Житель села Гута Боровенська каже, що держава не повинна керувати Церквою

18 Травня 2017, 16:10
5195

На Київському майдані навпроти приміщення Волинської облдержадміністрації відбувається Молебень за мир в Україні та молитовне стояння проти прийняття законопроектів № 4128 та № 4511, які планують ухвалити у Верховній Раді цього дня.

Про це повідомляє «Волинська правда»

Аналогічні заходи тривають по всій Україні, а у місті Києві під стнами Верховної Ради молитовне стояння звершують близько десяти тисяч вірян УПЦ .

У Луцьку під стінами ВОДА моляться більше 200 священнослужителів та більш ніж півтисячі віруючих УПЦ Волині.

На думку священнокерівництва, кліриків та віруючих УПЦ ухвалення законопроектів № 4128 та № 4511, повністю знівелює задеклароване Конституцією України право громадян на свободу віросповідання, узаконюючи втручання чиновників у життя церковних громад.

«Дорогі отці, брати і сестри.Щиросердечно вітаю вас із продожвенням святкування Світлого Воскресіння Христового – Пасхи. І ми сьогодні зібралися на це місце щоб помолитися і попросити милосердя Божого, щоби Господь прихилив небо до землі і подарував нам мир. «Де двоє чи троє зібрані в Ім’я Моє, там і Я посеред них», – каже Господь. І ми зібралися тут не удвох і не втрьох щоби просити благодаті Святого Духа, яка б наповнила наші серця любов’ю. І ми запрошуємо усіх єдиними устами і єдиним серцем просити Господа, щоби Він подарував нам мир», – сказав перед початком Молебню секретар Волинської єпархії УПЦ протоієрей Миколай Бондарук.

В часі молитви лунають Акафісти до Ісуса Найсолодшого, Пресвятої Богородиці, святителя Миколая, інші Акафісти та церковні піснеспіви.

«Церква має свої інститути і керується своїми правилами. Держава, відповідно керується своїми. Церква не намагається керувати державою, і так само держава не повинна керувати Церквою. Кожен має діяти згідно Конституції, і коли Конституція порушується, то це – неправильно», – зауважив, у коментарі «ВП» учасник молитовного стояння мешканець села Гута Боровенська Камінь-Каширського району Іван Смітюх.

«Нині ми переживаємо такий радісний час – час святкування Христового Воскресіння Але водночас, відбуваються і неприємні речі. Тому ми просимо Бога, щоби був мир. Хочеться щоб було просто мирно», – сказала лучанка Тетяна Мазурак.

 

 

 

Коментарі
18 Травня 2017, 19:27
"Церква не намагається керувати державою,": церква не намагається але вона керувала Нею, наприклад в К-Каширську у свій час було проведено так званий капітальний ремонт споруди, пам"ятки архітектури яка Їй не належала. Потому в зв"язку із очевидно, що невдалим ремонтом ця споруда згоріла вщент. Отже хто керує державою, а хто ні?
18 Травня 2017, 21:57
Учасник молитовного стояння мешканець села Гута Боровенська Камінь-Каширського району Іван Смітюх висловився щодо взаємовідносин церкви і держави. А він часом не з тих Смітюхів, один з яких на ймення Григорій, колишній нардеп-регіонал у часи у Києві з трибуни Антимайдану звертався до Путіна за допомогою? "Володимире Володимировичу, сьогодні наша площа звертається до вас: ми потребуємо допомоги, вашої підтримки" - волав наш земляк на весь світ, оскільки телекамери онлайн транслювали це у всіх мережах. Краще б пан/товариш Іван звернувся до молитовних отців-батюшок з проханням - хоча б одним реченням у своїх молитвах звернутися до свого Предводителя у Білокам'яній Кирила, аби той надоумив Путіна забрати свої бурятів з Донбасу. І цього вистачило б, аби люди почали змінювати своє відношення до представників цієї вітки православ'я в Україні. Ми ж не можемо забувати, що РПЦ несла в Україну свій "русский мир" ще задовго до початку анексії Криму та війни на Сході. Колись, в часи Кримської війни - це був " православний мир", але це той самий інструмент, з яким ходить Російська імперія світом і встановлює свої порядки на чужих землях. Ось і вся суть взаємовідносин держави і церкви на сьогоднішній день, коли гинуть люди. На цій молитві для повноти картини бракувало лишень настоятеля Києво-Печерської Лаври Павла (Лебідя), уродженця Волині, який свого часу порівнював Януковича з Ісусом Христом...
19 Травня 2017, 00:46
Друзі УПЦ чому ви хвилюєтесь виж НАШі Тобто УКРАЇНСЬКІ то тільки для тих хто зареєстрований у країні агресора і патріарх їхній у росії
19 Травня 2017, 02:09
для тих хто не розуміє ,що в упц мп служба проходить не на російській розмовній мові , а на старослов"янській церковній , в грузії не не грузинській ,а на старогрузинській церковній мові, в греції на старогрецькій і т.д. І для тих хто не пам"ятає і не знає , як філарет до 91 року називав українську мову сумішшю "жидобандерівською" і як він був упевнений , що стане патріархом російським ( тому що був підтриманий тодішньою владою) , але не пощастило , бо в час розрухи влада умила руки і сказала - пробачте , ми вже не в силі вам допомогти. Філарет , будучи семінаристом - жив з коханкою, мав 3 незаконних дітей, порушивши всі монашеські правила- жодна з вселенських православних церков не визнає його і церкву кп. Люди добрі, все це легко перевірити кожному хто захоче.. але всім хочеться крові , отакі вони -кп. для того щов вирішувати церковні питання - існує священний синод , а не ВР. свобода віросповідання нікого не цікавить, ЖИ2 керує всім світом !
19 Травня 2017, 02:41
Ці КДБовські штучки про Філаретових коханок, що призначені для ватних бабульок, давно відомі освіченим людям. Філарет, який тривалий час працював ректором Московської духовної семінарії і академії та свого часу висвятив у вищий церковний сан покійного нині Митрополита Володимира (Сабодана), Патріарха Кірила (Гундяєва) і ряд інших живих нині найвищих церковних достойників РПЦ, котрі його тепер поливають брудом, був чистий і непорочний доки, як легітимно обраний глава української церкви, не заявив про автокефалію УПЦ. Аби справді Філарет займався блудом так, як вам оповідають тепер, пане ortodox, то він був би миттєво усунутий зі всіх церковних посад і не претендував би на найвищу посаду - Патріарха Московського свого часу. Ви цю заяложену і зачовгану пластинку, яку придумали ще в доінтернетівські часи, розповідайте на проповідях стареньким, ретельно приховуючи при цьому, що Гундяєв, чистокровний мордвин, ще не маючи 30 років вже очолював відділ зовнішних зносин РПЦ, який без погонів офіцера КДБ навіть не приймав у свої ряди рядових працівників. Цього "златоуста" недаремно з дозволу Кремля щонеділі вранці транслювали на єдиному Всесоюзному телеканалі з незапам'ятних атеїстичних часів на весь СССР. Церковні питання, якщо вони не вмотивовані імперсько-політичними амбіціями, справді вирішуються самою церквою. Але це ви розкажіть своїм московським кураторам, які заборонили в Росії Церкву Свідків Єгових, а не українцям, котрі щодня гинуть в обороні своєї держави від ортодоксальних північних сусідів.
19 Травня 2017, 13:11
ortodox<br/>23:09 18.05.2017<br/>&quot;для тих хто не розуміє ,що в упц мп служба проходить не на російській розмовній мові , а на старослов&quot;янській церковній ...&quot;<br/>Не полінувалась і скопіювала фрагментик із Вікі, може нарешті і ви зрозумієте! що:<br/>&quot;IX-XI століття – період розквіту і поширення староцерковнослов'янської мови в усіх сферах культури слов'янських народів. Інтенсивний розвиток державності у слов'ян вплинув на їх мовну диференціацію. Ці нові відмінності вливались у тексти староцерковнослов'янською мовою завдяки мимовільним помилкам переписувачів книг, через що уже з XII століття можна виділити чітку різницю у вимові певних звуків та вживанні певних словоформ на різних слов'янських землях. Такі варіанти церковнослов'янської мови називають редакціями (ізводами). Виділяють такі редакції церковнослов'янської мови:<br/>• Болгарська<br/>• Македонська<br/>• Моравська<br/>• Українська (Київська)<br/>• Російська (Московська)<br/>• Сербська<br/>• Хорватська<br/>До нашого часу збереглося мало текстів Староцерковнослов'янською мовою. Нерахуючи дрібних фрагментів, моравську редакцію репрезентують так звані «Київські листки»; македонську редакцію — Зоґрафське, Ассеманієве і Маріанське євангелія (останнє з елементами сербської редакції), Синайський молитовник і Кльоців збірник казань; Фрейзінґенські уривки представляють словенську редакцію; у болгарській редакції збереглися Савина Книга (євангеліє), Супрасльський збірник житій святих і ін. та Енінський Апостол. Усі ці тексти написані в XI столітті, — тільки «Київські Листки», можливо, наприкінці X століття&quot;.
19 Травня 2017, 13:20
ortodox<br/>23:09 18.05.2017<br/>До речі &quot;Київські листки або Київський місал (X ст.), імовірно моравської редакції, збереглося 7 листків&quot; написаний глаголицею.
19 Травня 2017, 13:35
ortodox<br/>23:09 18.05.2017<br/>Ця цитата також для вас!<br/>&quot;..Ще як в приклад хочеться згадати історію болгарської Церкви та самої держави, а саме той момент коли було знищено Терновський болгарський Патріархат та болгарська охридська архиєпископія, а їх парафії було приєднано до Константинопольського патріархату. Не будемо розбирати тонкощі цієї проблеми тому що це окреме питання, але з історичних джерел відомо, що турецька світська влада та грецьке духовенство всіляко намагалося асимілювати болгар. У храмах знищувалися болгарські надписи і замінювалися грецькими, спалювалися слов’янські книги та рукописи, а в храмах людей переконували, що говорити та навчатися болгарською мовою - це сором, а молитися на ній - це гріх. Дійшло до того, що на початку XVIII ст. у міських храмах вже ніхто не молився рідною мовою і тільки іноді її можна було почути в селах. Майже до початку XX ст. болгарам довелося відстоювати права своєї Церкви та народу, але зрештою народ досяг своєї мети здобувши незалежну державу та Церкву в якій молиться своєю рідною мовою...&quot;
19 Травня 2017, 14:19
Дякуємо, Оленко, за переконливий історичний фактаж, який вартий навіть теологічної полеміки на рівні духовної семінарії чи й вище. Але є й простіші та очевидніші речі. Будь-яке спілкування з Богом, молитва до Господа за посередництва Церкви, тобто структури, покликаної полегшити і впорядкувати це спілкування, має відбуватися зрозумілою та щирою мовою, котрою поза всяким сумнівом є рідна материнська мова. Тому війна грецьких релігійників з болгарськими написами, називання староболгарських/старомакедонських перекладів релігійних книг після Хрещення Русі Володимиром церковнослов'янськими тощо - це все одного поля ягоди, спрямовані на домінантність певної церковної верхівки для утримання церковної влади та отримання пожертв з прихожан до свого єдиного Центру. Тому, у всіх цивілізованих країнах світу, окрім навколокремлівських, існують свої помісні православні церкви із зрозумілою для місцевих прихожан мовою спілкуання, але, звісно, з використанням старообрядних церковних книг, які символізують древність їхньої віри. І не більше! До слова, УПЦ МП ще за Митрополита Володимира (Сабодана) та й раніше не раз офіційно приймала рішення про прийнятність проведення богослужінь українською мовою. Та й невже тисячолітня Київська Православна Митрополія має питати дозволу у Кремлі чи їх представників на місцях якою мовою віруючому люду спілкуватися з Господом на своїй Богом даній землі?
19 Травня 2017, 18:57
ortodox<br/>23:09 18.05.2017<br/>Відомо, що на території сучасної України Скіфська єпархія існувала з ІІІ по IX століття в складі Константинопольського патріархату. Нікейський собор відбувся в 325 рці, на якому затвердили Символ Віри. Відомо, що у соборі брали участь і представники Скіфської єпрахії. Також відомо, що трохи пізніше з 310 року існувала Херсонеська єпархія, У візантійських джерелах згадуються рух монахів-скіфів у VI ст. на захист віри. За часів князювання Святополка в Великій Моравії припадає діяльність братів Кирила та Мефодія (860-880 рр.) і була ієрархічно оформлена церковна організація цієї держави. Це сталося після 870 року, коли св. Методій, по короткому перебуванню в Римі повернувся в Моравію в сані єпископа, призначеного та висвяченого папою Адріаном ІІ (867-872 рр.), Мефодій у словесній боротьбі з &quot;пилатниками&quot; доказав папі, що до навернення слов'ян у християнство конче потрібно богослужбові книги на їхній мові. Тому Храбр згадує, що Кирило, бачив у Херсонесі Євангеліє і Псалтир руськими письменами писано&quot;, тобто переклад з грецької було здійснено до Кирила. На Західній Україні християнство сповідували з 875 року, а з &quot;Хроніки&quot; Козьми Празького відомо, що там існувала християнська кафедра у 972 році, Князь Володимир приєднав ці землі в 981році, а офіційно святив Русь у 988 , привізши із Херсонесу ікони,книги, церковну утвар, священників. Виникає питання як вимовляли у вищезгаданих єпархіях Символ Віри, адже текст його привезли з далекої Нікеї, а пізніше поправили на Константинопольському Соборі в 381 році. А першу єпархію у Москві створив волинянин Петро1325 році, якого московити величають &quot;Святитель Петр&quot; .
20 Травня 2017, 00:37
Про яку віру і релігію може йти мова, якщо у влади 90% іудеїв в православній країні!! Котрі займаються кабалою , ждуть свого мошиаха і називають православних гоями !!
20 Травня 2017, 01:02
ortodox<br/>21:38 19.05.2017<br/>А в православних Месія - хто?
20 Травня 2017, 01:05
О, то ви ще й до того всього московські антисеміти? Ви з тим пом'якше, бо накличете гріх на себе, Ісус, подейкують, також не був далекий від синів Палестини. На даному етапі боротьби за українську державу євреї складають меншу загрозу аніж московські безбожники, які моляться Мамоні. Окрім того, Україна є мультикультурна і багатонаціональна держава, де євреям краще жити, аніж в Ізраїлі, москалям - краще ніж в Росії, а українцям - краще за всіх! Як тільки покінчимо боротьбу з Кремлем, одразу візьмемося за обговорення ваших застережень, нині ж євреї ситуативно підтримують українців у нашій спільній боротьбі за цілісність та суверенітет. Бєня, наприклад, очолює УКРОП, який отримав перемогу на дочасних виборах нардепа на нашому окрузі №23, а ви нас євреями лякаєте. Жидобандерівці часто є мудріші за українських ватників, котрі підтримують Кремль, вважаючи, що саме там є кабінет Бога, а Кирило у нього служить там головним Архангелом. Не переживайте так за ті Закони, якшо шо, кадило у вас не відберуть, нашвидку перехрестять, освятять тричі свяченою водою з Прип'яті чи Дніпра і далі собі будете дружити з тацею на парафії, у вітках православ'я ж канонічної різниці нема, є лишень конфесійні відмінності...
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024