Фото дня: музей просто неба в селі Острівок

16 Квітня 2017, 18:00
5191

У селі Острівок дотепер збереглася старенька хатина, крита соломою. Це справжній музей просто неба.

– Донедавна в будівлі проживала бабця Федора Голодюк, – розповідають місцеві мешканці. – Нині будівля пустує.

Ще у 80-х роках ХХ століття односельчани дуже часто навідувалися до неї. Тому що бабця була єдиною у селі, хто мав… молочну машину. Щоб скористатися апаратом люди чергами стояли біля будинку та взамін давали їй сметану. 

1

1

1

1

1

Автор фото: Богдан Ліпич

______________________________________________________________

Рубрика "Фото дня" висвітлює особливості побуту, дозвілля, культури та інших сфер життя людей нашого краю. Якщо ви маєте цікавий фотознімок і бажаєте, щоб він потрапив до рубрики - надсилайте його на адресу електронної пошти [email protected], або ж пишіть особисто її автору в соціальних мережах Facebook та ВконтактіКращі фотознімки будуть періодично з'являтися на нашому сайті. Збереження авторського права гарантуємо!

Для тих, хто бажає стати героєм рубрики "Фото дня" її автор пропонує безкоштовну фотосесію.

 


 

Коментарі
16 Квітня 2017, 22:25
Далеке минуле, але таке близьке до душі. Все зроблене власними руками з того, що створила природа - справжнє...
17 Квітня 2017, 00:37
Ця хатина є свідченням крайньої убогості простих українців, котрі за життя не спромоглися заробити бодай на хижу під шифером чи гонтою. І це я пишу не стосовно бабці Федори Голодюк, котра мала, вочевидь, меткий розум обзавівшись молочною машиною, що допомогла їй виживати у старші роки. Таких хатинок ще в 70-і роки минулого століття можна було побачити безліч у різних селах району і області. Ні радянська влада, ні панська Польща, ні російська імперія не могли дати людям цього краю можливостей облаштувати обійстя, яке б слугувало не одному поколінню, нажити хоча б просту техніку на кшалт сінокосарки, грабарки чи парової молотарки. А за совітів навіть тих, хто зумів хоча б трішечки стати схожими на людей, мали сякий - такий реманент, троха просторішу хатину, облаштований льох-студню, викорчовували до Сибіру, як шкідливий елемент. А тих, хто смів сказати криве слово проти таких порядків, вважали ворогами народу і знищували без жалю і обдумувань. Так і проходило, минало людське життя серед боліт і лісів в умовах, тільки крихту кращих аніж хатинка бобра, що практично так само збудована з патиків чи соснових стовбурів, очерету, моху і глини. І раділа людина кожному прийдешньому ранку, кожному прожитому дню, що зігрітий сонцем та теплим повітрям, цілій хатині, що беззахисна від кожної випадкової чи підступної іскри та живим дітям...Мало тог, ще й дякували Богу за прожиті літа, можливість вкотре скуштувати свяченої Паски та крашанки з цибульника...
17 Квітня 2017, 14:16
Це говорить про українську толерантність оскільки ця хата збудована певно років не менш як 200 років тому й до цього часу стоїть не розкорчована та не облуплена тільки час ЇЇ не шкодує.
17 Квітня 2017, 19:06
Цій хатині не більше 70-80 років, вона повоєнної побудови, близько часів Другої світової, оскільки має невеличкий комин і без бетонного фундаменту, але фактично не похилилася. Скоріше за все будувалася вдовицею чи старшим чоловіком, що втратив своє помешкання...
17 Квітня 2017, 19:44
Заперечую оскільки у той час вже чесали гонту. НЕ може бути, щоб хата 70-80р.р. була під солом"яній стрісі. Тим більше хата на дві половини. Одна частина "біла" в якій жили безпосередньо люди, інша "чорна" або господарська в якй тримали худобу. Хід з "білої" в "чорну" передували так звані сіни або прихожа по нашому.
17 Квітня 2017, 21:42
Ти перечиш сам собі. То кажеш, що цій хаті 200 літ, то в наступному коменті, що хата на дві половини з білою і чорною половинами, тобто відносно недавнього планування. 200 літні хати в Острівку були ще курними, а ця хатина практично сучасна, тому їй 70-80 років від побудови. Вона побудована скоріше за все одразу по війні, десь у 1944- 1945 роках. Щодо покрівлі соломою, то ще років 40 тому в глухіших селах з Маневицького боку мож було здибати хатину навіть без підлоги, замість котрої служила тверда глина. А під соломою стояли хати навіть у Підцир'ї ще до 1970 - 75 років. Світло у Підцир'ї почали проводити десь у 1965 році, а Підцир'ївська початкова школа, яка розміщувалась недалеко від тракторної бригади, тобто за метрів 200 за нинішньою, до 1968 року освітлювалась гасовою лямпою. А тут Острівок... Нестор Ліпич, як автор фото і черченець може нас розсудити, думаю старожили пам'ятають чи знають приблизну дату цієї забудови.
18 Квітня 2017, 00:26
"хата на дві половини з білою і чорною половинами, тобто відносно недавнього планування": такий вид планування є давній, а не про той час про який Ви говорите. Про те, що вони мовляв стояла/ли я не заперечую але для Нас цікавить той момент коли вона була закладена або принаймі скільки поколінь назад у тих хатах жило.
18 Квітня 2017, 00:47
Немає тому Б огдану Ліпичу що робити. то фотографує стару Нікельову хату. Хіба в Черче таких хат немає?
18 Квітня 2017, 15:35
Добру справу робить Богдан Ліпич, не всі з молоді бачили у своєму житті хату з солом'яним дахом, це вже раритетні речі. Краще довідайся у старших людей коли приблизно збудована ця Нікельова хата?
19 Квітня 2017, 22:27
Сумний артефакт і не більше цього. На просторах Інтернету є чимало фоток вояків вермахту, які мали тоді стільки фотоапаратів, як ми нині мобільних телефонів. Так от там же,-в Інтернеті, є раритетні фото цих вояк біля таких хат. Думаю зрозуміло, чому вони біля них фоткалися.
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром