Діалог про віру: коли слід випікати паску. Продовження дискусії
Декілька днів тому в рамках рубрики "Діалог про віру" на нашому сайті з'явилася стаття, у якій священик, відповідаючи на запитання читачів, ділився рекомендаціями, коли слід випікати паску. Він говорив, що віруючі люди стараються зробити наведені справи до вечора середи Страсного тижня.
Кандидат історичних наук Алла Дмитренко розповідала, що раніше в селі Черче Камінь-Каширського району в п’ятницю пекли «чорну паску», тобто з житнього борошна, а в суботу – з пшеничного.
Власне, у наших читачів виникла дискусія з цього приводу, мовляв, чому рекомендації настоятеля не співпадають із народним звичаєм-традицією нашого району при випіканні паски? Адже сам процес випікання дуже здобного пшеничного хліба має глибоко сакральне значення.
Настоятель Свято-Петро-Павлівського храму села Підцир’я Сергій Михалюк відповідає:
«Я теж читав статтю « Традиції: у Черчі пекли «чорну паску»». Пані кандидат історичних наук Алла Дмитренко підкреслює: «Великодні обряди мають давнє, дохристиянське коріння. Традиції і ритуали переплелись, однак варто пам’ятати, що це велике християнське свято...». Тому немає нічого дивного, що мої «рекомендації» не зовсім співпадають з тим, що викладене у вищезгаданій статті.
Відповідаючи на питання про те, коли рекомендовано випікати паски, я намагався понад усе поділитися власним досвідом, як поєднати підготовку до Великодня та відвідування богослужінь Страсного тижня.
Кожен, хто прочитав статтю ладен сам обирати, як та коли що робити. Для віруючої людини останні дні Великого посту понад усе наповнені духовним змістом Страждань, Смерті та погребіння Спасителя, які Православна Церква молитовно переживає під час богослужінь...".
Зазначимо, що свої запитання священику ви зможете надсилати журналістам Район.Камінь-Каширський:
1) на адресу електронної пошти - [email protected] або [email protected];
Коментарі