Яблучний спас: чого не варто робити в свято

19 Серпня 2017, 10:20
2285

Яблучним Спасом називають православне свято Преображення Господнє, що відзначається 19 серпня. 

Що ж можна робити в Яблучний Спас, а що не можна - розглянемо далі. 

Оскільки Яблучний Спас - це, перш за все, православне свято, то в цей день треба сходити в храм. І не забути прихопити з собою яблука для освячення. Традиція святити яблука в цей день йде з давніх часів, – пише «Закарпатський кореспондент»

В Ізраїлі та південних християнських країнах, наприклад, Греції, до часу свята якраз встигав виноград. Грона винограду, а ще колосся, люди несли в храм для благословення і в знак подяки Богу. Але на Русі виноград ріс далеко не скрізь, тому традиція трансформувалася – стали освячувати яблука.
Існує спеціальна молитва – "На освячення початок овочів (плодів)".


 


Зазначимо, що плоди для освячення до храму приносять на знак подяки Богу, а не для того, щоб вони там придбали якісь особливі властивості.
На Русі до Яблучного Спаса яблук не їли.

Однак є деякі сорти яблук, які достигають рано, і до 19 серпня вони можуть вже зіпсуватися. Викидати їх не потрібно! Адже плоди дістаються тяжкою працею, священнослужителі розуміють це і говорять, що приносити плоди для освячення до храму можна в будь-який час, у міру їхнього дозрівання.
Покажіть їх Господу, скажіть: "Господи, дякую тобі за цей урожай!" А потім їх можна їсти.

Ще одна традиція, яку треба дотримати в Яблучний Спас – готувати в цей день яблучні пироги, варити компоти, варення. А ще треба подарувати яблука нового врожаю нужденним.

19 серпня називають також "перші Осеніни", що означає зустріч осені. Предки в цей день виходили в поле і проводжали Сонце. Для міського жителя бажано хоча б подивитися на заході на світило, і сказати йому: " До побачення".

Що не можна робити в Яблучний Спас:
Зазвичай кажуть, головне не їсти яблука до Яблучного Спаса. Але це не однозначна думка. Яблучний Спас святкується під час Успенського посту. Саме з ним пов'язані основні обмеження. Зрозуміло, що якщо піст, то не можна переїдати, розважатися, їсти м'ясне і молочне. На честь Преображення Господнього допускається хіба що риба.

Також існує заборона їсти яблука до початку Спаса жінкам. Вважається, якщо вона скуштувала яблука, то вона прийняла на себе гріх праматері Єви. Строга відмова від яблук вважалася важливою також для батьків, які втратили дітей. Існувало повір'я: якщо батьки не їли яблук до Спаса, то покійним дітям роздадуть гостинці в цей день.

Не можна зганяти з себе або вбивати комах, тим більше мух. Якщо вона сіла два рази на руку - обіцяє блага. Тоді ваші бажання обов'язково збудуться.

Не можна залишати зерновий урожай після Яблучного Спаса – дощі завдадуть йому шкоди. Якщо все ж дощ буде в хорошому настрої і дасть його зібрати, вважалося, що ці зернові, борошно будуть зберігатися погано і пахнути цвіллю.

19 серпня забороняється працювати на дому, дозволено тільки на кухні і в саду. 
Додамо, що за Яблучним Спасом судили, якою буде осінь. Сухий день віщує суху осінь, дощовий – дощі, а ясний – сувору зиму.

 

 

Коментарі
20 Серпня 2017, 02:30
А яй-яй, православні, до чого тут мухи у день Преображення Господнього?
20 Серпня 2017, 12:52
Це дрозди-михайлюки так "навчають" )) За канонамі руского міра ))
20 Серпня 2017, 15:34
Давніше старі люди знали, що городина росте в городі, а овоч на дереві. Але прийшли з півночі брати і кажуть, ось, на нате вам: &quot;овощь&quot; растьот на огородє, а фрукт на дєрєвє. <br/>Але у Требнике часть 2 є &quot;Молитва во причащенїи гроздїя во 6 день августа&quot; написано: &quot;Ведомо же буди, яко сїя молитва глаголется над гроздием, идежа вїнограды, й приносятся на благословенїе во храм во сей шестый день августа. Зды же во велицей россіи, йдиже не обретаютс вінограды, приносятся во сей день ко храму яблоки, й глаголется молитва о приносящих начатки овощей...&quot;<br/>Як бачимо яблуко до фрукта не відноситься. а таки до &quot;овоща&quot;. Що вдієш такий він &quot;рускій мір&quot;)) Рекомендую статтю свящ. Івана Голуба &quot;Про освячення плодів&quot;
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024