Якого звичаю дотримувалися у жнива на Камінь-Каширщині сто років тому

06 Серпня 2017, 10:09
2437

Украй спекотні дні цього літа сприяють швидкому збору врожаю на волинських полях.

Жнива у розпалі.

«Хроніки Любарта» пропонують увазі читачів спогад, записаний від старожилки, про особливості теперішньої пори, вірування й звичаї близько століття тому.

Текст переданий автентичною говіркою.

М. Фінюк, 1925 року народження з Підцир’я Камінь-Каширського району розповідала:

«И він [пан] иде, е. А як ми перший рас над дорогою… То були наші поля. Як він іде, то ми перейдемо його, бо такей закон був… Ну йак я йде жєти (я ш тоже жєла серпом), то перше пирисло на… на спину, шоб не боліла. Ну, то ш треба пана перев’язати на дорози – дорогою. Перейшла Канішевського, перев’язала – тоже дав, но першого. Вже ж не будиш кажен день, о».

 

Коментарі
06 Серпня 2017, 15:01
Пам'ятаю, як жали жито серпами з бабусею Параскою. На полі залишали жмуток колосся і перев'язували червоною стрічкою. Бабуся навчила робити перевесла, в'язати снопи. В Гуті- Боровенській ми їх ставили по десять у струпці. Коли підсихали звозили на тік в клуню молотити.
06 Серпня 2017, 20:15
Йдуть в районі жнива. Як село так і ціна послуг для селянина суттєво різна. В еру миттєвого зв'язку між друзями, родичами в різних куточках Камінь-Каширщини (і не тільки) можна звести всю бухгалтерію до одного висновку, а він показує, що найнижча і найвища ціна різняться майже вдвічі. <br/>Хотілося б провести діалог з аудиторією інтернет-ресурсу з наступних питань:<br/>** В яких селах яка ціна послуг для населення?<br/>** Чи в природі існують об'єкти (крім антимонопольного комітету), що можуть (і повинні) контролювати &quot;межу задоволення&quot; для ЗДИРНИКІВ?<br/>** З ким ділять свій дохід надавачі послуг?<br/>Дуже хотілося б, щоб в обговоренні взяли участь і представники &quot;об'єктів&quot; з питання №2!!!
07 Серпня 2017, 10:56
мовчать ЗДИРНИКИ !А куди дивиться місцева влада?Солярка не подорожчала,долар навіть трохи знизився ,<br/>а платня за соту виросла (в деяких селах до 5 грн/соту).І скажіть - хто в цьому винен?!Безталанне керівництво, яке чекає свого часу Х і пливе за течією, чи люди ,які мовчки віддають зпроблені потом копійки ,бо хліб не може стояти в полі!?
08 Серпня 2017, 04:15
Найбагатше село із самою ПЛАВАЧУЄЮ владою - Карасин! У нас рекорд - 25 грн/соту..!
08 Серпня 2017, 11:02
Щось не дуже то пішло обговорення,а як же ОТГ, там же має бути все чесно: і всі податки - видатки,і совість одних перед другими.
08 Серпня 2017, 20:01
а тут все так іде - не дуже! моя хата скараю. аби в сусіда не було лучче. от і вся мораль поліщука
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром