На Камінь-Каширщині зросла кількість грабежів

04 Вересня 2017, 08:45
1575

У Маневицькій місцевій прокуратурі відбулася нарада керівників правоохоронних органів, на якій обговорено стан протидії злочинності, в тому числі її організованим формам та з ознаками корупції за перше півріччя 2017 року на території  Маневицького, Ківерцівського, Рожищенського, Камінь-Каширського, Любешівського районів.

Виступаючи перед присутніми, керівник місцевої прокуратури Олег Немирівський зауважив, що рівень злочинності на 10 тисяч населення на території є нижчий, як по області. Про це повідомляє прес-служба прокуратури області.

Знизилась кількість злочинів проти довкілля, менше вчиненошахрайств (крім Любешівського району), крадіжок (крім Маневицького району).

Зменшилась кількість злочинів, вчинених в групі осіб. Вдалося знизити підліткову злочинність.

Проте ужиті заходи ще не вирішили усіх нагальних проблем з питань протидії злочинності, насамперед загально-кримінальної спрямованості. Територіальним підрозділам поліції не вдалося забезпечити належну протидію злочинам загальнокримінальної спрямованості та посилити боротьбу з корупцією й організованою злочинністю.

Досі гострою залишається проблема розкриття злочинів.

Зокрема, у Ківерцівському районі відсоток розкриття кримінальних проваджень, у яких особам оголошено підозру, становить 43,4 % (що є одним із найнижчих в області). Покращилась ситуація із розкриттям в Камінь-Каширському – 51,5 % (проти 41,7 по області), Рожищенському – 54,5 %, Любешівському – 52,6 %.

На території Маневицького району відбувся ріст злочинів проти власності (на 23,0 %), зокрема, крадіжок (на 63,0 %), а на території Камінь-Каширського району із 0 до 3 зросла кількість грабежів, що свідчить про низьку ефективність роботи відділів поліції зі встановлення винних осіб у вчиненні злочинів проти власності, насамперед минулих років.

Наведені проблеми обумовлені також і прорахунками у здійсненні превентивної та профілактичної роботи.

Неефективною залишається робота щодо соціальної адаптації осіб, які відбували покарання, внаслідок чого частка рецидивної злочинності залишається значною.

У Камінь-Каширському районі на 100 % збільшилась кількість злочинів, вчинених особами, які раніше їх вчиняли (з 7 до 14 випадків) та на 180 % - злочинів у стані сп’яніння (з 5 до 14 випадків), а у Маневицькому районі на 25% зросла кількість злочинів, вчинених раніше судимими особами. В цьому ж районі та в Ківерцівському спостерігається ріст злочинів в стані сп’яніння (на 72,7 та 37,5 % відповідно).

На територіях Маневицького та Любешівського районів дотепер гострою залишається проблема росту злочинів проти безпеки руху або експлуатації транспорту. Зокрема, в Маневицькому районі їх зареєстровано 10 (проти 7 за аналогічний період 2016 року), тобто на 42,9 % більше, а в Любешівському районі – 13 (проти 5), тобто ріст відбувся на 160 відсотків.

У свою чергу, слідчими поліції ще не забезпечено належного виявлення причин та умов, що сприяють вчиненню кримінальних правопорушень та вжиття відповідних заходів до їх усунення.

Потребує негайної активізації діяльність правоохоронців у боротьбі з незаконним обігом наркотичних засобів.

Завчасного узгодження дій правоохоронців потребує робота задля недопущення незаконного видобутку бурштину

Попри зниження кількості злочинів у сфері довкілля, найбільше їх вчинено у Ківерцівському та Маневицькому районах (31 та 15 відповідно). Левова частка таких злочинів - це самовільні порубки лісу, незаконний видобуток бурштину. До суду правоохоронними органами цих районів скеровано 5 обвинувальних актів, із яких 4 – по незаконній порубці лісу, 1 – порушення встановлених правил використання надр.

Таким чином, проблемні питання боротьби зі злочинністю, її організованими формами, корупцією, превентивної діяльності потребують комплексного вирішення усіма правоохоронними органами.

 Учасниками наради розроблено низку узгоджених заходів задля посилення протидії злочинності.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024