У лісах Камінь-Каширщини бігали люди зі зброєю

16 Червня 2017, 16:30
2612

Проїхавши трохи більше 5-ти кілометрів від Каменя-Каширського, оминувши мальовниче озеро в лісі, охочі до відпочинку у чудових волинських лісах несподівано натикалися на блокпост.

«Проїзд заборонено» - суворо попереджала табличка на шлагбаумі, а вусатий чоловік у військовій формі ретельно перепитував «хто?» й «куди?». Тут протягом двох днів відбувалися навчання загонів територіальної оборони. Про це пише Василина Боруцька у ВолиньPost.

Нам вдалося побувати у базовому таборі організаційного ядра загонів територіальної оборони Камінь-Каширського та Любешівського районів та спостерігати за тим, як і чого навчали чоловіків.

Тренували хлопців бійці із громадського формування «Буг» на чолі із Олександром «Харьківським». До слова, інструктори з «Бугу» на безоплатній основі проводять підготовку для організаційних ядер загонів територіальної оборони вже не вперше.

До занять на Камінь-Каширщині долучилося 60 чоловіків, яких для зручності розділили на декілька груп, що паралельно займалися різними видами підготовки.

Найкраща теорія - це практика, переконують бійці. На навчання приїхали працівники військкомату, лікарі місцевих лікарень, лісівники та навіть ті, хто сам ще недавно був в АТО – повний набір професій, які на ці два дні «перепрофілювалися» у військових. Їх активно навчали правильно поводитися зі зброєю, ставити міни, фугаси та розтяжки, розміновувати, працювати у групах, навчали основам інженерної справи у бойових діях, читали лекції з тактичної і парамедицини та навчали виконувати завдання у групах тощо.

Відтак, ми побували на лекції із тактичної та парамедицини – для «студентів» її провів військовий капелан Святослав Савич. Ще до заняття він попередив слухачів: деякі речі можуть звучати цинічно, але війна річ вперта – коли час іде на хвилини, важливіше допомогти тому, кого ще можна врятувати.

Детальніше інструктор зупинився на найпоширеніших видах ушкоджень - кровотечах та пневмотокраксу.

«Запам’ятайте – 60% втрат на війні стається через кровотечі», - акцентував увагу Савич. Тож спочатку тероборонівці пригадували чим відрізняється венозна та артеріальна кровотеча та як їх припинити. Після теорії перейшли до практики - накладання джгутів та евакуації поранених у безпечне місце. До слова, «манекеном», на якому демонстрував прийоми інструктор, став хірург Любешівської райлікарні, який теж проходив навчання у складі групи територіальної оборони.

Після демонстрації учасники навчань взялися накладати дгжгути один одному та пробували це зробити самотужки для себе.

Після заняття із медицини бійці вирушили боротися із диверсійною групою противника, роль яких зіграла інша група тероборонівців. Останні, одягнувши «кікімори», залягли у ліску біля дороги, на якій попередньо наставили розтяжок. Влаштувавши снайперські позиції вздовж дороги, вони взялися вичікувати другу групу.

Диверсанти на чолі з інструктором мали план – одну із розтяжок встановили поперек дороги. Натомість в ліску праворуч, де диверсійні снайпери влаштували засідку, встановили вибухівку. Після того, як перша група зачепить першу розтяжку, наступним кроком мав стати підрив вибухівки праворуч. Диверсанти розраховували, що група відступить ліворуч та нападе на розтяжки.

Зрештою, перша група виявила розтяжку та після вибуху не кинулася врозтіч, а взялася відстрілюватися – диверсантам не вдалося знешкодити групу.

Заняття відбуваються безкоштовно для підвищення професійного рівня військовослужбовців та військовозобов’язаних, переконує військовий комісар Волинського обласного військомату Роман Кулик.

До навчань долучили військовозобов’язаних чоловіків, які приписані до загонів тероборони. Серед вимог – лише бути здоровим. Подібні тренування проводять на усій територій Волині, що півтора місяці, аби підвищити рівень бойової готовності районні загони тероборони почали формуватися у 2016 році. До навчань долучають чоловіків від 18 до 60 років. Проте цього разу спробувати свої сили приїхав навіть молодший боєць - 10-ти річний син одного із чоловіків.

Після цього бійці ще по кілька разів ставили ОЗМ, аби відточити майстерність. Наприкінці інструктори подякували бійцям за активне навчання, а капелан подарував усім «бойові» молитовники.

Надалі ці чоловіки у випадку настання надзвичайного стану за командою збиратимуться у спеціальних місцях та у перспективі зможуть стати партизанськими загонами. Їх можуть посилено залучати до посиленої охорони кордону чи підприємств, військових об’єктів чи об’єктів суcпільного значення, патрулювання після введення комендантської години тощо. Також у разі бойових дій, ті хто постійно займаються мають передавати отриманні знання групам та навчати інших.

Попереду ж в тих, хто проходив навчання «фінальний акорд» – стрільби на Володимир-Волинському полігоні.




1



1


1

2

1

 

Коментарі
16 Червня 2017, 21:59
От це конкретика в розбудові громади, відтак і держави! 100 тисячний резерв військових, який сформувався за період АТО, достатній контингент контрактників - сила, на котру може надіятися і опиратися Україна тепер і в майбутньому. Ще трохи часу потрібно людям на місцях для усвідомлення незворотності нинішніх подій і крайній потребі в задіянні можливостей ОТГ і ми побачимо світло у кінці імперського тунелю...
17 Червня 2017, 14:34
"це конкретика в розбудові громади, відтак і держави!": не слід лукавити війна та підготовка до неї це не розбудова громади це принаймі тільки відносне політичне та інше об"єднання громадян для майбутнього розвитку політичних інституцій і в другу чергу взяття влади у свої руки передусім голови, оскільки тільки розумні голови можуть протистояти ворогові та розбудовувати громаду. Громада може тільки тоді розбудовуватися коли на електоральному полі вибудовується політична сила яка зможе потім взявши у руки владу організувати життя громади таким чином щоб забезпечити життя громадян в перспективному ЇЇ розвитку. Такою на сьогоднішній день тут на К-Каширщині є "Укроп" проти кого ви так наполегливо боретеся. Якщо з певних причин "Укроп" розпадеться або не візьме владу у свої руки то для К-Каширська це буде певним чином трагедія оскільки інші політичні сили які були до цього не мають такої можливості, пома"ятаєте що я говорив на початку?, голови.
17 Червня 2017, 19:50
Ай,-пане Камінь, а ви щось про бритоголового одесита знаєте, чи ні? Труха (Труханов) явно не патріот України, а лисий біля нього терся в Одесі.
18 Червня 2017, 01:26
З огляду на сказане:"Якщо з певних причин "Укроп" розпадеться або не візьме владу у свої руки то для К-Каширська це буде певним чином трагедія", трагедія вже давно є в окремих головах. Добре, що це захворювання не є інфекційним. )) Найгірше те, що ці голови, які наповнені схоластикою і чванькуватістю, відносять себе до просвітителів своїх земляків. Треба бути сліпцем, аби за Корбаном та Коломойським - головами республіканського УКРОПу, не бачити наміри законсервувати і зберегти олігархічну систему, що розтерзала Україну на шматки. Громада по великому рахунку абсолютно не потребує жодної політичної сили, всі нинішні політики вже в'їлися людям у печінки, оскільки мета будь-якого політика - взяти владу для свого збагачення. Громадянське суспільство у часи Революції гідності проявило себе зрілим і самодостатнім, але, на жаль, змушене було поділитися владою з політичними силами, аби легимітизувати цю революцію і відкинути ярлик "хунти", котрий Росія придумала ще до початку цих подій в Україні. Громаді потрібні лишень чіткі правила суспільного співжиття, іншими словами - Конституція, податкові правила та держава, що здатна регулювати всі ці суспільні процеси. Недаремно, найсильніша демократія світу США має фактично дві "політичні" сили - влада і опозиція під назвою республіканці і демократи! А у нас більше 250 зареєстрованих диванних "партій", але Камінь врешті знайшов для себе політичну спасительку у вигляді УКРОПу, оскільки, якщо ще й ці його не візьмуть до себе в депутати хоча б міської ради, то на цьому йому можна буде ставити остаточну масну крапку на власній політичній перспективі. Ото і вся трагедія, але тільки на вулиці Радянській...
18 Червня 2017, 15:39
От тільки не нада із місцевого Укропа робити "мєссію" камінського розліву )) Смішно і сумно. Дворічна "активність" Укропу на місцевому волинському рівні не є якимось фєномєном , а має чіткі пояснення .І дякувати їм за це , набиваючи собі гулі на лобі від земельно-підложних поклонів аж ніяк не варто. Закінчиться бабло в Палиці чи іншого укроповського олігарха - так само пропаде "активність" Укропу в Камені і їхній офіс закриється . Світлана Сидорук (при всій повазі до неї ) залишиться і знову стане карасинським головою . А вся інша прилипла до цієї так званої партії 3,14здота перекочує або в небуття або в іншу провладну і пробаблову партєйку)) . Це як круговорот бабла в політиці і в кишенях наших поліщуків які на практиці під час кожних виборів ходять по граблях і підтверджують приказку "Чого бідний - бо дурний , чого дурний - бо бідний "...
18 Червня 2017, 17:10
Хрін<br/>22:26 17.06.2017 і іншим.: усі Ваші чванькуваті вислови про якусь там конституцію та інші там Закони Всесвіту я випробовую на своїм горбу в К-Каширську вже приблизно 20 років і кожного разу справа не рухається. Ось нарешті прийшла команда яка бажає і найголовніше робить для того щоб тут щось змінилося. Найголовніше що у цій місцевій команді люди які мають досвід державного будівництва оскільки принаймі якщо розкрити їхню трудову книжку то там записано, що це спеціаліст державного будівництва, а не ті що користуючись своїм положенням та баблом позаписувалися у різні там колітичні кола, а на перевірку нічого вартого крім &quot;Пассажу&quot; в К-Каширьску не бачили. Мене не цікавить команди які повистроювалися через те, що вони тримають місця в &quot;Пасасажі&quot;. Тому мене особисто не цікавить сьогодні хто і за які гроші тримає цю політичну команду в К-Каширьску оскільки на цьому єтапі це не важливо через те, що без фінансів нічого не буде. Ваший приклад партія &quot;Свобода&quot; яку собисто я поважаю і їхніх людей оскільки багатьох знаю але Вони сьогодні на жаль сьогодні не можуть. Якщо вони будуть працювати так як я приблизно для себе уявляє то це для НИх честь і хвала. Може для Них і вартий президентський посох але сьогодні К-Каширський потребує найголовнішого - відповідного рішення по ОТГ та Повіту, а далі Ми побачимо оскільки ніхто тут не дає гарантії про наступні кроки влади у Києві.
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024