Усікновення голови Йоана Хрестителя: варто постити і не вірити в забобони

11 Вересня 2017, 09:16
4129

Коли у 2001 році літаки, скеровані терористами, врізалися в нью-йоркські хмарочоси, безжально обриваючи сотні життів, 11 вересня стало днем світової жалоби. А для православних християн 11 вересня стало днем жалоби ще близько 2 тисяч років тому. Адже саме цього дня ми згадуємо кончину святого пророка, предтечі, хрестителя Господнього Йоана.

Його невдовзі після хрещення Ісуса було кинуто до в’язниці. Пророк Божий відкрито дорікав юдейському правителю Іродові Антипі за перелюб: ні для кого не було секретом, що Ірод живе з жінкою свого брата Іродіадою. Вона ж, у свою чергу, палала ненавистю до Хрестителя за те, що він сміливо називав речі своїми іменами, викриваючи їхню розпусту. Великий духовний авторитет Предтечі та повага до нього самого Ірода довго заважали звершити криваву розправу, – повідомляють у Волинській єпархії УПЦ КП.

Аж ось у день свого народження Ірод влаштував бенкет, на якому дочка Іродіади Саломія танцювала перед гостями. Правителю так сподобався танець, що він у п’яному запалі поклявся дати їй все, чого та тільки забажає. Навчена матір’ю, Саломія замість коштовної нагороди, слави і багатства обрала голову Йоана Хрестителя – і просто зараз, «на блюді»!

Хибний страх втратити обличчя перед гостями через порушення необачно даної клятви переміг. Воїн, за наказом Ірода, негайно попрямував до темниці. За кілька хвилин він виніс на блюді скривавлену голову «найбільшого серед народжених жінками» – саме так назвав Ісус Христос Свого Предтечу та Хрестителя.

Усікновення чесної глави святого Предтечі для християн, з одного боку, це день його народження у вічність, відтоді рід людський отримав одного з найсильніших своїх молитвеників перед Богом. І водночас це день, коли православні християни, згадуючи подію вбивства Предтечі, тримають суворий піст.

Але православна традиція вшанування усічення голови Йоана Хрестителя не має нічого спільного з марновірними звичаями – наприклад, не різати в цей день овочів круглої форми чи навіть паляниць.

Нам треба зосереджувати увагу перш за все на духовній складовій цього дня, на тому, що жити із правдою Божою важко – вона відкриває нам очі на нашу недосконалість. Але реагувати на неї можна по-різному – або як Ірод, намагаючись знищити її, або як Йоан – живучи за нею. Варто лише пам’ятати: нищачи правду Божу, люди знищують, врешті, самих себе.

Коментарі
11 Вересня 2017, 18:15
Те, що Іродіада - дочка Аристовула - сина Ірода Великого від другої дружини, тобто внучка Ірода Великого, була замужем за Іродом Боетом(безземельним) своїм дядьком - також молодшим сином Ірода Великого, пізніше зв'язалась із Іродом Антипою - ще одним сином Ірода Великого, тобто з іншим своїм рідним дядьком. Імені дочки Іродіади, що своїм танцем догодила Іроду Антипі та за порадою матері попросила голову Івана Хрестителя у Євангелії не згадано. В "Юдейські старожитності" Йосипа Флавія дочка Іродіади Саломія також в першому шлюбі була за дядьком матері - сином Ірода Великого від п'ятої дружини - Іродом Филипом, а по його смерті виходить вдруге заміж за свого двоюрідного брата по матері стає царицею Халкіди та Малої Вірменії. Збереглися монети чеканки 56-57 років н.е. царя Аристобула Халкідського і цариці Саломеї, де на аверсі напис ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΥ («цар Аристобул»), на реверсі написом ΒΑΣΙΛΙΣ ΣΑΛΟΜΗΣ («цариця Саломе»). Деякі дослідники вважають, що Івана Хреститиля було страчено у 32 році н.е. Йосип Флавій згадує, що Іродіада погодилась стати дружиною Ірода Агрипи після народження доньки Саломії. Отже не відомо чи Саломія була донькою Ірода Боета чи чи його рідного брата Ірода Агрипи. Ірод Агрипа ув'язнив Івана Хрестителя, щоб він своїми проповідями не впливав на уми єврейського народу, через рік, коли повстання зилотів набрало реальниої загрози, І.Хрестителя було страчено за царським указом. На той час Соломія мала 37 років, а Іродіада 50+.
11 Вересня 2017, 18:54
Ого. Як все чітко записано. Десь на глиняних табличках першоджерела?
11 Вересня 2017, 19:37
На той час писати на глиняних табличках вже було не модно))
12 Вересня 2017, 21:32
Єлизавета - мати Івана Хрестителя була тіткою Богородиці. Марія відвідала Єлизавету в часі, коли Єлизавета була вагітна на 6-му місяці, залишилась гостювати в неї ще на 3 місяці. Скоріше всього була присутня при народженні Івана Хрестителя, який доводився Богородиці двоюрідним братом. Тобто Ісус Христос - племінник Івана Хрестителя.
13 Вересня 2017, 13:46
Пані Оленка багацько знає, бо мотивовано здобуває знання.
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024