Грудки: православний священик забороняв баптистам проводити хрещення на озері

05 Липня 2017, 21:18
11422 Джерело: https://risu.org.ua/

У неділю, 2 липня, біля Грудківського озера, що знаходиться між селами Осівці та Грудки у Камінь-Каширському районі відбувся конфлікт між православною громадою УПЦ (МП) села Грудки та євангельськими християнами баптистами, які прибули на озеро, щоб провести священнодію водного хрещення.

У той день три євангельські церкви — з Каменя-Каширського, Осівців та Раків-Лісу — збиралися провести спільний захід на березі водойми, - повідомляє Релігійно-інформаційна служба України.

Відтіснили і продовжили

Відеозаписи, опубліковані в соцмережах очевидцями, демонструють, як місцевий православний священик Анатолій Литвин на чолі групи мирян блокує підхід до водойми, між сторонами зав’язалася суперечка. Православні пояснюють причини своєї хресної ходи так:

«Ми тут хреста купаємо, а вони хочуть осквернити! Якщо в бочку плюнути, вже ти води з неї не будеш пити!»

«Ми боїмося, що після них оскверниться озеро, і потім будуть люди топитися, я боятимуся купатися після них!»

«То релігія — американська!» тощо.

Дехто із місцевих православних став на бік євангельських християн: «Я православна, але я схиляюся і туди, і туди, — каже жінка, — аби людина була людиною! Це ж не тільки наше озеро, це Бог створив для всіх!»

«Громада села Грудки, де я настоятелем, проти того, щоб тут проводилося водне хрещення! — каже священик на відеозапису. — У нашому селі 99% православних, і я не хочу, щоб тут були якісь інші громади... Це канонічна територія Свято-Михайлівської церкви!»

На одному з відео видно, як, врешті-решт, отець кропить опонентів свяченою водою.

Присутній на місці події Ростислав Кот, депутат Камінь-Каширської міської ради та член братерської ради Камінь-Каширської церкви ЄХБ, каже: «Особисто я приймав хрещення в цьому ж озері у 1996-му, а цього року — приймав мій син. Я вважаю, що це священик налаштував людей проти нас. Як він взагалі може бути служителем, якщо не єднає людей, а тільки розпалює ворожнечу? Це якась міжконфесійна війна! … Навіть мене шарпали, хотіли телефон вирвати за те, що я знімав».

«Ми зібралися на 10 годину, щоб проводити богослужіння, — згадує пастор церкви ЄХБ у Раків-Лісі Віталій Шпірук. — Перед початком люди, які готувалися до хрещення, а їх було 20 чоловік, переодягнулися. А під час другої проповіді ми побачили процесію людей — чоловік 30. Спереду — священик із великим хрестом на грудях. Він зразу — до мікрофона! Ми не дозволили».

За словами очевидців, все це продовжувалося десь 2-3 години. Зрештою, баптистам не вдалося провести богослужіння, проте хрещення таки відбулося — під перекрикування євангельських псалмів православними співами.

«Коли побачили, що наші вмовляння не дають ніякого результату, почали проводити хрещення, — продовжує Віталій Шпірук. — Зайшов у воду я і ще двоє до хрещення. Але православні зайшли за нами, взялися за руки і не пускали наступних людей. Тоді наші трохи їх відтіснили, і вже так якось закінчили хрестити».

Служитель розповів, що вони і раніше мали претензії з боку УПЦ (МП), але таке відверте зіткнення відбулося вперше. «Ми шоковані цим вчинком, — каже він. — Ще з початку 90-х такого не переживали. Не можна так нагло і безчинно робити».

На запитання, чому захід вирішили проводити саме на цьому озері і саме з боку Грудок, Віталій Степанович відповів, що раніше хрещення відбувалися в селі Бузаки на річці Турії. Але нещодавно там знайшли інфекційну паличку. Тому вимушені були перенести місце проведення на озеро, тим більше, що були з місцевих люди до хрещення. А єдине облагороджене і зручне для заходу місце було саме з боку села Грудки.

Пастор Володимир Лагода несе служіння в с. Осівці уже 17 років. «Я підійшов до голови Грудківської сільради і отримав усну згоду на проведення хрещення, — розповідає служитель. — Але вже на наступний день принесену дияконом заяву відмовилися зареєструвати. Думаю, що за цей час голова переговорив із священиком. На заяві стоїть 22 червня — за 10 днів до заходу. Пізніше я приніс документ прямо йому додому і попросив організувати порядок. Але він відмовився. Тож я просто поставив до відома, що хрещення все одно відбудеться».

Зрештою, не в силах самі залагодити конфлікт біля озера, євангельські християни були змушені викликати поліцію. Як вони розповідають, місцева поліція нічим не допомогла. Тільки коли приїхали правоохоронці з Камінь-Каширського райвідділу, священик пішов. Але православні прихожани лишилися і далі заважали проводити хрещення. За словами пастора, хтось із них сказав: «Хай вже заходять у воду, може хто з них утопиться!»

Волинь православна?... Баптисти не згодні

Старший пресвітер обласного об’єднання ЄХБ єпископ Ярослав Троць зауважує, що час від часу подібні інциденти на Волині трапляються і здебільшого — на півночі області, в Камінь-Каширському і Ратнівському районах. За його словами, у с. Видричі євангельським християнам колись навіть били шибки в машинах.

«Важко сказати, чому саме той регіон такий проблемний, — каже єпископ. — Але Православна Церква завжди відчувала підтримку влади, і це давало їй підстави перевищувати свої повноваження. А від Московського Патріархату взагалі віє духом північного агресора. Напевно, ви знаєте, в Любешівському районі був випадок, коли привезли загиблих на Донбасі, а священик Московського Патріархату відмовився їх ховати».

Коли служитель із с. Осівці не зміг отримати дозволу від сільського голови, Ярослав Леонтійович звернувся до Василя Гайдука в Управління з питань внутрішньої політики Волинської облдержадміністрації, який порадив наполягати на письмовій відмові. «Після розмови з посадовцем, я проінформував служителів, що вони мають повне право згідно зі статутом церкви і законів України про свободу совісті та віровизнання проводити хрещення і ніхто не може їм заборонити!» — каже він.

Коли ситуація біля озера загострилася, єпископ знову зателефонував до облдержадміністрації, звідти направили туди уповноважених людей. «На мою думку, місцева поліція поводилася пасивно, нічого не хотіла робити. Вони могли хоча б перевірити статутні документи обох церков, чи мають вони право проводити відповідні дії», — говорить Ярослав Троць.

Керівництво Церкви ЄХБ з Волині вважає, що представники УПЦ (МП) порушила конституційні права громадян, зокрема, статті 35 і 39. «Крім того, — каже виконавчий секретар обласного об’єднання церков ЄХБ Сергій Мельничук, — очевидно, що було порушено: закон про місцеве самоврядування, ймовірно, їхній же власний статут, у якому навряд чи прописане право на подібні дії, та і загалом громадський порядок. Ми справді розцінюємо такі дії священика як розпалювання ворожнечі на релігійному ґрунті. Адже євангельських християн-баптистів у Волинській області налічується близько 7000, це не так і мало… А якщо додати інші протестантські течії, які мають подібні проблеми, це взагалі буде значний процент населення. Тим більше, що ми беремо активну участь в житті держави, не стоїмо осторонь суспільних проблем».

Секретар зазначає, що в той час, коли Україна переживає важкі часи боротьби з агресором і усі конфесії однодушно моляться за мир, представники Московського Патріархату провокують конфлікт, що є загрозою для національної безпеки. Відтак Церква ЄХБ збирається подавати відповідні заяви до Волинської ради Церков при облдержадміністрації та до органів державної влади, щоб отримати правову оцінку інциденту. «Україна завжди була багатокультурною і багаторелігійною державою, і ми хочемо жити в мирі з усіма!» — говорить Сергій Володимирович.

Православний священик: у нас, на жаль, є вільне віросповідання

Православний священик УПЦ (МП) з с. Осівці о. Сергій Приходько каже, що в інтернеті на його Церкву вже вилили багато бруду, при тому, що вона взагалі не брала участі в інциденті. На запитання, у чому причина ворожнечі між ними і протестантами, служитель відповідає:

— Православна Церква дотримується канонів, наші святителі закликають триматися віри Христової. Христос сказав: я засную церкву і ворота пекла її не здолають. Він заснував одну церкву. Я як пастир, який піклується за стадо, не можу просто дивитися, коли, наприклад, єговісти ходять по селу і роздають по хатах свої запрошення! Кажу їм: ідіть у свої зібрання і там роздавайте, і людей своїх застерігаю, щоб не брали.

Коли князь Володимир Великий хрестив Русь, він не звертав увагу на язичників, які качали свої права, і знищив усі їхні капища. Ми не можемо потурати течіям, які засновані лише в XVI ст., адже Церкві Христовій уже більше 2000 років. Завтра приїде ще якесь біле братство, їм теж дозволяти?

— Але ж протестантські конфесії мають офіційний статус в Україні?

— На превеликий жаль. У нас вільне віросповідання — хто хоче, заходьте!

— Але, якщо кожен так говоритиме, буде розпалюватися міжконфесійна ворожнеча?

— Якщо вони приїжджають на територію нашої канонічної церкви і збурюють людей, значить вони і є причиною ворожнечі.

— Євангельські християни кажуть, що до цього проводили хрещення на р. Турії. Але оскільки там виявили інфекцію, мусили шукати інше місце.

— Для віруючої людини це не повинно бути перешкодою. В Біблії написано: якщо матимете віру, то якщо й смертодійне вип’єте, воно вам не зашкодить. То для чого міняти місце? Чи не є це з їхнього боку пропагандою чи рекламою: от приїхали з усієї округи, щоб показати своє хрещення! Я розумію грудківського священика, він переживає за свою паству.

— Лунали слова про «осквернення» озера. А яким чином баптисти можуть осквернити водойму?

— Тим, що вони іновірці. Вони не є люди Христової Церкви.

Разом із тим православна церква не стоїть осторонь людської біди, незалежно від конфесії. Наприклад, коли у нашому селі був важкохворий хлопець із баптистів, я з амвону просив людей молитися по домах за нього (бо в церкві ми не можемо молитися за іновірців). А також збирали кошти, щоб допомогти на його лікування.

Виганяв баптистів свяченою водою як нечисту силу

Голова села Грудки Іван Іщик загалом відмовився коментувати інцидент, сказав тільки, що він на боці своєї громади.

А настоятель Свято-Михайлівської церкви із с. Грудки протоєрей Анатолій Литвин пояснює ситуацію так:

— Ми дізналися про захід баптистів тільки в суботу перед самим хрещенням із оголошення в газеті. До голови села я ввечері не додзвонився. У неділю вранці ми правили службу, коли почули звуки музики з берега. У храмі була матір голови сільради, то вона побігла покликала сина. Він сказав, що баптистський пастор тільки в суботу приніс йому заяву, але дозволу надано не було.

— Євангельські християни кажуть, що спочатку голова дав усний дозвіл, але потім відмовився приймати заяву. Припускають, що після розмови з Вами. Ви кажете, що не мали до цього розмови з головою?

— Ні, я взагалі дізнався в останній день. Голова сам сказав, що не піде проти громади, адже це люди, які його обрали. Членів євангельської церкви в селі немає. Чого вони приперлися на наше озеро, я не знаю.

— Це Ви повели людей на берег чи вони самі виявили ініціативу?

— Ні, це люди сказали: «Батюшка, йдемо! Що це за неподобство на нашій території?». Я навіть служби повністю не закінчив, ще панахида лишилася. Якби знав, як воно буде, то відслужив би панахиду і ми б тоді стояли на березі до самого вечора, вони взагалі нічого б там не змогли провести.

— Але все ж хрещення відбулося.

— Поняття не маю.

— Вас уже не було тоді?

— Ні, представники поліції забрали мене і їхніх представників до сільської ради. Але до жодної згоди ми так і не дійшли.

— Тобто ви вважаєте, що з юридичної точки зору баптисти не мали права приходити на озеро?

— Якщо просто як громадяни — покупатися, звичайно, мають право. Але — не проводити своїх зібрань. По закону вони мали попередити органи місцевого самоврядування за певний термін. Тоді ми б зібралися в сільській раді і вирішили б це питання. А вони приїхали як саранча на нашу територію. І ще мені тикали пальцем, мовляв: «іди собі на територію своєї церкви», називали «московським п’яницею», «нечистою силою з кропилом»…

— До речі, а навіщо Ви їх кропили свяченою водою?

— Виганяв ту нечисту силу. Вони втікають від свяченої води, як чорт від ладану.

— Ви кажете, що вирішили б це питання. Тобто, є варіант, що Ви дозволили б євангельським християнам провести хрещення?

— Ні, не дозволили б на 100%. І я особисто, і вся громада проти цього категорично. Хай шукають собі нейтральну територію. Якщо вони кажуть, що голова районної ради дав згоду, то нехай він і надає їм місце для проведення.

— Ви і надалі плануєте не пускати баптистів на озеро?

— Так. Ми не йдемо куди заманеться зі своїми правилами, діємо в межах своєї парафії. І вони хай так роблять.

* * *

На жаль, не вдалося отримати коментар від керівництва Волинської єпархії УПЦ (МП), оскільки у прес-службі єпархії перестали відповідати на дзвінки.

Головний спеціаліст відділу комунікацій з громадськістю та у справах релігій і національностей Управління з питань внутрішньої політики Волинської облдержадміністрації Василь Гайдук сказав, що поки не готовий дати коментар, адже не володіє достатньою інформацією. Щоправда, чоловік знаходиться у відпустці.

Відтак, конфлікт поки що не отримав правової оцінки і знаходиться у пасивній стадії. І оскільки кожна зі сторін не бажає миритися із ситуацією, швидше за все тема матиме продовження.

Коментарі
06 Липня 2017, 01:14
Він і його московський патріархат - канонічєськіє! <br/>&quot;Коли князь Володимир Великий хрестив Русь, він не звертав увагу на язичників, які качали свої права, і знищив усі їхні капища. Ми не можемо потурати течіям, які засновані лише в XVI ст.... &quot; - коли Володимир Великий хрестив Київську Русь (!) , твоєї Москви ще й помині не було! А всі прародичі нинішніх московських попів самі були язичниками-андрофагами
06 Липня 2017, 01:28
Зато,ну до чого ви сунете скрізь ту Москву???говориться взагалі за православ*я.Коли Христос був на землі не було ні Москви ні Києва ні Константиполя.Господь заснував майже 2000 років назад одну церкву і це не Московська чи Константинопольська а СВЯТА АПОСТОЛЬКАСЬКА СОБОРНА ТА ЄДИНА а поотестанти виникли лиш 500 років тому вийшовши з складу Католицької Церкви.
06 Липня 2017, 01:31
Якраз через таких агресивних московских попів все більше людей розчаровується в православ'ї ...
06 Липня 2017, 01:40
&quot;Прославились&quot; на всю Україну!
06 Липня 2017, 01:50
Наша славна, багатовікова православна церква, як завжди - позориться!
06 Липня 2017, 01:57
Просто жах і сором! Православні священнии позорять свою ж релігію і показують низький рівень культури і розвитку. Темні віки у 21 столітті.
06 Липня 2017, 02:04
Толя , наберіть у пошуковику &quot;Українська штунда&quot;.
06 Липня 2017, 02:36
Байкерів на Озюрку злякались провокувати, то приїхали в Грудки провокувати православних...
06 Липня 2017, 02:50
Оленка-зміючка, складається враження що ви піаритеся своїми саркастичними коментарями!
06 Липня 2017, 03:03
оскверниться озеро? раніше думав, що поверхнево-активні речовини він пральних порошків, нітрати з полів на ферм, побутові відходи, миття автівок тощо оскверняють, а тут ось що...
06 Липня 2017, 03:09
Я-Оленка-зміючка,я православного віросповідання і мені не є цікаві протестанти.Спочатку потрібно добре знати про свою віру та церкву а потім цікавитись протестантськими течіями їх появою та вченням.<br/>А ті що пишуть що через такі дії священника люди розчаровуються в православії хай себе не обманюють тому якщо людини є стійкою у своїй вірі і переконаннях тто вона ніколи не розчаруються.<br/>А священник в цьому випадку поступив як істиний воїн ПРАВОСЛАВНОЇ ВІРИ він зберігає Святе Православ*я відстоює ПРАВОСЛАВНУ ВІРУ як це робили наші великі святі такі як Святитель Миколай Мир Лікійський Іоанн Золотоуст та інші.Іісус Христос на привеликий жаль теж не догодив людям бо не вчив того що люди хотіли не того що вони самі собі напридумували як це роблять зараз протестанти а вчив істинні і правді тому якщо вам дорогі брати протестанти не подобаються наші правила наші канони та традиції то це ваші проблеми.
06 Липня 2017, 04:07
а як з приводу права людей на вільне віросповідання, на свободу релігійних громад?
06 Липня 2017, 10:07
&quot;... з православного віросповідання якій не є цікаві протестанти&quot; - але намагається вказати на те: &quot;якщо вам дорогі брати протестанти не подобаються наші правила наші канони та традиції то це ваші проблеми.&quot; - хочу повідомити її ж словами : якщо Вам не подобаються наші українські закони і порядки а ще й ( зі слів Вашого головного бунтаря- священника МП) і президент йому нічого не значить ( а мав би рахуватись у такому сані) то будь ласка: до Кирила у Рассєю. Хочете щоб було канонізоване - прошу там суцільна канонізація. НІХТО НІКОГО НЕ ТРИМАЄ. Тоді хоча б відкрито будете підтримувати війну проти своїх земляків а не так як зараз тишком - нишком свої пожертви відправляючи на Московію тішите всю канонізовану верхівку та й разом Путіна.
06 Липня 2017, 10:42
Ви московські запроданці коли московський Кирил благословляє своїх сеператистів вбивати наших синів братів не вже ви не патріоти своєї країни люди схаменіться
06 Липня 2017, 11:04
Толя , я теж православний , але не вашого московсько-гундяєвського розливу)) <br/>В цьому випадку порівнювати твого тезку - грудківського протоієрея Толіка Литвина із біблійними персонажами - це маячня і святотатство . Не православну церкву і віру він захищав , а просто пішов на поводу у купки темних і придурковатих (на жаль) прихожанок . Яку віру &quot;захищали&quot; ці темні людці на озері? Від кого? Від юдеїв чи може мусульман? <br/>&quot;якщо вам дорогі брати протестанти не подобаються наші правила наші канони та традиції то це ваші проблеми.&quot; - саме такі звернення до інших конфесій (навіть християнських) і відштовхують від московського партіархату людей .І правильно ці люди роблять, що йдуть звідти ! Бо не від віри вони йдуть , а від подібних ідіотів в рясах,що Біблією і цитатами звідти прикривають свої нечисті справи.
06 Липня 2017, 11:34
щоб щось доказувати будь-кому, то необхідно дослідити життя Ісуса Христа, його науку, а не показувати свій характер.
06 Липня 2017, 11:47
А хто з вас читав Велесову Книгу ?
06 Липня 2017, 13:16
«Коли Христос був на землі не було ні Москви ні Києва…», але був вже Константинополь. Це по-перше. А по-друге, не варто ставить на один щабель Київ з Москвою. Бо Київ є символом духовності та поширення християнства у Східній Європі, а Москва – спотворенням християнських цінностей. Москва колись вийшла не лише з Київської метрополії, а й з християнства загалом. Чому там так легко прижився і живе сталінізм, як вид російської віри. Католицька та православна церкви виникли в наслідок церковного розбрату. Диктат Папи породив протестантство. Так само як колись церковна криза юдеїв спричинила християнський рук в лавах юдеїв, який через поширення ідея рівності всіх перед Богом, перейшов на усі на народи світу. А потім, Толя! Вірити треба в Бога, в Його існування, а не в особу, що обіймає посаду священика. Не Віру він боронив, а себе, свої прибутки. Як колись верховники юдейства. А тому їм на заміну прийшло Християнство.
06 Липня 2017, 14:17
створив тут проблемну ситуацію цей толян, але її цікаво вирішили
06 Липня 2017, 16:07
Я вже висловлювався днями щодо цієї події в обговоренні повідомлення про мироточення ікони в Мостищах в рамках рубрики &quot;Діалоги про віру...&quot;. Там також з'явився коментар якогось представника канонічної РПЦ про неспроможність/неканонічність тлумачень протоієрея Володимира Мицька, оскільки він, бачте, не тієї віри і краще нехай би мироточення ікон коментував місцевий мостиський канонічний священник. Московити ніяк не можуть змиритися з тим, що вони вже не одноосібні господарі в єдиному великому Домі під назвою СССР, який до того ж ще й палає у прямому й переносному сенсі. Палає війною на Сході нашої Батьківщини та міжконфесійними іскрами локально серед людей на їх &quot;канонічній території&quot;, вже безпосередньо біля їхніх домівок та Храму. Земля насправді палає під ногами українців за їхні гріхи - &quot;вольнії і не вольнії&quot;. Це повинні зрозуміти всі абсолютно, віруючі і не віруючі, світські і духовні особи, якщо вони хочуть миру на цій поліській Землі. Якщо Розум переможе Зло, якщо Віра в Бога візьме верх над Ритуалом, а Людяність над Грошима, то тільки тоді ми зможемо отримати Божу благодать на свої голови і спокій у своєму домі. У даному конкретному протистоянні при висвяченні протестантів в озері, важко знайти єдиного грішника з того чи іншого боку. Адже протестанти, які своєю жертовною працею з весняним прибиранням міста Каменя - Каширського від бруду таки нічим не осквернили його територію, добре знали про формальні і не формальні сторони своєї затії в Осівцях. Якщо це не свідома провокація і проба на зуб місцевих православних, то це банальна недалекоглядність їх пресвітера. Хіба важко було надіслати завчасно рекомендований лист на ім'я сільського голови про свої наміри? Нехай би він ночами не спав і радився зі своїм &quot;канонічним&quot; батюшкою як обійти Закон і Право людини на віросповідання. Нехай би сушили голову канонічні і легітимні лідери громади Осівців - надати офіційний дозвіл на &quot;право мати право&quot; чи заборонити це і самому постати перед Законом. Врешті, у чому була доконечна потреба втікати від десятилітніх бактерій в Турії, де ми всі виросли разом з ними, до невідомої і неперевіреної води (чи може мали довідку від санітарів про проби води?) в озері майже в самому райцентрі? <br/>Переможе у цьому конфлікті той, хто перший закопає сокиру міжконфесійної війни далеко від поля &quot;битви&quot;. Можливо, у цьому випадку варто дослухатися до слів ще одного &quot;неканонічного&quot; українського мужа, великого державника і українця - покійного Любомира Гузара, який в останні свої дні у цьому грішному світі залишив заповіт: &quot;Моліться і працюйте!&quot; Думаю, не зашкодить осівецькому батюшці і нам всім пригадати, принаймні для рівноваги інтересів, також короткий заповіт світлої людини, нашого земляка почившого у Бозі не так давно Митрополита Ніфонта, зокрема останні речення заповіту: &quot;...Усім прощайте та Господа Бога понад усе любіть.<br/>Земну Батьківщину поважайте та бережіть.<br/>Оце мій Вам, дорогії дітки, заповіт.<br/>Щиро Ваш дід митрополит».<br/>А протестантам варто мати терпіння на своєму шляху до Бога, пам'ятати, що люди всіх віросповідань також є людьми зі своїми переконаннями та світоглядом. Вивищення у вірі, святості, нетерплячість з чиєї б сторони це не було, є великий Гріх, особливо, коли це стосується ритуального боку Віри. Я не раз писав, що держави з домінуючою протестанською вірою сьогодні демонструють найвищу якість життя у своїх країнах, але йшли вони до цього століттями. Вірю у мудрість своїх земляків, далекоглядність їх духівників та та пастви, яка виклики нинішньої війни, смерті молодих людей на фронті боротьби за свою державу, зростаючі загрози цього характеру поставить на перший план, аніж штурханину біля озера, котра не потрібна ні людям, ні Богу, який є одним для всіх!
06 Липня 2017, 16:32
А ти вже дослідив? І до чого тут життя Ісуса Христа до грудківсько-московського попа?
06 Липня 2017, 16:54
Шановний адмін, не підкажете причину фільтрування мого коментаря через премодерацію щодо Осівецького протистояння, яке я відправив біля 13 год. сьогодні? Жодного посилання на інші ресурси, жодної образи когось із сторін конфлікту, жодного прізвища, котре б убуло принижене чи осміяне... Хіба цитати із заповіту Митрополита Ніфонта чи слова Любомира Гузара &quot;Моліться і працюйте&quot; - непідходящі до цієї ситуації? Чи мої заклики до порозуміння і всепрощення - переможе той, хто перший закопає сокиру міжконфесійної війни чимось зашкодять громаді? Не розумію всього цього, хіба може це технічне питання, потребує купу часу, аби колегіально &quot;прощупати&quot; коментар?
06 Липня 2017, 16:59
ТОЛЯ 00:09 06.07.2017<br/>Я запропонувала вам, знайти &quot;Українська штунда&quot; для того, щоб ви як поборник чистоти ПРАВОСЛАВНОЇ ВІРИ знали, що український протестантизм з'явився на півдні України, лиш в середині 50-х років ХІХ століття, основположником якого був чобтар з села Основи з-під Одеси, який довгий час працював у колонії німців-пієтистів. І в народі протестантів називають &quot;штундами&quot; від Йоган Штундт. <br/>Я з вами цілком згідна в тому, що &quot;людина є стійкою у своїй вірі і переконаннях&quot;, коли вона знає, бо шукає Бога, тому каже &quot;Вірю, бо знаю, що віра то є Любов&quot; . Так віра є діяльна, а не сліпа. <br/> А грудківським прихожанам, мабуть, відомо, що їхній Михайлівський храм - єдиний зразок дерев'яного зодчества греко-католицького храму у Волинській області. Тому вони не захищали свою церкву і віру коли руйнувавсь їхній храм, або як зносили дзвіницю ні одна православна не вийшла перешкодити цьому блюзнірству і не закликала громаду до спротиву. Легше тепер бути православною і ніби борячись за московське православ'я не давати провести обряд хрещення в озері штундам, знаючи що відповідальності уникнуть. <br/><br/>Житель 23:50 05.07.2017<br/>Дійсно можна було б вжити слово &quot;ославились&quot;, адже мінімум на чотирьох сайтах вчора знайшла цю новину, тобто знає вся Україна, май бути і діаспора, <br/><br/>Барвінка 08:47 06.07.2017<br/>В мене є ця книга, двох редакцій і що?
06 Липня 2017, 18:57
Це не православна громада УПЦ (МП), а збіговисько релігійних фанатиків!
06 Липня 2017, 21:00
Для чого так багато слів,для чого так багато емоцій. Не звязуймо віровчення та сучасні реаліїї в нашому житті. Порушено було закон з боку громади с.Грудки та очільників церковної громади та очільника сільської громади- сільського голови. Кожна людина має право відвідувати божий храм такий,який він вибрав і здійснювати всі канони своєї церкви. Чому це громада с.Грудки має безроздільне володіння озером,абсурд. Це творіння боже а він не ділить людей на своїх і не своїх Для нього всі ми діти. Соромно за громаду села Грудки.подвійно соромно за священника та сільського голову.Священник є священник а голова громади є головою. Я думаю ,що цей факт на цьому не закінчиться ,будуть оцінки і правоохоронних органів .яких заставлять факти масового оприлюднення цього факту розглянути свої службові дії . Мені соромно,що громада району так повелась. Приємно ,що християни протестанти так лояльно повелись в цьому конфлікті. Це вказує на те,що є там свідомі,освідчені люди.<br/> Надіюсь ,що обговорення цього факту в пресі,інтернеті дасть нам свідомо оцінити це неподобство. Не потрібно це замовчувати ,поки конфлікти не розрослись на другі села.
06 Липня 2017, 22:57
Звісно, що ви будете стояти на боці тієї конфесії, яку представляєте. Однак, всім треба думати над тим, аби уникнути публічних конфліктів, непотрібних іскр розбрату, коли ми всі разом сидимо на пороховій бочці. Бо якби ваш пресвітер, даруйте, думав трохи далі від свого носа, думав про спокій у своєму краї, то і його кроки у цій конкретній ситуації були б більш продуманими. І Ви б особисто не проголошували публічно: &quot;Не звязуймо віровчення та сучасні реаліїї в нашому житті.&quot;. Це глибока і суттєва помилка, адже віровчення безпосередньо впливає на світогляд, відношення до Бога, до оточуючих, до цінностей людських та духовних, до ближнього, тим паче своїх земляків. Бо, знаєте, дуже вигідна у вас позиція - моя віра не дозволяє мені брати у руки зброю, боронити свою землю тощо. А хто буде боронити? Боронити можна й без зброї - альтернативною працею, словом, ділом, врешті миром поміж своїх земляків. Щодо осівецького конфлікту -<br/> скажу наступне. Центр управління осівецьким батюшкою не лежить в Україні, він у Москві, котра окуповує мізки, людей, їх свідомість і, як показують &quot;сучасні реалії&quot; - територію разом з озерами і річками та зорями над ними. І ви всі про це добре знаєте! То кроки ваших очільників, пресвітерів були спрямовані на провокацію чи просто бездумні? Адже, справді маючи право на справляння своїх релігійних потреб, право на доступ до озера, яке ніхто ще не приватизував - ні Осівецька громада УПЦ МП, ні, навіть Грудківський батюшка, тягаючи серед білого дня рибу сітками з озера в нерест, за що змушений був заплатити штраф та два дні рубати дрова в монастирі і безупинно молитися в цей час на покуту, пресвітер міг приїхати на переговори до сільського голови і заявити про таке своє право. Але такі речі варто робити завчасно, бо коли не працює дипломатія, тоді ідуть в рух офіційні речі - звернення, оскарження у разі відмови, суд і публічна реакція на печерне мислення місцевої влади, попа та релігійної громади від РПЦ. Ця конфесія ще не так давно забороняла й справжню українську Церкву Київського патріархату. Їх Патріарх Кирило українське православ'я та Київську митрополію також вважає неканонічною. Але це було раніше, тепер вони вже відкрито не кажуть, аби під ногами православних - прихильників Київської тисячолітньої митрополії - хто з них зайде у приміщення Свято - Іллінської церкви, горіла земля під ногами, бо в результаті знаєте що сталося. Але, дякувати Богу, між православними різного світогляду у Камені і селах району не було відкритих помітних конфліктів і срамоти на всю Україну. Так і з протестантами, вас ніхто з законної влади, простих людей не ущемляє у релігійних питаннях, авторитет протестантів зростає через вашу згуртованість, тверезий і вдумливий спосіб життя, активну громадську позицію у місті, майстерність рук ваших і наших братів та сестер. Ні прихильники Київської митрополії, ні протестанти не мають йти штурмом чи провокаціями на московитів, адже їх поколіннями переконували у єдиній святості і канонічності Кремля, Москви і московського православ'я. То що з них хотіти, хто їм у школі розповідав про існування світових релігій, про роль протестанства у розвитку цивілізацій, хто розказав справжню історію своєї землі, правду про Всешутейский православний собор від Петра І за його царювання та інші штучки від імперської влади? Тому, з огляду на нашу спільну історію та її наслідки в головах багатьох людей, потрібно терпеливо, корок за кроком у відповідності із Законом людським, Законом Божим йти назустріч один одному. Час працює на справедливість...
07 Липня 2017, 01:20
Перепрошую, грішний! У своєму коментарі о 19:57 в емоціях переплутав парафії і колоритного рибака Сергія Приходька - православного священника УПЦ (МП) з с. Осівці - приписавши його Грудківській церковній громаді... На сповіді матиму за що каятись...))
07 Липня 2017, 02:02
А як пяні мужики топились &quot;причастившись&quot;оковитою, ще як хрещень &quot;осквернень&quot;непроводили то також віруючі винуваті були??????
07 Липня 2017, 02:43
А були ж інтелектуали в нашому краї: &quot;Гарбарчук Володимир Іванович – провідний вчений у галузі фізико-математичних наук.<br/>Народився на хуторі Дубицьк, який був розташований поблизу міста Каменя-Каширського. Закінчив восьмирічну школу села Підцир’я. Повну середню освіту здобув у міській школі.<br/>Навчався в Одеському вищому інженерному училищі, де пізніше працював доцентом.<br/>У 1974 році захистив кандидатську дисертацію. У 1984 – докторську.&quot; Побачив на днях на Підцирському кладовищі могилу і зацікавився.
07 Липня 2017, 11:38
в московський патріархат війшла сатана)) люди стидно дивитись.
07 Липня 2017, 12:01
Розбрат та непорозуміння може початись з назви повідомлення. В Україні є три православні конфесії: КП, МП, УАПЦ. Мабуть варто було написати «Грудки: православний священик МП забороняв баптистам проводити хрещення на озері».
07 Липня 2017, 12:46
Браття та сестри гонімо жидомаонську віру з нашого краю
07 Липня 2017, 13:43
то,-розумієте (09:46), вже не на вар&quot;ята
07 Липня 2017, 14:01
Підтримую, що у назві повідомлення варто було б уточнити &quot;канонічних&quot; власників озера! Разом з тим, українцям давно пора речі називати своїми іменами! Офіційно є Російська Православна Церква, яка справді вважається канонічною серед 15 православних церков світу під омофором Вселенського Патріарха з Константинополя. РПЦ офіційно отримала свій статус автокефальної і патріаршої, а також п’яте місце в диптиху після східних патріархатів щойно у 1589 р., тобто на майже 600 років після заснування Київської митрополії. При отриманні цього статусу московська церква мала назву РУСЬКА за походженням основних канонів віри з Київської Русі, оскільки Московія свою назву Росія отримала щойно 1721 року від Петра І. З 1721 до 1917 р. ця церква була керована Синодом на чолі з обер-прокурором; Лишень 1918 р. патріаршество було відновлено, але в 1925-1943 pp. престол залишався вакантним, а церковну структуру було великою мірою зруйновано. Тому, як назвали у Москві свою філію НА Україні не настільки важливо, там вважають, що всі православні християни на Україні є їх стадом, хоча дехто з них є &quot;заблудшиеся&quot; - автокефальці та філаретівці. А от УПЦ МП - є найбільш віддана Москві церква в Україні, з надійними її очільниками, твердими гундяєвцями і поборниками &quot;единой канонической территории&quot; та &quot;русского мира&quot; &quot;От Москви до самих до окраин, с южных гор до северных морей...&quot;.
07 Липня 2017, 14:44
Я не відношусь ні до яких церков.Просто вірю в Бога. Приїду на озеро, Лебцям ,щось збреде на голову мене не пустити відпочити,а то ще щось....Хто відповідатиме за цей балаган, безкультурщину? Ці чини, закони України читають, чи ті люди як отара овець?Як така людина може проповідувати,він десять заповідей хоть читав? При радянській владі,атеїзму більша повага до релії була. Цікаво,яке покарання і хто понесе??????????
07 Липня 2017, 19:29
Ви лічно чули що вони проповідують?якраз слово боже ,а про достаток який вони мають то закочуйте рукави і працюйте як вони і також матимете достаток і нетреба заздрити й показувати польцем де їхнє місце .як в камені прибирали робили добру справу то незабороняли а як прийняти хрищеня то зась
07 Липня 2017, 20:26
Факт протистояння має місце. Всі ознаки сепаратизму зініційованого працівником МП. Сьогодні вони не пускають штунд купатись, завтра нас з вами на рибалку, бо ми не даємо касу їхньому кагалу. Наступним буде проголошення лебської попівської республіки (ЛПР). Попові слід надавати по шиї, як порушнику законів України. Слід нагадати, що в нашій державі церква окрема від держави, не їм вирішувати де і кому в Україні чим займатись. З порушення громадянських прав і свобод починається фашизм. &quot;Ми тут живем, наша віра краща, а ви понаїхали, проамериканські сектанти&quot; - це нагадує слово в слово російське телебачення, тільки не на екрані а в дії, або ремейк подій 33 року (германія для німців - читай лебщина для лебців).
08 Липня 2017, 00:19
&quot;в московський патріархат війшла сатана&quot; - та вона є суттю цього так званого патріархату .До цих пір в центрі цього &quot;праваславного&quot; московського патріархату ,в Москві ,лежить в мавзолеї непохована за християнськими канонами мумія-труп злійшого ворога християнства Лєніна . Може патріарх Кіріл хоче його канонізувати ?
08 Липня 2017, 11:16
Як не дай Боже ,сюди прийдуть кацапські &quot;зелені чоловічки -іхтамнєти&quot;, цей московсько-грудківський піп та його фанатичні баби-активістки будуть одними із перших , хто буде розказувати лебцям про те ,що &quot;ми адін народ ,ми же братья&quot; і т.п. <br/>І цілком можливе виникнення своєї місцевої сепаратистської ЛНР - Лебської народної республіки .. ))
08 Липня 2017, 18:47
Сільський голова вчинив як слабак.Заробив собі великий мінус як керівник і як мужик.Невизначеність,безхарактерність випливли на гору.Як минулого року приїжала Констанкевич ,то він бігав на побігеньках щоб щось випросити,весь такий активний.А в цій ситуації повів себе низько.
09 Липня 2017, 01:02
От і я це підтримую, що й голова й &quot;канонічний&quot; - слабаки! Якби було менше уваги до протестантів, то на другий день після висвячення ноівантів - баптистів батюшка Анатолій Литвин зі сходом сонця окропив би всемогущою московською канонічною святою водою озеро навхрест та й по тому. Про яке осквернення він торочить? Сила канонічного та легітимного московського перста, як відомо, всеперемагаюча, то для чого вся ця веремія...?
09 Липня 2017, 12:30
Цей наш грудківський сільський голова Ваня Іщик переміг на виборах сільського голови завдяки чималій родині &quot;монахів&quot; в селі та наливанню самогону на виборах і перед ними .<br/>До цього він був начальником &quot;чорнобильського відділу&quot; в адміністрації .Кожного дня вживав чикушку... <br/>Запахло смаленим - вирішив відсидітись сільським головою.. Сам тупий як валянок..
09 Липня 2017, 16:06
У принципі Усі забули власне історію цього села яка говорить про те що озеро у свій час було власністю громади яка силами обох сіл викупила у свій час в поміщика. Скільки себе пам&quot;ятаю селяни завжди опікувалися цією водоймою. Скільки було зроблено і скільки ще буде зроблено один бог знає для того щоб це озеро було у такому стані як сьогодні. Тому озеро для селян є у принципі як кварта з водою у своєму власному домі. Тому шановні позаяк я сьогодні розглядаю цю водойму яка розташована майже у центрі обох сіл як власністю громад але завтра чи післязавтра власністю так званої К-Каширської ОТГ. Тому ще раз скажімо так обласна влада принципово не могла вирішувати це питання але коли вона вмішалася у ці події значить вони вмішалися у саме життя цих селян. Гірше того так зване районне начальство очевидно стало на бік області оскільки мовчання це є знаком згоди. Звертаюсь до так званих керівників церкви ЄХБ, до цього часу Вами це дійство продилось то на &quot;Святому&quot; озері яке очевидно так і було назване на честь Вашого дійства, на Доброму, на Озюрку. Тепер Ви вибрали нарешті Ольблє. Можливо врешті-решт досить і Вам не слід збурювати громадян православного віросповідання яких Ви у принципі рахуєте для себе останніми. Крім того по-моєму все-таки не слід сьогодні власне путати так званий Московський патріархат через те,що ні &quot;батюшка&quot; ні &quot;Кирило&quot; ні інший сьогодні не послав громадян православного віросповідання на цю акцію. Для Них це те саме як би до Них прийшли у свій власний дім у цій ситуації найголовніше це не вкради, тому здається що вкрасти намагалися історію їхнього власного дому.
09 Липня 2017, 20:18
Ви якраз вчасно повернулися з сезонних вахтових робіт з Росії, аби встигнути прокоментувати ситуацію з висвяченням протестантів в приватизованому грудківцями озері. І ми розуміємо, що перебуваючи під впливом москаликів та заробленої там копійки ваші слова &quot;...не слід сьогодні власне путати так званий Московський патріархат через те,що ні &quot;батюшка&quot; ні &quot;Кирило&quot; ні інший сьогодні не послав громадян православного віросповідання на цю акцію&quot; на цей момент є до певної міри щирими. Але, не це головне. Ваш однобокий наїзд лише на протестантів не є новий. Адже в попередніх коментарях люди також підкреслювали те, що пресвітер з незрозумілих (чи навпаки зрозумілих) причин дещо виклично повівся у цій ситуації, однак там люди бачили проблему ширше - винуваті всі: і пресвітер, і сільський голова, і священник МП, що не зумів уникнути скандалу, або й свідомо розігрів його для картинки - мовляв, дивіться там у Білокам'яній, як нам тут тяжко і важко...Тому, як одумаєтесь за якийсь час, заспокоїтесь, то поправте свої думки, щоб вони корелювались з вашими попередніми (до сезонних робіт) поглядами! Адже, не дивлячись на великі, за вашими словами, страждання грудківчан і осівчан -&quot;Скільки себе пам&quot;ятаю селяни завжди опікувалися цією водоймою. &quot; - в збереженні озера, вони його ще таки не приватизували, тому не морочіть людям голови...
10 Липня 2017, 22:10
Прославились на цілий світ своєю культурою,у нас вільна країна,і вільні права.Президент не забороняє,значить баптисти не переступили закон України!!!!
16 Липня 2017, 03:29
&quot;повернулися з сезонних вахтових робіт з Росії, аби встигнути прокоментувати ситуацію з висвяченням протестантів в приватизованому грудківцями озері.&quot;: скажімо так дурня несусвітня і все потому оскільки вже давно туди не їзджу і в принципі не раджу іншим через те, що якщо не маєш все-таки там гідного роботодавця то їхати туди не слід. Але якщо інші туди їздять то слід у першу чергу запитати в української влади чому у себе на Україні немає гідної роботи для того щоб прокормити свої родини. Крім того шановний озеро стоїть майже посеред села яке віками користувалося селянами у своїх благих цілях. Для НИх це озеро є сакральним і ось сакральність їхнього співжиття з цією водоймою намагалися порушити. Інші подекуди інколи так захопливо розказують про життя індіанців про їхні права на їхню землю яку у свій час люди Старого світу попросту купляли у НИх за якусь там дещицю або інші приклади, наприклад китайці, в&quot;єтнамці, лаос, камбожда усі мають у своїй історії приклади коли вода для НИх стає не тільки домом але засобом для існування. Але Ви свого не можете впізнати та зрозуміти оскільки Ви тут наполягаєте у першу чергу на якихось там правах, культурі та тому подібне. Але я кажу ВАм що ці селяни у першу чергу мають право на своє існування в межах цього озера та право на існування своєї культури яка сьогодні хочеш чи не хочеш переплилося з культурою як тут Один сказав православної обрядовості. Потім якщо вже згадати протестантів то Їм слід нагадати, що Христос хрестився у річці Йордан, а не в стоячій воді посеред озера тому Їм слід все-таки виконувати те чого Вони самі для усіх інших пропагують показуючи при цьому свою святість іншим, тому їхня акція по=моєму є трохи неадекватною з точки зору навіть тієї культури якщо вона у НИх є.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром