Московський Патріархат уводить в оману своїх вірних, – владика Михаїл

19 Травня 2017, 08:16
1896

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл на прохання журналістів та громадських активістів прокоментував широку інформаційну кампанію та акції протестів, організовані ієрархами УПЦ (МП) проти прийняття законопроектів № 4128 та № 4511.

Нагадаємо, що вчора, 18 травня, на Київському майдані навпроти приміщення Волинської облдержадміністрації відбувається Молебень за мир в Україні та молитовне стояння проти прийняття законопроектів № 4128 та № 4511, які планують ухвалити у Верховній Раді цього дня.  Учасник молитовного стояння мешканець села Гута Боровенська Камінь-Каширського району Іван Смітюх сказав, що «церква не намагається керувати державою, і так само держава не повинна керувати Церквою». 

За словами владики Михаїла, українці, які є парафіянами УПЦ (МП), піддалися на агітацію та маніпуляції промосковського духовенства, не з’ясувавши, що зазначені законодавчі ініціативи спрямовані на захист як їхнього права на свободу совісті, так і майна їхніх церковних громад.

Бачачи, що дедалі більше українців бажають, аби їхні парафії виходили з підпорядкування Церкви, адміністративно залежної від Московської Патріархії, архієреї УПЦ (МП) роблять усе можливе, аби стримати цей процес. А якщо його стримати неможливо, то щоби, принаймні, в їхніх руках залишилися храми та інше майно тих громад, які вирішили вийти з юрисдикції Церкви агресора.

Тим часом, звертає увагу митрополит Михаїл, автори проекту № 4128 пропонують доповнити закон «Про свободу совісті та релігійні організації» так, щоби долю парафії (іти чи залишатися) вирішували самі віруючі цієї громади, а не єпархіальне керівництво чи якісь сторонні люди.

Другий же документ, № 4511, – це посилення захисту національних інтересів в умовах війни. Знаючи, що російський окупант не соромлячись використовує свою Церкву для знищення України, ми мусимо відповідно боронитися. Волинський архієрей переконаний: потрібно запроваджувати досконаліші механізми виявлення фактів співпраці представників Церкви, керівний центр якої розташований у державі-агресорі, й унеможливлення антиукраїнської діяльності.

Тож митрополит Михаїл закликає волинян – вірних УПЦ (МП) – підтримати важливі для нашої незалежної країни законодавчі ініціативи. Тим більше, що вони, на його думку, сприятимуть об’єднавчим процесам в українському Православ’ї, щоб нарешті постала єдина Помісна Українська Православна Церква, незалежна від Москви.

 

 

 

Коментарі
19 Травня 2017, 12:35
За вашим посиланням на одному фото, одразу під крупним планом Нафанаїла, є милі жіночки з іконою в руках. Так от жіночка у центрі цього фото, як дві краплі води схожа до біглого депутата-регіонала Володимира Олійника, явно умиротворено і улесливо дивиться у вічі Владики, молиться за його здоров'я і благодать на нього, а не про гідне майбутнє своїх дітей та онуків...
19 Травня 2017, 13:26
Таки щось почало робитись в Україні після внесення до Верховної Ради закону, яким РПЦ в Україні береться під особливий державний контроль.
19 Травня 2017, 14:07
Наша Церква вистоїть, були в історії ще більші гоніння на нашу Православну Віру. А за тих хто приймає такі Законопроекти потрібно молитися і просити прощення у Бога за них " Ибо они не ведают что творят" .
19 Травня 2017, 14:12
Я не розумію авторів цього сайту навіщо розпалювати і без того розпочату міжконфесійну врожнечу.
19 Травня 2017, 14:32
А Ви ніколи не задумувались, що міжконфесійна "ворожнеча" не є наслідком не роботи сайту, який якраз і часом навіть переборщує в обороні певного крила, а віддзеркаленням реального стану справ в суспільстві. Ви не задумувались і не ставили питань, коли раптом Камінь-Каширське благочиння отримало свого Єпископа - що це таке? Чи УПЦ МП в умовах війни має право на монополію віри і думки? Сайт і так, як ніколи раніше, прополює гострі, але в межах пристойності та існуючих Правил, коментарі. Як для прикладу сьогоднішній у цій розмові від Оленки http://www.volyn24.com/news/83106-oda. Скріни цих видалених коментарів збережені, тому за потреби, завжди можна відстояти честь цього сайту щодо збалансованості чи упередженості його адміну.
19 Травня 2017, 17:26
Біда в тому, що переважна кількість парафіян та й священників не усвідомлюють різницю між релігією та церквою. Релігія є виявом духовності, а церква - це релігійна організація. Релігія, як вияв людського духу, не може бути підпорядкованою державі чи мати правове регулювання. Релігія, як світогляд, може впливати на правову культуру та дії правників. Натомість церква, як суспільне явище, може діяти лише в означеному для неї правовому полі. Плутанину між церквою і релігією часто густо підтримують священники, чим віру в Бога підмінять вірою у церкву.
19 Травня 2017, 22:08
11:07 19.05.2017<br/>Для Игорка брату во Христі<br/>там всього невеликих за розміром 7 статей ЗАКОН УКРАЇНИ &quot;Про особливий статус релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в державі, яка визнана Верховною Радою України державою-агресором&quot; http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/JH3HB00A.html<br/>Звичайно наша церква вистоїть, скличе Собор, вибере Українського Патріарха, нові керівні органи в Україні, зареєструє в держорганах новий Статут, Патріарх Кирил найперший визнає легітимність нової Церкви-сестри, співслужитиме з новим Українським Патріархом, що дасть змогу їй отримати визнання всіх християнських церков світу, буде мати повне право називатися УПЦ(без приставки МП). До ваших слів: &quot; А за тих хто приймає такі Законопроекти потрібно молитися&quot;- я б додала слово &quot;уклінно&quot;!
20 Травня 2017, 00:00
Чи Ігорю? Гоніння були, але гонителями були більшовики. Потім, коли в церкву було &quot;звільнено&quot; від справжніх православних та укомплектовано погідними, дозволили патріаршество. Дозволив сам Сталін. Відтоді пішла мода носити на рясі державні нагороди. Майже всі єпископи або працювали або співпрацювали з КГБ. Зробити кар'єру міг лише той, хто з семінарії приймав покровительство спецслужби. Тому немає що гонити. А молотись треба і каятись треба, бо ніхто так не зрадив православ'я, як РПЦ.
20 Травня 2017, 02:54
А спритний цей хлоп Ігорко, всіх активізував на сайті.
20 Травня 2017, 16:00
Не хлоп Ігорко)) а холоп - игор)) сам так написав своє назвисько))
20 Травня 2017, 19:23
Игор - раб, але не Божий... Лауреат Нобелівської премії з літератури 1980 року, польський поет, публіцист, перекладач і досить популярна людина Чеслав Мілош у 1953 році написав книгу &quot;Поневолений розум&quot;. При першій нагоді її варто прочитати навіть освіченим людям. Пан Чеслав у властивій йому манері дохідливо для підготовленого читача пояснює механізм поневолення людського розуму Новою Вірою, що тривалий час розповсюджується з країни, що має ординське минуле. Не виключено, що він щиро думає, що це справді, за його словами, &quot;...гоніння на нашу Православну Віру&quot;. Лишається
20 Травня 2017, 19:27
(Лишається) пану Игорю поспівчувати &quot;...бо не відає, що творить&quot; - знову ж таки цитата, але вже з Святого письма, яку вклали нашому земляку в уста фарисеї.
21 Травня 2017, 00:33
&quot;вклали нашому земляку в уста фарисеї&quot;: одні фарисеї говорять про інших, а ті фарисеї говорять про те саме що й інші тому тут випливає так субстанція як віра у свою правду але правда завжди буває тільки одна. Коли ж та правда прибуде то тільки один бог знає.
21 Травня 2017, 01:36
Хто ж керує цими промосковськими попами в Україні як не путін та гундяєв??? Які ще цитати з Біблії ви можете &quot;&quot;зарядити&quot; ??
21 Травня 2017, 02:04
Молодці хлопці,не має майбутнього в церкві,якою опікуються з другої держави. Польща-одна церква,польська церква і держава сильна і єдиний народ. Ганьба запроданцям ,тим більше тим які діють через церкву.
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024