Малі Голоби на старих світлинах

01 Травня 2017, 19:48
11936

Чи знали ви, що на території Волинської області в різних районах є два населенні пункти з однаковою назвою? Напевно, таке трапляється часто. 

Так ось мова йде про Голоби. Усі ми знаємо, що по дорозі з Луцька на Ковель розташоване селище міського типу Голоби в Ковельському районі. Інші Голоби, якщо бути точним то Малі Голоби, знаходяться в Камінь-Каширському районі, – пишуть на сайті «Волинь24».

Існує три версії походження назви Голоби. Перша – від фрази «голити лоби», друга від слова «головби» - возії лісу. Третя, що назва походить від видозміненого польського слова «goloborze» – «голого від бору або лісу місця».

В інтернет мережі, здебільшого на німецьких та австрійських аукціонах можна віднайти цікаві фото Голоб та Малих Голоб періоду Першої світової війни. Дуже часто користувачі приймають фото одного населеного пункту за інший. Проте листівки чітко підписані або Holoby, або Maly-Holoby. З фото складніше, адже дуже часто на них простий підпис Holoby. 

Якщо відкрити вікіпедію та різні довідники, то про смт. Голоби ми маємо багато інформації, про Малі Голоби ж навпаки дуже мало. 

Відомо, що Малі Голоби як поселення (колонія) з’явились в кінці ХІХ століття. В 1920-х роках там був побудований католицький дерев’яний костел, який зберігся лише на фото, адже був знищений в роки Другої світової війни. В 1930-х роках там проживало 300 мешканців, сьогодні проживає трохи більше 200.

Підбірка фото відноситься до періоду Першої світової війни, окрім кількох фото села Малі Голоби, де зображений католицький костел, побудований пізніше. 

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

 





















 

Коментарі
01 Травня 2017, 23:43
Останнє фото просто-напросто вражає. Мало що наприклад як у сучасній Африці - тубільське поселення місцевого народу. Тому наприклад, якщо порівняти розвиток тубільців за останніх від дати того знімку п"ятдесят-сімдесят років то є очевидним, що щонайменше тубільське населення стрибнуло у своєму розвитку, факт.
02 Травня 2017, 14:26
не можна перемішувати історію. тільки на третьому фото показано дерев'яний римо-католицький костел в Малих Голобах тепер К-Каширського району. і хіба фото Dorfstrasse - сільської вулиці в Малих Голобах. інші світлини Голоб Ковельських.
03 Травня 2017, 23:39
Фото з лелеками цікаве.
05 Травня 2017, 19:42
Цікаво хто і коли зруйнував римо-католицький костел? чому в Малих Голобах зведено дерев'яний костел а не - церкву? чому на світлині сільської вулиці всі чоловіки в чоботях і маринарках?
20 Січня 2018, 15:10
Тут намішано фото з трьох сіл. Перше - Погиньки коло Голоб. Також на іншій фотографії німці помилково підписали "Holoby". Все, що підписано "Maly Holoby" - це Малі Голоби. Решта - Голоби в Ковельському р-ні. Останнє фото - мабуть, навіси для сушки цегли-сирцю. В Голобах була цегельня, навіть ще в 90-х рр. Башню костелу підірвали німці 5 вересня 1916. Ще й сфотографували момент підриву. Можете пошукати фото. Заодно розібрали цегляну дзвінницю біля костелу. До 1941 р на Волині в селах жило багато поляків, німців, євреїв. Євреїв взагалі могло бути у маленькому містечку до 90%. Або були колонії, де жили тільки німці та поляки. Тому на фото "Dоrfstrasse" чоловіки добре вдіті.
20 Січня 2018, 15:41
Russ. Ruckwanderer - повернення біженців, фото біля вокзалу в Голобах<br/>Umladen des/LJR 37 - прибуття 3-го батальону німецького 37 ландверного полку, теж біля залізниці в Голобах.<br/>Дерево з омелою - вул Шевченка напроти парку<br/>Вокзал - не раніше 1919 року, того що напис Голоби по-польські.<br/>Deutshes soldatenheim - казарми, будинок в Голобах не зберігся<br/>Назва Голоби не може походити від goloborze, того шо Старі Голоби (на 3 км північніше сучасних) стояли посеред лісу. Зараз лісів менше, бо в 19 ст. багато лісу вирубали колоністи<br/>З ідентифікацією фотографій, Малі Голоби чи Ковельські, проблем нема завдяки німецькій педантичності
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024