quot;у Камінь-Каширському районі працює Світлана Сус - дружина голови районної Ради&quot;: як би так сказати - з однієї сторони конфлікт інтересів Є оскільки малоймовірно, що дружина не ділиться своїми таємницями зі своїм любим чоловіком але позаробоий час, про те й конфлікту інтресів немає оскільки ясна річ, що Він на ту посаду ЇЇ не ставив і Вона не Є Його безпосереднім працівником. Тому у цьому випадку усі випадкові чи не випадкові випадки/вигадки мають тільки статус релаксації, а тому у Нашому випадку все залежить від наступних виборів у районну раду через те, що ніхто і ніколи принаймі зараз не буде піднімати бучу за якихось там 12 гектарів поля. У свій час вже проти однієї родини були нальоти громадян через те, що вони практично так само у той самий спросіб і напевно з тими самими особами &quot;викрали&quot; чотири&quot; гектари напрацьованих десятиліттями поля. Ну і що з того? Правда цю родину було підловлено на іншому навіть як годиться записали для Них кримінал. Про те таке становище нічого не говорить про те, що далі буде краще і не в той спосіб що й раніше. Про те очевидно, що ця молода особа врешті-решт зіткнулася з не справедлевим цим світом і тому така реакція. Тому Ваша справа ще попереду шановні страуси. Завжди буде так коли Вас це не стосується але коли до Вас приходить, Ваша реакція буде об&quot;єктивною. Тому щоб ЇЇ не було завтра слід Вже сьогодні працювати ось що сьогодні найголовніше.
14 Квітня 2017, 23:54
А скільки ще Ратнюку землі треба. Кожну каденцію все по декілька ділянок для будівництва загрібає, під підприємницьке будівництво нахапав ласих шматків, тепер вже гектарами гребе і все мало.
15 Квітня 2017, 23:40
Олігархи мають мільярди і їм мало думаєте ратнюк кількома ділянками абож гектарами вдовільниться я думаю що ні їм скільки не дай то буде мало
18 Квітня 2017, 02:30
Це дуже страшно,коли люди втрачають людську подобу.За свої справи вони розплатяться найдорожчим ,що у них є.Завтра їм не буде потрібна та земля,яку безсоромно виривали у людей.А ті гроші,що прийшли манівцями за афери, принесуть тільки біди в домівки тих,хто на це пішов.Розплата приходить несподівано,але помножена на кількість тих голосів,кого прагнули ошукати.Земля належить Богу.Продавати чи спекулювати нею- це накликати біду.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024