На Волині знову виявили небезпечну хворобу, на яку минулоріч захворіла жителька Камінь-Каширщини

04 Вересня 2017, 15:30
1795

У паразитологічній лабораторії ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» підтвердили два випадки захворювання жителів Волині на дірофіляріоз (у Ківерцівському районі та м. Луцьку).

Незважаючи на те, що протягом останніх 10 років у Волинській області виявляються лише поодинокі випадки дірофіляріозу (всього 11 хворих), ситуація в цілому залишається не стійкою, – повідомляє Волинський лабораторний центр МОЗ.

Так, у минулому 2016 році випадок дірофіляріозу зареєстровано у мешканки Камінь-Каширського району.

Хвору прооперували з приводу підшкірного утворення в ділянці ока. Видалений гельмінт  доставили в паразитологічну лабораторію ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України», де проведеним морфологічним дослідженням підтверджено дірофіляріоз — нематоди виду  Dirofilaria repens, в т.ч. у ДЗ «Український центр з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України».

Отож, зараження людини відбувається лише через укуси кровососних комах, в основному комарів, що заражені личинками дірофілярій. Джерелом зараження комарів зазвичай є інфіковані домашні собаки й коти, рідше дикі тварини.

Клінічні прояви залежать від реакції організму та швидкості росту паразита і становлять від одного місяця до кількох років.

Ситуація щодо раннього виявлення має чітку особливість. Майже всі хворі звернулись за медичною допомогою самостійно з подібними скаргами на: свербіж, відчуття пересування паразита під шкірою, набряк, почервоніння шкіри, підвищення температури тіла, головний біль, недомагання, появу пухлин під шкірою тощо. Після оперативного втручання гельмінт видаляється.

Локалізація гельмінтів на тілі найчастіше відмічалась: у верхній повіці ока – 6 випадків (або 54,5%), скронева ділянка та шия – 4 (36,3%) та 1 хворий з діагнозом підшкірний дірофіляріоз пупкової ділянки тіла.

Пізнє звернення хворих за медичною допомогою має місце при легких ступенях перебігу хвороби: хворі видаляють гельмінт самостійно, не звертаючись до лікарів і не проводячи відповідну протиглисну терапію, що є вкрай небажаним.

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024