Діалог про віру: чи кожна нація може бути православною

10 Липня 2017, 17:27
3073 Джерело: vilkul.ua

Безліч різноманітних побутових та філософських запитань надійшло журналістам нашого видання в рамках рубрики "Діалог про віру". Запитань, що турбують жителів нашого краю та стають на шляху до справжньої віри в Бога. Традиційно духовні наставники нашого району спробують знайти на них відповіді, і ось одне з них звучить так:

«Православ'я  як релігійна конфесія може закріпитися в кожній нації та культурі? Адже тяжко, наприклад, уявити, що дикі африканські племена можуть бути православними християнами...»

Відповідає: настоятель Свято-Петро-Павлівського храму села Підцир’я Сергій Михалюк.

"Святий апостол Павло повчає: “Нема ні елліна, ні іудея, ні обрізання, ні необрізання, варвара, скіфа, раба, вільного, але все і у всьому Христос.” (Кол.3:11).

Ці слова апостола, на мою думку, в усій повноті можуть бути відповіддю на запитання. Християнство підходить для кожної людини та народу, що населяють землю, потрібно лише, віруючи в Бога, шукати в своєму житті перш за все Христа і Його Царство, яке “всередині нас є” (див. Лк.17:21), і тоді “ все інше додасться нам” (див. Мф.6:33).

У даний час Православ’я широко розповсюджується як в африканських країнах, так і в Західній Європі. Безліч людей відкривають для себе непошкоджене апостольське передання, яке в усій повноті зберігає свята Православна Церква».

Свої запитання священику ви зможете надсилати журналістам Район.Камінь-Каширський:

1) на електронну пошту - [email protected];

2) у профіль Facebook.

 
 
Коментарі
10 Липня 2017, 21:39
Ти Сергій халуй московський
11 Липня 2017, 00:15
Чого вони на нас всі називають що ми московські і нас забороняють, а як вони американські то для їх все дозволено.
11 Липня 2017, 03:23
Геша пиши з одним "н" і не будеш холуєм.
11 Липня 2017, 03:32
Ви, батюшко Сергій, у третьому абзаці загнули добряче. Криза у православ'ї тягнеться давно, а ваш Патріарх Московський Кіріл ще більше усугубив цю кризу, бойкотувавши останній собор на о.Крит. У Африці християнство поширилось набагато раніше як у Східній Європі. Кого ви хочете "оправославити" в Африці темношкірих ефіопів чи коптів. Та вони ще з Халкедонського собору 451 р. "найправославніші". Їм не тільки "рускій мір" не указ, вони і Константинопольського Патріарха укази давно відмовились виконувати, бо вважають що вони зберігають непошкоджене апостольське передання. Я далека від думки, що навчаючись в духовному закладі, ви не цікавились історією християнства. Тим більше історією Руської церкви, ви повинні знати, що у Нікейському соборі брав участь представник Скіфської Єпархії, що християнські храми будувались на Західній Україні, коли вона ще входила у Великоморавську державу, ще до хрещення Русі князем Володимиром. Що найдавніше Євангеліє на теренах України - це так звані Київські листки Х століття, до речі писані глаголицею. Благо інтернет дає колосальні можливості у пошуку інформації, наприклад лекції професора царської Росії "Г. Г. Павлуцкий. Деревянные и каменные храмы. – К : 1905 г.," , де він дає генезу розвитку храмобудування чомусь не Московії, а України. Я вже не згадую за Луцьке Євангеліє, яке чомусь знаходиться у Москві, або за Галицьке Євангеліє, яке також чомусь там же. ЦІкаво, хто ж так ставить питання: чи кожна нація може бути православною? - мається на оці московське православіє - чи якесь інше?
11 Липня 2017, 12:59
Оленко,ти вибрала собі вдалий псевдонім.Не плутайте ЗАПИТАННЯ і ВІДПОВІДЬ і не добавляйте нічого свого(своїх думок).Те ,що Кіріл себе так веде -не означає ,що всі ми такі як він.Якщо є бажання ходити в храм ,то віруюча людини буде ходити за різних обставин,а на рахунок грошей - "кесарю кесареве..."
11 Липня 2017, 16:58
09:59 11.072017<br/>Це не моя думка, але використаю як репліку: &quot;Який пастир - таке й стадо&quot;.
12 Липня 2017, 03:01
Хотів би торкнутися знакового речення когось з чільних представників благочиння, що звернувся до Оленки, аби її приструнити: &quot;Не плутайте ЗАПИТАННЯ і ВІДПОВІДЬ і не добавляйте нічого свого(своїх думок).&quot; Це щось схоже до практики прозелетизму Свідків Єгових, які серед вулиці чи в лікарні зупиняють людину і починаючи її агітувати про своє найправильніше сприйняття Бога, його заповідей та віровчення, послуговуються виключно цитатами із засмальцьованими закладками в Євангелії. Саме вони не допускають і не сприймають вільної думки, а працюють за принципом - &quot;не добавляйте нічого свого(своїх думок)&quot;. І одні , і другі твердо впевнені, що у цьому світі є кому думати - це Апостол, Патріарх, Митрополит і нижче згідно сану. А у Москві над цим всім кліром, прости мене Господи, є свій начальник - цар, або Президент, за якого голосують ось уже майже 20 років поспіль 99,8% виборців. А чому так голосують, а тому, що &quot;...не добавляйте нічого свого(своїх думок)&quot;, не оскверняйте святого...<br/>А от у мислячих цивілізаціях, в більш-менш освічених товариствах знають твердо, що у поставленому запитанні майже завжди є більше половини відповіді. Власне, у цьому запитанні про &quot;Православ'я як релігійна конфесія може закріпитися в кожній нації та культурі? &quot;, якщо воно сформульоване свідомо, і закладена гібридність нинішнього часу. Адже настоятель Свято-Петро-Павлівського храму села Підцир’я Сергій Михалюк, відповідаючи на нього цитатою зі Святого письма, мав би підкреслити, що за часів Апостола Павла не було такого поняття як ПРАВОСЛАВ'Я, бо Християнство було єдиним. Сам термін &quot;православ'я&quot; з'явився майже через тисячу років після народження Христа, після ослаблення Риму, становлення вже ІІ Риму у Константинополі та розколу тіла ХРИСТИЯНСТВА, яке офіційно оформлено аж у 1054 році. Бо, бачте, до цього в Римі не вміли ПРАВИЛЬНО СЛАВИТИ Христа. Київ хрестили також при єдиній християнській вірі! Та й нація - поняття відносно доволі молоде і в апостольські часи про нього ніхто й не здогадувався, мова могла йти лишень про расові відмінності серед людей. Тому, цитування Апостолів годиться під час служби Божої у церкві в Підцир'ї, де богомольні бабусі покірно слухають сказане, а вже розуміють чи ні його суть - справа другорядна, головне - щиро вірити. А в часи інтернету трапляються різні там Оленки- зміючки, котрі часами розкажуть священнику таке, про що він не завжди чув чи розумів в духовній семінарії...Мало того, тут ще й можуть розказати, що чимало проблем у тому, що Москва нині бореться за &quot;русский мир&quot;, що є основою одвічної мрії про ІІІ Рим у Москві. А без України у неї нема ні ІІІ Риму, ні навіть Російської імперії! <br/><br/>П.С. Тим не менше, не сприймайте це за богохульство напередодні Свята Петра і Павла, це всього лишень обговорення відповіді в рамках рубрики &quot;Діалог про віру&quot;. Зі Святом Вас, дорогі краяни! Миру Вам та ласки Божої!
12 Липня 2017, 10:40
Время лучший лекарь,і тому нетреба нас рівняти з пастором, ми вірим у віру святого Володимира який нас охрестив уже до 2000 тисяч літ,а не Кіріла.
12 Липня 2017, 11:41
&quot;Вумні&quot; цитати у вас - російською, в церквах ви молитесь за здравіє кірілла-онуфрія-нафанаїла , а тут прикидаєтесь божими агнцями :&quot;Те ,що Кіріл себе так веде -не означає ,що всі ми такі як він&quot;...
12 Липня 2017, 12:34
Це добре, що Ви &quot;вірите у віру святого Володимира&quot; Великого, але хрещення Русі у Києві відбувалось 988 р.б., це майже на 1000 років пізніше, аніж ви кажете. А от за Кирила - сущу правду мовите, він є продукт московії, при тім - зі знаком якості тих часів...
12 Липня 2017, 16:14
для 07:40 12.07.2017 для тих, хто лінується заглядати у ВІкі, щоб чітко виражати свою думку.<br/>Па́стор ( лат. pastor — «пастух», «пастир») — служитель церкви в різних деномінаціях протестантизму, що заперечують Священство ( Таїнство священства). Пастор, пресвітер — керівник громади протестантів. По суті й офіційно пастор в протестантизмі не є священиком згідно з історією виникнення протестантизму. Протестантський пастор є проповідником юридично зареєстрованої релігійної громади . <br/>Пасту́х або па́стир — особа, яка випасає стадо, череду чи отару домашніх тварин. Іноді уточнюється, про який саме тип пастуха йде мова: кожен з них має свою назву. Той, хто пасе стадо овець : ватаг (старший чабан) вівчар, чабан...<br/><br/> А тепер я дозволю собі відступити від власного правила не наводити цитати з Біблії, бо сьогодні свято Петра і Павла, тому кращої нагоди мені годі сподіватись і пропоную обміркувати наступне: Ісус наказує апостолу Петрові &quot;Паси ягнята мої&quot; та &quot;Паси вівці мої&quot;(Ів. 21, 13-17). <br/>В першому посланні до коринтян апостол Павло каже:<br/>&quot;9 Так і ви, коли мовою не подасте зрозумілого слова, - як пізнати, що кажете? Ви говоритимете на вітер! <br/>10 Як багато, наприклад різних мов є на світі, - і жадна з них не без значення! <br/>11 І коли я не знатиму значення слів, то я буду чужим промовцеві, і промовець чужинцем мені.<br/>12 Так і ви, що пильнуєте духовні дари, - дбайте, щоб збагачуватись через них на збудування Церкви.<br/>13 Ось тому, хто говорить чужою мовою, нехай молиться, щоб умів вияснити. <br/>14 Бо коли я молюся ЧУЖОЮ МОВОЮ, то молиться дух мій, а мій РОЗУМ без плоду!<br/>15 Ну, то що ж? Буду молитися духом, і співатиму й розумом.<br/>16 Бо коли благословлятимеш духом, то як той, що займає місце простої людини, промовить &quot;амінь&quot; на подяку твою? Не знає бо він, що ти кажеш. (1 Кор.14,9-21) <br/>Шановні ягнята і вівці, попробуйте тепер сказати, що українська мова &quot;неблагословьона&quot;, а Кіріл не є вашим найвищим духовним пастирем.
13 Липня 2017, 01:54
Сьогодні було в Підцир'ї свято Петра і Павла. Що цікаво: богослужіння майже на половину українською, було озвучення. Кіріла ніхто не згадував. Місцевий Сергій багато говорив про українських вояків та їхні заслуги перед Україною, було чимало людей... ну от...
13 Липня 2017, 14:43
Не знаю як інші, але я рада майже на половину))
14 Липня 2017, 00:29
Коли &quot;земля горить під ногами&quot;, це я цитую старшого з Михалюків , то не тільки майже на половину, можна й на три чверті служити українською і українцям. А однієї четвертої вистачить, аби служити Мамоні в Кремлі! Молодшого - місцевого Сергія - не цитуємо, бо надто ще молодим був і безвусим, коли ділився з прихожанами в Підцир'ївській церкві своїми/татовими думками про українську православну церкву. Але рукописи і районна газета &quot;Полісся&quot; з цього приводу, як кажуть, не горять. Тому зрушення є, якщо вони не гібридні хитрощі, але, як мовиться, - &quot;дорога ложка до обіду&quot;! Бо, може статися так, як з деякими колишніми чільними депутатами- регіоналами міста і району. Їм в гарячу пору бракнуло сміливості проголосувати на сесії і підтримати студентів під час Революції гідності то, можливо було б менше крові в Києві та в ОРДЛО, а тепер вони найщиріші і найгучніші патріоти України і проповідники українського духу, особливо в соцмережах. Думають - краще пізніше, як ніколи...
14 Липня 2017, 20:13
&quot;Діалог про віру: чи кожна нація може бути православною&quot;: працюючи на цьому сайті як редактор цього сайту так і його &quot;відповідачі&quot;, беру для себе сумнів у тому що вони взагалі хоч трохи є грамотними людьми у цьому контексті тому що, що стосується &quot;націй&quot; то це класичне висловлювання &quot;атеїста&quot; якщо не помиляюся Енгельса, а що вкладають у це поняття пан редактор та пан Михайлюк то взагалі нікому не відомо адже у першу чергу Московському патріархату не відомо таке поняття як &quot;нація&quot; оскільки як би Їм це було відомо то вони знали б що кожна нація має свою культуру, писемність, мову - першу чергу. І у цьому контексті одразу запитаємо у Них чому українці як нація не має своєї церкви зі своєю рідною мовою? Тому відповіді пана Михайлюка у цьому випадку є не коректними або й взагалі такими що потребують від нього додаткових роз&quot;яснень які очевидно що скоріше всього Ми не отримаємо через те, що суть цього питання пан не розуміє.
16 Липня 2017, 03:53
В московських духовних семінаріях поняття &quot;нація&quot; забронене .Там поширені ідеї інтернаціоналізму і соціалізму ))
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024