Знайденого у селі Раків-Ліс давньоруського меча передали в музей

25 Червня 2017, 17:52
7076

Цю надзвичайно цінну археологічну річ шість років тому знайшов поблизу Підріччя у заплаві річки Турія Степан Радкович, мешканець сусіднього села Раків-Ліс у Камені-Каширському районі.

Тривалий час її зберігали у фондах шкільного музею Раків-Ліської школи. І ось вчителі історії Ігор Андрусік і Тетяна Совальська наважилися віддати меча на реставрацію та зберігання в державний історико-культурний заповідник «Старий Луцьк», де він стане доступним для огляду широкому загалу туристів замку Любарта, – про це пише Олесь Федорович на сайті газети «Полісся».

— Це явно давньоруського походження меч десь 13 або 14 століття. Хоча говорити точно про це можна буде лише після проведення відповідного дослідження, — не приховуючи захоплення експонатом, зазначив заступник директора з наукової роботи цієї музейної установи Віктор Баюк. Він прибув у село, щоб оформити всі необхідні папери та прийняти артефакт на зберігання.

Знахідка збереглася в надзвичайно гарному стані — лише покрилася іржею на поверхні через знаходження століттями під водою в намулі. Дивовижність її в тому, що таку стародавню зброю зазвичай знаходять в гробницях. В даному випадку власник, швидше за все, випадково втратив її. Ігор Андрусік повідав, що меча виявив житель села, батько двох учнів школи Степан Радкович.

— На річці Турія у Підріччі є урочище, воно зветься «Каміня». Через посуху того року там дуже впав рівень води. Степан Григорович витягував у тому місці брили і натрапив на встромлений у днище меч. А потім подарував його нам у школу, — каже вчитель історії.

Тепер лишилося з’ясувати, як давній меч опинився у цій місцині та кому належав. XІІІ — середина XIV сторіччя — це була епоха розквіту Галицько-Волинського князівства. Саме десь у цей період розбудовувалися закладені на місці сучасного Каменя-Каширського удільним князем Романом Мстиславичем древнє городище та фортеця. Може, саме котрийсь з його дружинників, тобто воїнів, яких він залишив боронити ці землі, загубив випадково цього меча. У цей період часто на ці землі робили набіги ятвяги, предки сучасних литовців. Саме зі сторони Ратного вони приходили до нас. Тож, можливо, відбиваючи черговий їх набіг, давньоруський витязь й випустив ненароком свою зброю у воду, переправляючись через річку Турія.

— Ми плануємо відреставрувати цей артефакт та виставимо в експозиції, аби відвідувачі музею могли його бачити. Зробимо відповідний ознайомчий підпис, щоб всі знали, звідки отриманий цей експонат. І ще хочу наголосити: відтепер для учнів вашої школи всі екскурсії в нашому музеї будуть безкоштовні, — додав Віктор Баюк.

Директор Раків-Ліської школи Олександр Кузьмич схвально зустрів таку ініціативу:

— Приємно, що наша школа зробила теж свій внесок у поповнення фондів музейної установи. Музей — це найкраще місце для такої знахідки!

Коментарі
25 Червня 2017, 21:17
"він стане доступним для огляду широкому загалу туристів замку Любарта,": чому це меч знайшли на території К-Каширскьго району, а віддадуть у якийсь там замок Любаота для огляду місцевих туристів. У Нас що немає місця для того щоб його виставити в м. К-Каширському? По-моєму цей меч має бути у фондах К-Каширського музею в якому є місце і може зберігатися в доволі нормальних умовах. Незрозумілва позиція того пана який говорить про себе що він є " Степан Радкович, мешканець сусіднього села Раків-Ліс у Камені-Каширському районі.", очевидно що фонди замку Любата заплатили доволі нормальну ціну за цей артефакт коли цей пан передав його аж до Луцька. В інших нормальних державах артефакти залишаються у тому місці де їх було знайдено. Інша справа якщо у цей час було б знайдено кілька таких то проблем небуло б, а так по-моєму цей артефакт має бути тільки у фондах м. Кмінь-Каширська через те, що скоріше всього що цей артефакт мав походження саме з Нашого містечка як найближчого місця від цих подій. Тим більше шановні самі говорите що:"На річці Турія у Підріччі є урочище, воно зветься «Каміня»., потім ще раз:"Саме десь у цей період розбудовувалися закладені на місці сучасного Каменя-Каширського удільним князем Романом Мстиславичем древнє городище та фортеця. ". Одним словом м.Камінь-Каширський має достатні підстави щоб цей меч перебував саме в м. Камінь-Каширську.
25 Червня 2017, 23:18
Жаль, що фото не інформативне. Навіщо нам ці два хлопа? Меч можна було б окремо сфотографувати. Мене більше цікавить, яка там сталь та її мікроструктура. Мабуть заевтектоїдна, а структура від поверхні до середини мартенсит, бейніт, троостит, чи трохи інша?
26 Червня 2017, 02:59
На мої більш ніж скромні знання у металознавстві цей меч ніяк не може датуватися 13-14 століттям, фактично епохою Данила Галицького, оскільки жоден метал, котрий міг слугувати зброєю, себто мав певну бойову і руйнуючу твердість через вміст вуглецю, не витримав би до цього часу впливу корозії. Можливо, я чогось не знаю у цій царині (технології металургії того часу), але метал у такому вологому середовищі як берег річки не міг так довго зберігатися, це вам не дуб, що моцюється/мориться у волозі - стає міцнішим і стійкішим до руйнації у прах...Однак є спектральний аналіз, що розставить крапки над "і". Підтримую Каменя у тому, що місцевий краєзнавчий музей має повне право та й логіку, якщо, звісно, є технічні можливості (охорона+середовище), на зберігання цієї історичної знахідки.
26 Червня 2017, 14:01
Якраз таки у мулі металевий артефакт і міг зберегтися. Приміром, чорні копачі часто на своїх форумах діляться інформацію, що у Стоході вони знаходять гвинтівки часів Першої світової в ідеальному стані... І на дні, до речі, вони пролежали сотню літ. А на рахунок давньоруської зброї, то її знаходять і старішого часу.
26 Червня 2017, 16:45
Як правильно мул, чи намул? Ви стверджуєте, що в середовищі мулу (намулу) нема кисню, тому сталь не в корозії?
26 Червня 2017, 17:11
так 100%... там мало кисню .... до речі, так і так правильно -- мул і намул
26 Червня 2017, 17:29
Не мул чи намул - а сапропель ))
26 Червня 2017, 17:57
Там мабуть щей метан є. Пам"ятаю в дитинстві витягнув з мулу сажавки багнет Першої світової, так лише бронзова рукоятка була майже як нова, а саме лезо практично повністю зруйноване корозією.
26 Червня 2017, 18:02
Дякую за інформацію про те, що в намулі добре зберігається сталева зброя, хоча емпірично та чисто інтуїтивно важко в таке повірити. Щодо термінів "мул і намул", то, як на мене, краще вживати намул, аби не переплутати річковий мул з мулом- гібридом, який народжує кобила від схрещення з віслюком... ))
26 Червня 2017, 19:52
Дякую за мул та намул. Щодо меча, то консервація в намулі очевидно вимагає фахових знань.
26 Червня 2017, 20:39
Гріх вам, раківські педагоги! І сором великий! ...як ви вчите дітей патріотизму?! а чи вчите взагалі?! а ви, вчителі історії, будете розказувати учням історію свого краю і ілюструвати на фото проданий меч?! Ех, а ми дивуємось, чому війна на сході?! українці, виявляється, дійсно за кусень сала матір з батьком продадуть... Згідно закону, знайдені пам'ятки не є власністю того, кому він трапився в руки, а є ВЛАСНІСТЮ ДЕРЖАВИ! Ви не маєте права розпоряджатись такими речами, як своєю коровою!!!! Такі речі повинні залишатись вдома, тобто в місцевому музеї, чого тому мечу їхати в Луцьк? І хто в Луцьку знає, де те Підріччя, де був знайдений меч? А влада хіба не знала за цей ганебний вчинок? І ви кажете про якусь туристичну привабливість краю?! Ось вся привабливість, як на долоні. Мені дуже боляче....
27 Червня 2017, 12:41
Луцький музей і є власністю держави. Меча не продали, а віддали на реставрацію та зберігання.
27 Червня 2017, 15:10
Ще кілька слів до знахідок. Якщо підробка зроблена добросовісно та, що називається професійно, то і спектральний аналіз підтвердить тисячолітній вік "знахідки". Перед куванням такого "меча" десь в кузні якоїсь Салапетівки Кобиляцького району до розпеченого на біло сучасного металевого прута додають справді старі давньоруські металеві знахідки - фрагменти цвяхів, підков чи інших речей, котрі самі по собі для історії зовні нічого вже не значать, однак несуть у своїй металевій структурі справжній час/вік/древність, ось цю так потрібну для науковців давність. Перекувавши до потрібної форми меч разом з справді старими металевими часточками, специ зашивають у метал час! Схожу аферу робили з древніми рукописами, непомітно вирізавши у музейних стародруках останню чисту сторінку з книги, наприклад, 14 століття, крадучи чи купляючи у музейників інші папери, справді старовину, але з інформаційної точки зору малоцінну чи списану на мишей писанину. На чистому листку специ писали потрібний текст чорнилами за старими рецептами і домішаним у них попелом спалених фрагментів стародруків для спектрометра. Звичайно, що механізм підробки я описую надто спрощено, але принципово і технологічно правильно. Таких "документів" гуляє купа серед приватників, котрі скупляють це за шалені гроші, попередньо завбачливо перевіривши їх у своїх довірених спеців навіть з допомогою спектрального аналізу. Тому до історії, як і до її "беззаперечних доказів" варто відноситися достатньо обережно, не скочуючись, звичайно, до біблейного Хоми невіруючого...))
27 Червня 2017, 17:19
а чого саме у заповідник віддали того меча?,,.у луцьк. треба щоб був у Київі
27 Червня 2017, 19:10
Пане Хрін, що підробок хоч греблю гати мови нема. Ймовірність підробки даного артефакту також велика, але треба трохи бути інженером, щоб писати про способи визначення древності металу. На жаль Ви тут пасуєте, бо які б там підкови не з"єднували ковальським зварюванням ніц не буде інформації. Будь-який сплав всередині зернистий, форма і розміри зерна абсолютно не дають ніякої інформації напряму, а лише опосередковано. Наприклад, відомо, що в з такого то століття почали використовувати таку то термообробку (відпал, гартування і відпускання, яких є багацько видів), а термообробка має своє обличчя в структурі зерен, наприклад, мартенсит, бейніт, троостит, сорбіт, перліт, цементит, ферит, аустеніт тощо. мікрошліф, протравивши кислотою та положивши під мікроскоп можна структуру визначити, а вже по структурі схарактеризувати термообробку, а по ній встановити приблизний вік. Вибачте за повчання, але ж я інженер, це мій хліб.
27 Червня 2017, 19:14
Там треба добавити: "Виготовивши з артефакту мікрошліф... (далі за текстом)"
27 Червня 2017, 19:20
Але -це руйнівна методика, а існує багато сучасних неруйнівних.
27 Червня 2017, 22:43
Дякую пане Хрін. Сталь - це сплав заліза з вуглецем (до 2,14%), тому спектральному аналізу там нема що робити. Спектральний використовують там, де є різноманіття хімічних елементів, деякі з яких свого роду маркери, а тут тих елементів всього два (хоча є домішки, але вони не мають відношення до даної задачі). Я думав, що Ви тут головний, а виходить і Вас видаляють, он як воно буває.
27 Червня 2017, 23:14
Дякую за просвітництво щодо металу, бо я самовпевнений - шо є то є- чомусь думав, що спектральний аналіз є універсальним щодо вікового аналізу і я його розрізняю його з хімічним аналізом. Щодо модерації коментарів, то я тільки за, адже є купа людей, котрі справді вважають сайт забором і марають його за дитячою звичкою. Особисто я намагаюсь бути толерантним до особистостей та культури спілкування. Але у наш час політика, матюк, образи тощо - допустимі, особливо на ФБ, а от вже редакційна політика власника медіапорталу - річ свята і недоторканна. Можливо щодо польського меча у моєму коментарі побачили якусь крамолу міжнародного рівня? А може вірус "Пєтя", що гуляє банками України і замітає сліди дерибану їх власників бабахнув то моєму творінню? Всяке буває, тільки б горя мені з того всього. Аби я був власником сайту і у мене завівся якийсь Часник чи інший нешкідливий овоч, то я б його беріг хоча б для різноманітності...))
28 Червня 2017, 01:38
Дякую пане Хрін. Про внутрішній світ металу більше ні слова. А парканно-туалетних писак таки треба видаляти.
28 Червня 2017, 10:13
Шановний адмін, скажіть прямо, якщо я своїми коментарями псую імідж "Район.Камінь" я заберусь з цього ресурсу і від того не схудну. Якщо ж справа у тому, що я виклав посилання на знайдений поляками давній меч в Грубешові, так можна ж мені телепню зауважити - не робіть цього більше через те то й те. Адже два моїх вчорашніх коментаря щезло як булька на воді. Я не маю гордині і, як на мене, не роблю свідомих речей для псування іміджу цього медіаресурсу. В чому проблема?
28 Червня 2017, 11:58
за правилами будь-яких інтернет-видань, коментарі з посиланнями на інші ресурси видаляються
28 Червня 2017, 12:04
Шановний користувачу Хрін, редакція рада, що Ви читаєте наше видання, проте існують певні правила, за якими не можна у коментарях давати посилання на інші ресурси. Дякуємо за розуміння!
28 Червня 2017, 12:48
Ну, правила є правила, вони не всім подобаються, як і, для прикладу, не гасати автівкою у місті зі швидкістю більше 60 км/год, тому знайду у собі сили обходитися натяками на джерела. Бо за своєю суттю недотримання правил, законів нехай і поганих, є причиною багатьох наших бід у вузькому та широкому розумінні цього слова. Посилання на цьому сайті навіть нещодавно проскакували і в інших коментаторів, але не у цьому справа. Дозволю собі лишень для полеміки, а не для спротиву, висловити наступні думки. Варто уточнити саму дефініцію "посилання" - чи це гіперпосилання, чи просто посилання, чи адреса джерела, звідки взято інформацію. Ані гіперпосилання (автоматичний перехід кліканням на інший сайт чи ресурс), ані посилання (клікання переводить на іншу статтю чи сторінку на цьому ж сайті) тут недоступні технічно. Посилання ж на джерело інформації, без котрого будь-які твердження є сумнівними або надуманими, вочевидь треба робити іншими методами без копіювання адреси через https://. І на завершення - загальнотеоретичне. Я ціную книги, авторів, котрі свої твердження підкріплюють першоджерелами, посиланнями на архівні документи, праці інших авторів тощо. Така позиція є чесною, справедливою та інтеліґентною. В іншому випадку - це плагіат, як це має місце в студентських і наукових роботах, безвідповідальність авторів-демагогів і т.п. Коментарі, до слова, також потребують впорядкування, вони мали б бути обмеженими в об'ємі, а не такі розлогі, як пише Хрін, трясця його біді, ))) скоріше схожими на твіттер-формат. А в цілому, дякую адміну за роз'яснення, яке могло б з'явитися раніше у "прямому етері" )) на цьому сайті, бо хто там читає ті Правила сайту чи Умови Договору з банком на отриманий кредит...
28 Червня 2017, 13:07
Якщо ідеться про посилання у будь-якому вигляді, з переходом чи без, вони заборонені. За найбільшої необхідності допускається назва іншого ресорсу - не більше. Дякуємо за увагу до нашого видання
28 Червня 2017, 13:14
Для завершення теми. На жаль не можу вказати посилання на статтю у Вікіпедії, але надибав ось це: &quot;Завдяки порівняльній простоті й універсальності спектральний аналіз є основним методом контролю складу речовини в металургії,. широко застосовуються в промисловості, сільському господарстві, геології та багатьох інших галузях народного господарства і науки. Значну роль грає в атомній техніці, виробництві чистих напівпровідникових матеріалів, надпровідників, застосовується для охорони навколишнього середовища і аналізу ґрунтів, в криміналістиці, медицині, геології морського дна і дослідженні складу верхніх шарів атмосфери, при розділення ізотопів і визначенні віку(!!!!!-Хрін) і складу геологічних і археологічних об'єктів(!!!!!- Хрін). Таким чином, спектральний аналіз є одним з найважливіших аспектів розвитку не тільки наукового прогресу, але і самого рівня життя людини. &quot; <br/>Не сприймайте, як впертість. Подаю чисто для того, аби не склалось враження що я щось сам придумав. Хоча схиляюсь перед фахівцями, котрі знають толк безпосередньо у своїй царині. Всього доброго! Святкуймо Конституцію, яку хочуть поскубати для свого блага деякі чиновники...))
28 Червня 2017, 16:52
Дякую пане Хрін. Цікава інформація. &quot;...розділення ізотопів і визначенні віку...&quot;-є така річ, як ізотопи вуглецю, наприклад, коли вік стародавньої деревини визначають, але ж і сталь є сплав заліза з вуглецем, тому все можливо. Буду знати.
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024