Карткові шахраї активізувалися: як не стати їх жертвою

26 Липня 2017, 10:26
4072

Останнім часом мешканці Волинської області все частіше «потрапляють на гачок» комп’ютерних шахраїв. Основними причинами такої ситуації є довірливість жителів регіону та ігнорування простих та безпечних правил поводження з картковими рахунками.

З початку року збільшилася кількість шахрайських схем, до створення яких причетні мешканці непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей. Зокрема, телефонують невідомі люди, називаються продавцем, співробітником банку, Пенсійного фонду, СБУ, кіберполіції тощо, і намагаються отримати під різним приводом номер картки, місяць і рік її дії, перевірочні цифри зі зворотного боку картки або код CVC2/CVV2. Отримавши вказану інформацію шахраї використовують здобуті дані для здійснення грошових переказів з карток ошуканих користувачів на власні рахунки, використовуючи при цьому різноманітні електронні платіжні системи. Зокрема, шахраї переказують кошти на карткові рахунки підставних осіб, які можуть їх обготівковувати. В подальшому вказані кошти перенаправляються кур’єрами на непідконтрольну територію Донецької та Луганської областей.

Отже, пам’ятайте:

  • Якщо у вас просять термін дії картки і перевірочні цифри – це 100% шахраї. Для переказу коштів на картку, якщо ви щось продаєте – покупцеві достатньо знати її номер. Співробітники банку також можуть максимум запитати номер картки і отримати підтвердження від вас стосовно якоїсь операції, але ініційованої саме вами.
  • Щоб не стати жертвою комп’ютерних шахраїв з “ДНР/ЛНР” необхідно: при розрахунках в мережі Інтернет використовувати тільки перевірені сайти, не користуватися послугами невідомих нових сервісів, про які немає інформації і відгуків в мережі Інтернет; необхідно переконатись, що вибраний платіжний сервіс є надійним, для цього перевірити чи не включений він у чорний список шахрайських сайтів, адміністрування якого здійснює Українська міжбанківська асоціація членів платіжних систем за інтернет-адресою: www.ema.com.ua/report-an-incident/black-list/.
  • При дзвінку представника банку чи інших осіб ніколи не повідомляти конфіденційні дані банківської картки (термін дії, тризначний код безпеки зі зворотного боку картки або код CVC2/CVV2). Переставайте бути довірливими, будьте обачними та обережними.
  • Якщо ви через якісь емоційні причини надали інформацію про дані вашої картки, а потім зрозуміли, що вас ошукали – негайно дзвоніть у банк і блокуйте картку.
Коментарі
27 Липня 2017, 02:09
Коли пишуть про такого виду шахрайства чомусь вставляють якір -це справа рук зеків із зони або, як тут - так званих лнр-днр. Підказують, що ніхто розслідувати не буде. Мабуть так варто розуміти.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024