Працівники Камінь-Каширського бюро допомогли клієнтці оформити право власності

20 Липня 2017, 20:50
1414

Головний спеціаліст Камінь-Каширського бюро правової допомоги Едуард Гречко відстояв у суді право клієнтки на належне формлення права власності на нерухоме майно.

До Камінь-Каширського бюро правової допомоги звернулася громадянка О. з питанням необхідності належним чином оформити право власності на нерухоме майно, що входить до складу спадкової маси після смерті батька.
Як спадкоємець у встановлений законом спосіб та строк клієнтка прийняла спадщину після смерті спадкодавця шляхом подачі відповідної заяви нотаріусу за місцем відкриття спадщини. Однак отримати свідоцтво про право на спадщину у визначеному главою 89 Цивільного кодексу України порядку вона не змогла у зв’язку з відсутністю правовстановлюючих документів, які посвідчували б право власності спадкодавця на спадкове нерухоме майно.
Ковельським місцевим центром прийнято рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги громадянці О. та призначено головного спеціаліста Камінь-Каширського бюро правової допомоги Едуарда Гречка для представництва інтересів особи у суді.

Фахівець Бюро підготував та подав до суду позовну заяву про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування. У ній він, зокрема, зазначив наступне:

– Відповідно до вимог статті 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до вимог статті 392 Цивільного кодексу України в разі відсутності документів на право власності, власник може вимагати визнання права власності в судовому порядку.

Відповідно до положень статті 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства, а відповідно до статті 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

14 червня 2017 року, розглянувши у відкритому судовому засіданні в Камінь-Каширському районному суді справу, суд вирішив задовольнити позов про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, що залишились після смерті батька позивачки.

Довідково:
Камінь-Каширське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Камінь-Каширський, вул. Т. Шевченка, 8, тел. (03357) 2-23-03, e-mail: [email protected]

 

Коментарі
21 Липня 2017, 01:14
Звичайно особа мала право на спадщину при деяких обставинах коли наприклад майно було своєчасно прийняте в спадщину у вигляді фактичного його отримання в натурі але чи було застосовано судом вимогу Закону права держави або місцевого самоврядування на майно в зв"язку з тим що при інших обставинах які можуть бути не доведені заявником право на це майно переходить за Законом до держави або місцевого самоврядування. Отже чи були на судовому засіданні представники держави або місцевого самоврядування та чи вони змогли зреалізувати своє право на майно?
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024