«Мене хочуть знищити, щоб я їм не заважав», – Володимир Богута

27 Серпня 2017, 19:22
3893

Батько, який 11 років добивається об’єктивного розслідування справи за фактом вбивства сина, сам може потрапити на 5 років за грати.
 

Ночівля на вокзалі, ізолятор, суд, домашній арешт, – з цим зіткнувся Володимир Богута, приїхавши до Тернополя на черговий допит свідка у справі смерті його сина. Чоловік, який багато років добивається справедливості в розслідуванні, тепер і сам може опинитися в тюрмі, – пише 20minut.ua.  
Біда з його сином сталася у січні 2007 року.  Тоді 21-річний Роман Богута разом із дружиною поїхали відпочивати у Трускавець. Там подружжя друзями сиділи у місцевому кафе, а згодом тіло Романа знайшли у котловані 18-ти поверхової новобудови, яка знаходиться поруч з баром.  Правоохоронці заявили, що хлопець вчинив самогубство. Щоправда, батько не вірить у цю версію, бо докази говорять про інше. І ось уже більше десятиліття чоловік домагається від системи справедливого розслідування. 

Змінилося 16 слідчих

- За ці роки, що зі мною тільки не робили, - били, затримували, викидали на вулицю, запроторювали у психлікарню, звинувачували в тероризмі. За що? За те, що я просто хочу добитися правди? - каже чоловік. - Мій син закінчив воєнну кафедру з відзнакою, вчився у Києві в університеті на юридичному факультеті на відмінно, займався паралельно оцінками нерухомості, брав участь у самодіяльності університету, закінчив церковно-приходську школу. І його хотіли зробити наркоманом і алкоголіком, що він вчинив самогубство.

Володимир Богута  - житель Каменя-Каширського Волинської області. Постійні зміни слідчих та судові тяганини привели чоловіка аж до Тернополя. Справу щодо смерті його сина чомусь передали у слідче управління Головного управління поліції в Тернопільській області. Хоча яка в цьому логіка – невідомо. Адже злочин стався у Трускавці на Львівщині.

Довести справу до кінця – це його обов’язок,  каже батько.  До слова, у Володимира Богути середня технічна освіта, але обставини змусили вивчати юриспруденцію. Чоловік каже, що йому дуже важко, але він готовий боротися до кінця. - Розслідування тягнеться вже 11 років. За цей час змінилося 16 слідчих, - каже чоловік.

Ночував на вокзалі

Володимир Богута звернувся в «RIA плюс», аби розповісти історію, з якою зіткнувся нещодавно.

31 липня в Головному управлінні Нацполіції в Тернопільській області відбувся допит свідка в присутності потерпілого, тобто Володимира Богути. Цей допит проводили згідно ухвали суду. Чоловік каже, що оскаржив в суді чергову відписку процесуального прокурора, в якій йшлося про те, що слідчі дії відбуваються належним чином, порушень немає, версія про вбивсто сина не підтверджується.

- Я цю відписку оскаржив до суду і суд здовільним моє клопотання, - каже чоловік.

Аби не спізнитися на допит, який мав розпочатися 31 липня о 9.00, Володимир Богута приїхав автобусом з Камінь-Каширського до Тернополя ще 30 липня о 13.00. Ночувати чоловікові довелося на лавці на автовокзалі.

Слідчий, який займався цією справою і який за неї відповідає, на допит не з’явився. Його проводив інший слідчий, який не знає справи, розповідає чоловік. Сам допит розпочався не о 9.00, а о 11.50.  Допитували директора пансіонату «Калина», де у 2007 році відпочивав син і де сталася з ним біда.

- З 9.00 до 11.50 я бачив як свідок і слідчий виходили на вулицю і між собою перешіптувалися, - каже пан Богута. - Вже коли мене запросили, я бачив, що свідок і слідчий між собою знайомі. Слідчий задавав питання для галочки. На кшталт: «Що можете сказати?» Свідок відповідав: « Я вже не пам’ятаю». На цьому все закінчилося. А в мене були свої питання, та мені не дали можливості їх задати. Прочитати протокол допиту мені не дозволили. Я вимагав дати мені підписати протокол. А коли я почав писати, що я не згідний, його від мене просто вирвали. І сказали:»Допит закінчений, можете їхати додому». Я написав скаргу на ім’я начальника Головного управління Нацполіції в Тернопільській області Олександра Богомола. До мене визвали дільничного , щоб з його допомогою мене вивести з кабінету. Я попросив дільничного підписати скаргу, але він одразу втік.

Був у стані афекту

Далі Володимир Богута спустився на перший поверх і зареєстрував скаргу в черговому журналі. Водночас чоловік вирішив написати свою скаргу і в цьому журналі.

 - Коли я це писав, до мене підійшов чоловік і спитав: «Це ви Богута?» Це бува саме той слідчий, який відправляв мені повістку і який мав би бути на допиті. Він сказав: «Чого ви тут стоїте? Свідок допитаний  і вам нема чого тут робити, можете їхати додому». Мене це обурило. Я не отримав ніяких копій на руки, не розписався в протоколі, на допиті не було процесуального прокурора. Тобто ухвала суду належним чином не виконана. Мене не чули і це можна побачити з камер спостереження. Тому я спалахнув: «Як це допит відбувся, чому ви порушуєт мої права? Скільки можна знущатися над старим чоловіком?». Я був дуже схвильований, в мене просто руки тряслися від того всього. Уявіть, допит почався невчасно, слідчий прийшов не той, моїх запитань ніхто не врахував.... Я ж не залізний, не витримав і вдарив слідчого. Як тримав ручку в руці так і замахнувся з нею. На шиї слідчого лишився чорний слід від ручки, пошкоджень не було. Я був емоційний, вдарив його, перебуваючи у стані афекту.

Після конфлікту на Володимира Богуту надягли наручники і забрали в ізолятор. - А працівники поліції тепер дають свідчення, що я погрожував його «завалити», - каже він. - Це слово, яке я ніколи не вживаю. Після цього мене затримали на три доби за напад на правоохоронця. 2 серпня відбувся суд, де мені винесли запобіжний захід – домашній арешт.

Під домашнім арештом

За даними єдиного державного реєстру судових рішень, Володимир Богута підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 345 КК України ­«Умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу чи його близьким родичам побоїв, легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв'язку з виконанням цим працівником службових обов'язків». Санкція статті передбачає обмеження або позбавлення волі терміном до 5 років. Слідчий подав до суду клопотання погоджене із прокурором Тернопільської місцевої прокуратури про застосування щодо пана Богути запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

Суд задовільнив це клопотання частково , застосувати запобіжний захід у виді домашнього арешту у період доби із 22.00 до 6.00. Строк дії ухвали до 23.00 30 вересня 2017 року.

2 серпня Володимира Богуту звільнили з під варти у залі суду. Чоловік переночував ще одну ніч на автовокзалі у Тернополі. І 3 серпня зустрівся з Олександром Богомолом.

- Під час розмови біля мене виставили варту, так як мене охарактеризували, що я неадекватний, психічно нездоровий і маю пройти психіатричну експертизу, - каже чоловік. - Та вислухавши мене, пан Богомол сказав: «Я бачу що ви психіатричної експертизи не потребуєте». І зауважив, що її слідство може вимагати лише через суд. Також Олександр Богомол додав: «Тому поросіть вибачення у слідчого і якщо у вас будуть клопотання, щоб вони відбувалися через мене». Я подякував і пішов до чергового, щоб зателефонувати слідчому і поспілкуватися з ним. Але до слідчого не додзвонився, не піднімає він слухавки від мене і досі.  Звичайно, я розумію свій вчинок. Але якби 11 років це все не тягнулося…

Володимир Богута каже, що тепер його практично відсторонили від допиту свідка.

- За 11 років вже помінялося 16 слідчих. В тому числі 6 слідчих в Тернополі. Але нічого не змінилося, - каже згорьований батько. - Ухвали суду як були не виконані так і залишаються. А замість цього влаштували мені терор. Зробили мене винним, що я напав на поліцейського. Так зрозумійте, мої права порушені. Мене хочуть  знищити, щоб я їм не мішав, щоб вони була пухнасті і чисті, а я заплямований.  В мене вже нема сина, але у вас є діти, чому надімною таке відбувається?

У секторі комунікації Головного управління Нацполіції в Тернопільській області з цього приводу нічого не коментують. Також тут повідомили, що до завершення розслідування жодних коментарів і не надаватиме слідчий, з яким виник конфлікт у Володимира Богути

Коментарі
28 Серпня 2017, 00:03
Вже не вперше читаю на шпальтах різних видань про цього згорьованого чоловіка, який не може віднайти правди чи адекватної вмотивованої відповіді про причини втрати свого сина. Мало того, в процесі цих душевних мук він сам поволі згасає і стає мучеником нашої неадекватної юридичної системи. Бо зміна 16 слідчих впродовж 11 років тяжби В. Богути в координатах Людина - Система , нехай у найзаплутанішій кримінальній справі, таки є найпереконливішою ознакою важкої хвороби Системи. На мій погляд, подальшу долю цієї найскандальнішої кримінальної справи району могли б взяти під свою опіку Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська за посередництва народного депутата України Ірини Констанкевич. Персонально звертаюся до Світлани Макарівни Сидорук, яко помічника нардепа, - долучіться до цієї непростої проблеми зі всією своєю материнською і людською харизмою та наполегливістю. У цій справі давно пора поставити крапку, інакше ми втратимо ще одну людину і, головне, віру у Справедливість, якою б вона не була. Якщо ж за відносно короткий період часу волокита не вщухне, справа за Європейським судом з прав людини. Невже за 11 років наша держава не може поставити крапку у цій трагедії, що схожа на трагікомедію для Генерального прокурора, Міністерства юстиції та інших високо..., далі не хочеться писати, органів влади України.<br/>Інно Віталіївно Бігун, знаю Вашу наполегливість та професіоналізм у галузі права - долучіться до вирішення цього питання з організаційного боку. Хоча, думаю, Ви не могли на своїй посаді до цього часу не бути дотичною до його вирішення у міру своєї компетенції. Та все ж.... Людина сильна громадою і має це відчути! Спільно ще не такі гори вернули. Не дай Боже комусь із нас потребувати такої допомоги!
28 Серпня 2017, 00:55
&quot;Інно Віталіївно Бігун, знаю Вашу наполегливість та професіоналізм у галузі права&quot;: чоловіче я розумію що надія вмирає останньою але ж не слід до цієї надії звертатися за посередництвом до таких людей. Вони прийшли на свої посади зовсім не для того щоб ще на щось надіятися.
28 Серпня 2017, 01:17
Ні Валерія Лутковська , ні Світлана Сидорук як помічниця нардепа Ірини Констанкевич з усією харихмою і наполегливістю не зможуть нічим допомогти , бо цю систему змінити майже неможливо ..<br/>А от звертатись до Інни Бігун - це взагалі нонсенс . Ця &quot;видатна юрістка&quot; при Вовкові ніде себе не проявила , бо ж була і є частиною цієї системи , проти якої воював і воює цей Богута!
28 Серпня 2017, 01:44
Справа в тому, що Хрін-це не окремий чоловік, а декілька зі спільним ніком &quot;Хрін&quot;. Звідси слідує, що звертаючись до &quot;Хріна&quot; насправді незрозуміло до якого саме. От Камінь, то він один, а не інтегральний Хрін.
28 Серпня 2017, 02:13
Якби я мав нік, скажімо, три вісімки чи дев'ятки, то можна було б допускати якийсь варіант КукриНІКсів. А так, Хрін є Хрін, що з нього взяти? )) А до місцевих носіїв влади я звернувся саме тому, що вони уособлююють цю владу і Систему, хочуть вони цього чи ні! З моєї точки зору, саме цим людям у районі ще можна щось говорити, оскільки найвище &quot;панство&quot; Сус і Дунайчук, нехай не гніваються на мене, не здатне вже щось вирішувати. Їх найвищий пілотаж - втриматися на посаді та відфутболити проблему зі свого поля підлеглому чи в іншу інстанцію. Цей футбол в судах і водить нещасного Володимира Богуту по замкнутому колу. Сидорук і Бігун можуть і зобов'язані здійняти ґвалт у районі і області, аби це почули ті київські бонзи, які мають поставити крапку у терзанні цієї людини вже 11 років. І не треба, як коментатор 22:17, переводити стрілки, що Богута хоче зламати саму Систему. Він, якщо я правильно розумію, хоче справедливості у своїй конкретній біді - знайти правду, якою б гіркою вона не була...
28 Серпня 2017, 02:18
Цікавий підхід у пана Хріна, а те, що новобуд, де загинув нещасний пов&quot;яний з Кличком то дурниці?
28 Серпня 2017, 11:01
Якщо Сус і Дунайчук не здатні нічого вирішувати , бо &quot;Їх найвищий пілотаж - втриматися на посаді та відфутболити проблему зі свого поля підлеглому чи в іншу інстанцію.&quot; , то чи здатна якась фейкова &quot;юрістка&quot; Інна Бігун (хай зараз і ціла заступниця голови РДА) &quot;здійняти ґвалт у районі і області, аби це почули ті київські бонзи, які мають поставити крапку у терзанні цієї людини вже 11 років.&quot; ??? Тим більше , що сидить Інна Бігун на цій посаді тимчасово як миш під мітлою і ніяк не хоче дочасно бути звільненою за здіймання ґвальту на захист якогось Богути! Не смішіть курей , Хріне ...
28 Серпня 2017, 11:25
Це було вбивство, навіть якщо й з необережності. І багато свідків не треба, тільки ті, що викликали хлопця на вулицю... Генпрокуратура або екстрасенси / до них батько вже звертався, але зйомки були мимохіть/. До речі, на сайті є оголошення про підбір подій для розслідувань. Цю подію можна заявити від імені всієї області. Зупинити знущання і несправедливість!
28 Серпня 2017, 12:33
Про який професіоналізм бігунихи ви говорите.?Вона є лукавою людиною, шо світ таких не бачив.
28 Серпня 2017, 12:35
&quot;що сидить Інна Бігун на цій посаді тимчасово&quot;: для &quot;Хрін&quot;-а бачите шановний тут і народ говорить що ця пані є тимчасовою на своїй посаді. Звичайно ніхто не говорить про її фаховість що є то є, наприклад як Вам ця процедура коли на посаді головного юриста району в РДА працює людина з приставкою виконуючий обов&quot;язки це очевидно через те, що попередній господар цієї посади неодмінно прийде назад на цю посаду. Крім того виконуючий обов&quot;язки також не несе виликої смислової нагрузки оскільки людина з такою приставкою не має право давати заключення з питань люстрації в районі через те, якщо згадати &quot;УКАЗ&quot; пана голови РДА саме начальник юридичного відділу дає такі висновки , а не якийсь там виконуючий обов&quot;язки. Так що із фахівістю пані тут все впоряду тільки чи приводить ця фахівість до якогось результату то тут ще під питанням. Я ВАс розумію тільки одне, що Ви спеціально кидаєте питання в студію, а Ми як &quot;корисні ідіоти&quot; починаємо мусолити тему це вже я зрозумів напевне оскільки Ви навіть не залежно від &quot;електоральних вподобань&quot; починаєте теми які й проти Вас повертаються. Але справа в тому що Ви тут ніхто як Ви говорите &quot;Хрін&quot;, а з хрону шо можна взяти одна гіркота тай годі.
28 Серпня 2017, 13:02
Невже ви думаєте, що я не усвідомлюю реальностей щодо можливості Інни Бігун чи Світлани Сидорук? Знаю про принцип &quot;миша за віником&quot;, &quot;моя хата скраю&quot;, &quot;баба з воза...&quot; та інші. Однак, я обираю один з тих публічних варіантів допомогти Богуті, який би обнадіяв його та захистив від сваволі тернопільських фемідівців. Бігун - суто як людина, що розуміється в юриспруденції та організаційні роботі, а Сидорук, котра з допомогою нардепа таки здатна зрушити справу з місця, - може використати результативну допомогу для користі своєї партії та й для своєї сатисфакції у якості політика. Це той невеликий, але реальний ресурс району, який може хоча б дати надію згорьованому мешканцю міста на світло у кінці тунелю. Ну не стану ж я посилатися, скажімо, на В.М. Гордійчука, який точно знає про перспективу цієї справи, і просити його виходити за корпоративні інтереси імператриці Юстиції. Для цього є кілька причин і я його розумію. Тільки якомога більша гласність, тільки широкий розголос цієї ганебної волокити і тяжби тривалістю більше 10 років може зберегти рештки здоров'я і життя замученому митарствами батькові, що втратив сина. А згаданим посадовцям району - шанс зарекомендувати себе з позитивного боку, з боку тих, хто хоче масштабних позитивних змін у нашому житті. І для цього їм не обов'язково жорстко протиставляти себе Системі, у якій вони живуть і працюють. Варто лишень розпочати процедуру тиску на цю норовливу &quot;пані&quot;, спробувати підібрати відповідний ключик до її впертості чи полоскотати у потрібному місці ))
28 Серпня 2017, 13:11
О,згадали ката.Це часом не його заслуга,що Люда Придатко по районі свабодно катається джипом,чоловіка грохнула,через рік свабодна птіца????
28 Серпня 2017, 13:14
Бігун і Сидорук це зовсім протилежні особистості.Макарівна,якщо захоче,гори переверне.А Бігун рабатає без фанатізма.
28 Серпня 2017, 13:42
&quot;Тільки якомога більша гласність, тільки широкий розголос цієї ганебної волокити і тяжби тривалістю більше 10 років&quot;: це трохи підіпне систему тільки не відомо з якої сторони. Особисто я мав також роботу з цією системою.... і крім того наприклад більше шести років моя родина судиться з державним органом, не знати де та справа й знаходиться. Вже судді які приймали рішення по справі один благополучно пішов на пенсію, а інший поговорюють стає головою суду у К-Каширську тому круг як говориться замкнувся. Система не може бути знищена або підпорядкована якійсь іншій системі у тому числі Законності та правопорядку на то вона і система яка сама себе будує та вибудовує. ЇЇ тільки можна очолити та знищити із середини але пока цього не видно і не спостерігається. Відносно того що гласність і тому подібне то це дійсно слід попробувати.
28 Серпня 2017, 20:22
наговорили сім мішків гречаної вовни
29 Серпня 2017, 00:17
Ну так додай гречки, для чого вумнічати пуком?
29 Серпня 2017, 01:47
куди мені до тебе, старого пердуна
29 Серпня 2017, 12:23
&quot;Бігун - суто як людина, що розуміється в юриспруденції та організаційні роботі&quot; - її &quot;розуміння в юриспруденції та організаційній роботі&quot; у 2011 році вистачало лише на те , щоб за вказівками тодішнього свого начальника голови РДА регіонала Івана Вовка &quot;виживати&quot; з посади хай і трохи дивакуватого , але ж обраного хотешівцями Володимира Маковецького ! І до речі, цей Маковецький виграв апеляційний суд в цієї , що &quot;розуміється в юриспруденції &quot; ...
30 Серпня 2017, 00:13
Бігуниха як і Михалик Андрій партагенози, які так присмокталися до партійних грошей, що до роботи їм байдуже, прсидить як миша,щомісяця тисяч десять в рда отримає плюс партія, нащо надриватись.
30 Серпня 2017, 02:16
Ага,її професіоналізм у тому,що навіть алімєнти в свого бившого чоловіка вибити не може,а то ще якійсь людині з криміналом помогти розібратися.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024