Батькам стобихівських учнів показали школи, де громада самотужки поліпшила умови навчання

15 Вересня 2017, 22:20
6372

Для 240-ка дітей Стобихівської школи І-ІІ ступенів, що на Камінь-Каширщині, навчальний рік так і не розпочався. 

Батьки й досі не пускають дітей до школи, аргументуючи це аварійним станом навчальних приміщень, – інформує відділ інформаційної політики облдержадміністрації..

Аби побачити реальний стан речей, поспілкуватись із батьками та викладацьким колективом із робочим візитом у школі побували начальник управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації Людмила Плахотна, голова Камінь-Каширської райдержадміністрації Валерій Дунайчук та начальник відділу освіти Віктор Пась.


 

Щойно прибули, попрямували відразу до школи, де вже зібрались батьки та працюють педагоги. Найперше оглянули навчальні класи, бібліотеку, де й досі зберігаються підручники дітей,  а от до їдальні делегацію з невідомих причин, на жаль, не впустили.

Про недолугість протесних акцій говорять і самі педагоги, які зізнались Людмилі Володимирівні, що спілкувалися з дітьми, а ті – дуже хочуть до школи.

– Скажіть, ви зустрічалися з дітьми, які зараз сидять вдома? – поцікавилась Людмила Плахотна у вчителів.

– Діти хочуть іти в школу!, – стверджує один із педагогів.

– Хочуть… Просто їх не пускають батьки? – перепитує Людмила Володимирівна.

– Хочуть, так, не пускають батьки…– повторюють вчителі.


 

Батьківські методи вирішення назрілої проблеми більше ніж дивують, адже діти пропустили вже два тижні навчання – повторення пройденого матеріалу, за словами вчителів, уже скінчилось і розпочалося вивчення нових тем, які учні не зможуть освоїти навіть самостійно, бо ж підручники і досі залишаються в школі. До речі, школа забезпечена ними повністю.


 

Зустріч із батьками відбулась в учительській. Людмила Плахотна запитала, чи влаштовує батьків нинішній навчальний процес, якого, по суті, немає, і чого вони прагнуть досягти. Упродовж тривалого часу батьки стверджували, що школа в аварійному стані і навчатись у ній неможливо.

Віктор Пась розповів, що приміщення школи та будинку культури, де теж проводять навчання, оглядав експерт і визначив стан будівель як задовільний, тобто навчання там можна продовжувати. А якщо і є проблеми із електропроводкою, фасадними тріщинами та пошкодженим дахом, то їх можна вирішити силами батьків. Однак останні брати участь у ремонтних роботах на відріз відмовляються, адже хочуть будівництва у Стобихівці нової школи. Людмила Плахотна своєю чергою пояснює, що навіть із початком будівнитцва нового навчального закладу діти повинні відвідувати школу, а для цього потрібно спільними зусиллями створити їм комфортні умови. До того ж, учні випускних класів цьогоріч складатимуть зовнішнє незалежне оцінювання, а за таких умов, вони не зможуть освоїти навчальний план та успішно написати тест.

– Для початкових класів у школі створені прекрасні умови, гірші умови – для учнів середньої ланки, тому ці учні поїдуть до опорної школи, – резюмувала Людмила Володимирівна.


 

Опорна школа у сусідньому селі Карасин може вмістити усіх учнів, до того ж, має шкільний автобус. Батьки ж таку ініціативу в один голос заперечили, повторюючи: «У Карасин своїх дітей не пустимо».

Аби показати батькам те,  що втрачають їхні діти, перебуваючи вдома, а також побачити стан інших навчальних закладів району, де нині успішно розпочалося навчання, Людмила Володимирівна, разом із окремими батьками та директором Анатолієм Хельчиком, відвідали школи в Осівцях, Соснівці, Олениному та Житнівці.


 

Осівчани протестували мудро

Найперше делегація відвідала школу І-ІІ ступенів у селі Осівці, де навчається 191 учень. Разом із директором закладу Любов’ю Дем’яник оглянули класи, їдальню та санвузли, які зробили ще у 2013 році.

Прикметно, що у 2013 році свято Першого дзвоника у тамтешній школі теж не відбулось, батьки не відпустили своїх дітей до навчального закладу через аварійний стан будівлі. Однак, таке рішення було тимчасовим і як стверджує директор школи Любов Омелянівна, не було жодного дня від початку навчання, коли б класи пустували. Батьки розуміли важливість навчання й те, що школа за місяць чи за рік не побудується, і навчання поступово розпочалось та увійшло у звичне русло.

Важливо, що осівчани про так звану акцію протесту попередили заздалегідь. Голова тодішнього батьківського комітету зазначає, що на святі останнього дзвоника батьки вийшли із відповідним звернення до директора. Пізніше ж, повідомили про свої наміри голові Камінь-Каширської райдержадміністрації, районної ради, а також надрукували батьківське звернення у місцевій газеті. Позатим, упродовж літніх канікул чекали офіційної відповіді.

Будівництво нової школи в Осівцях таки розпочалось, однак лише у 2016 році, але попри це батьки й далі продовжуть впорядковувати старе приміщення школи, створюючи комфортні умови для навчання своїх дітей.

– Хоч наші діти й не пішли на 1 вересня до школи, але приміщення були готові до навчання, пофарбовані, батьки допомагали. Ми знали, що хай держава і розпочне будувати школу, але за один рік не побудує. Це ми дуже добре знали, тому класи підготували, бо ж мали ще у цій школі навчатися, – повідомила одна із вчителів.

У Соснівці спортзал побудували батьки

Опісля батьки мали змогу оглянути Соснівську філію опорного навчального закладу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів с. Пнівне» Камінь-Каширського району, де у 2016 році розпочато добудову трьох класних кімнат та санвузлів. Нині ж, у школі навчається 71 учень і тривають окремі роботи, які орієнтовно повинні завершитись до кінця поточного року.

Саме у Соснівській школі батьки самотужки збудували спортивний зал, який охоче показали стобихівцям. Директор школи Володимир Цимбалюк зауважив, що під час будівництва закладу соснівчани показали себе сильною і дружньою громадою.

– Ми не їздили, не жалілись, а просто взяли і почали будувати. Уся техніка була із нашого села: ми викорчували дерева, завезли щебінь, заливали фундамент теж майже самі, допомога громади була дуже відчутною, – стверджує Володимир Петрович.

Окремо Володимир Цимбалюк попросив батьків із Стобихівки допомагати своєму директору Анатолію Хельчику, адже на ньому велика відповідальність за подальшу роботу закладу та належну освіту дітей.

Шкільні приміщення в Олениному – батьківськими руками

Далі за планом – огляд приміщення загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів села Оленине, де навчається 145 учнів. Для поліпшення умов навчання дітей у 2015 році добудовано 2 класні кімнати, кабінет директора та санвузли, а у 2016-му – здійснено добудову ще трьох класних кімнат, учительської та санвузлів.

Приїхавши до школи, Людмила Плахотна запитала у директора Валентини Носовської про нинішній стан справ у навчальному закладі, адже у засобах масової інформації було чимало шквальної критики щодо неналежних умов. Валентина Михайлівна ж своєю чергою подивована і зазначила, що народний депутат України Ірина Констанкевич, яка активно окреслює проблеми школи, ще жодного разу, після свого обрання, у закладі не була.

Тож батьки оглянули їдальню, яка хоч і маленька, проте здатна вмістити усіх дітей. Навпроти – навчальний корпус для учнів початкових класів, який будували батьки разом із вчителями, технічними працівниками. Директор стверджує, що батьки дуже хотіли, аби їхні діти навчались у затишних приміщеннях, тому й працювали спочатку самотужки.

Новозбудована ЗОШ І-ІІІ ступенів у селі Житнівка

Останньою локацією поїздки став огляд загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів села Житнівка, де навчається 135 учнів. Новозбудований заклад введено в експлуатацію у 2015 році. Виконуюча обов’язки директора Валентина Приходько показала батькам приміщення школи, наповнення класів, спортивного залу, довколишню інфраструктуру.


 

Саме там, підсумовуючи побачене у попередніх навчальних закладах, Людмила Плахотна ще раз звернулася до представників батьківської громади, аби ті полишили свої амбіції та дозволили дітям навчатися. Адже такими діями вони порушують конституційне право людини на освіту і будуть за це відповідати. Батьки ж, на останній локації, уже обдумували над залученням власних коштів для будівництва фундаменту. Однак, чи вдалось освітянам краю переконати батьків і яким буде їхнє рішення дізнаємося із початком нового навчального тижня – 18 вересня, адже нині у дітей – «канікули».

Коментарі
16 Вересня 2017, 02:19
За логікою Читачу можна загнати за Озюрко екскаватора і драгу та нелегально добувати камінь халцедон. А там його чимало є. А потім продавати по всій Україні, як засіб для насичення питної води кремнієм та мати мільйони.
16 Вересня 2017, 02:35
Саме перед першим вереснем в місцевій газеті "Полісся" очевидно що на правах реклами було опублікований очерк на цілу сторінку одного з політичних лідерів партії "Самопоміч", даруйте не можу тепер його згадати але він розказував як це добре коли його партія піклується, читай за нужденних українців, будують школи. Одне фото стара школа, точнісінько як у Стобихівці і друге фото Нова школа і вже зовсім інші реалії. Не скажу що ця публікація заохотила селян до протесту але скажімо так тепер у селян є підстави стверджувати шо вони на правильному шляху і вони теж вимагають у влади гідного до себе ставлення. Отже можна зробити висновок, що дана публікація могла або передбачала протест але на цю публікацію не звернули увагу як головний редактор який захопився тільки баблом, голова РДА, голова районної ради так і у Волинській ОДА які мають моніторити місцеву пресу. Тому можна стверджувати що на політичну систему Порошенка здійснюють цілеспрямовану атаку й сьогоднішній протест це супер якщо порівняти з простими словами про якісь не гаразди з літнім оздоровленням школярів. Якщо селяни виконають свій "регламент" це для Них у майбутньому зарахується але слід все-таки остерігатися оскільки демократія на селі це з питань фантастики. Тут не допоможе простий могорич якщо хто на це сподівається.
16 Вересня 2017, 11:14
"начальник управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації Людмила Плахотна, , начальник відділу освіти Віктор Пась" організовують для дітей навчальний процес . А школи для них будують за кошти з держбюджету , що наповнюється нашими і ВАШИМИ (???) податками !! А то як пиляти ДЕРЖАВНИЙ ЛІС на нелегальних пилорамах і отримувати собі в кишеню за це грошики - то ви мастаки , а як сплатити частину цих грошей податками в держбюджет - то вас не видно! В Америці ваші одновірці дуже добре знають , що за подібні речі (отримання прибутку і СВІДОМУ несплату податків з цього прибутку) будете сидіти за гратами! Податки потрібно платити навіть з тих грошей ,які заробляєте на сезонах. Бо школи , лікарні , дороги якраз і будуються "батьківськими руками і грішми" , тобто СПЛАЧЕНИМИ ПОДАТКАМИ!
16 Вересня 2017, 12:00
Нічого не наплутано .Все чітко і ясно: школу треба будувати за кошти держбюджету . Але УСІМ треба платити ПОДАТКИ ,а не жити за соціальні допомоги на дітей з того ж держбюджету
16 Вересня 2017, 12:03
Добре там в районо крутять капусту,а ви бідні селюки за свої гроші фундамент будуйте...
16 Вересня 2017, 12:05
А фото батьків якраз показує яка ментальність в стобихівців...Наглота пироламська!!!!!!!!!!!!!!!!!!
16 Вересня 2017, 12:12
Для "Села з людьми" пилорами у справжньому розумінні-це така машина, в якій був набір вертикально поставлених пил, а спереду і ззаду візки з кліщовими захватами. Нині ж - це стрічкопиляльні верстати, бо вони не мають ніякої рами для поставу пил. Розумієте, як пасова передача-два шківа, але замість паса нескінченна тонка пилка. Тому вони скорше "стрічкопиляльники".
16 Вересня 2017, 12:44
Організовують для дітей навчальний процес самі школи,а не пасі,а скільки б грошей не поступило б у бюджет,іх 80%розікрадуть ті ж самі пасі .
16 Вересня 2017, 13:35
Щоб так гавкати , то краще скажи саме ,скільки ти заплатило податків , щоб писати тут , їх аж 80 % розкрадуть пасі? Це на таких як ти на соціальні допомоги з бюджету йдуть ці 80%!
16 Вересня 2017, 22:49
Йолопе , податки платять не для пася , а для нас усіх,в тому числі і дітей
16 Вересня 2017, 23:48
Стобихівці не здавайтесь!!!!!!!!!
17 Вересня 2017, 00:12
Ага , далі крадіть державний ліс, пиляйте на нелегальних пилорамах ,не платіть податків , але вимагайте вашим діткам будувати школу...
17 Вересня 2017, 01:13
Батьки,які дбають про своїх дітей, заслуговують на повагу. Пилорами працюють не сплачуючи податків,бо віддають на- гора.Ці вищестоящі ділки ,окрім себе любимих, не дбають ні про кого.Їм ці проблеми просто не потрібні.У цих керівників давно все продано,тай ціна їм мідяк.
17 Вересня 2017, 01:36
Так на цих пилорамах працюють багато з цих батьків. Або возять туди здавати крадений ліс . І ніяких податків з цього не платять ні ці батьки , ні "вищестоящі ділки" . І цих батьків , "які дбають про своїх дітей, заслуговують на повагу" , це все ВЛАШТОВУЄ! Але чомусь вони вирішили , що держава (тобто ми всі ті , хто працює і платить податки) ПОВИННІ будувати їхнім дітям школу , бо стара їм бачте не подобається...
17 Вересня 2017, 12:31
Я теж плачу податки,але з таким підходом до очевидного ми йдемо внікуди.Дякуючи цим вищестоящим ділкам ми втратили район.У нас немає госпітального округу,завтра будуть закриватись школи...Їх діти тут жити не будуть,вони за наші з вами гроші про це подбають.Як земля носить цих виродків суспільства?Тут розкрадаються такі кошти,що на будівництво маєтків вистачить.
17 Вересня 2017, 12:42
А ти можеш сказати , за кого голосував на останніх виборах , так починаючи з 2015 року?
17 Вересня 2017, 12:47
"Якби лебці не підняли бучу,ніякий пась і вухом не повів би ,щоб розпочалось будівництво." - по-перше ,в лебців ,тобто в Осівцях , школа набагато в більш аварійному стані була .І до речі , їхні діти ще зараз там навчаються , поки будується нова школа при активній участі самих батьків . По-друге , в Осівцях немає такої кількості нелегальних пилорам , на яких пиляють крадений ліс цими ж жителями села . Різницю пойняв?
17 Вересня 2017, 12:51
Сьогодні головне питання-будівництво школи,а не розкрадання лісу.Хоча я з презирством ставлюсь до людей,які вирізають ліси.Ви один раз поїдьте і попробуйте вкрасти,а тоді скажите чи бува не кришується незаконна вирубка лісу.Бабусю з дідусем за сухі ломаки оштрафують,а ці крадуть безпечно.
17 Вересня 2017, 13:13
&quot;Ви один раз поїдьте і попробуйте вкрасти,а тоді скажите чи бува не кришується незаконна вирубка лісу&quot; - так, згоден , що кришуєтья .Але ті , хто безпосередньо роблять це &quot;під кришею&quot; йдуть на це СВІДОМО , щоб відхватити набагато більший ласий шматок грошей , ніж той же вчитель в школі чи лікар з медсестрою на медпункті . Саме ці особи потім ще й насміхаються над іншими (вчителями , лікарями та іншими) , мовляв , які ми хитрі , маємо за день на цій &quot;криші&quot; майже стільки ж , як той же вчитель чи медсестра за місяць! І при цьому не платимо податків ,а жінка ще й отримує соціальну допомогу на дітей як малозабезпечена сім'я ...<br/>І саме ці особи найбільше репетують , щоб їм держава будувала в Стобихівці школу ! Самі є злодіями ,а кричать на Пася &quot;тримай злодія!&quot;
17 Вересня 2017, 14:27
Таке враження, що незнайомого мені Пася піарять. Прямо як 25 кадр всюди він.
17 Вересня 2017, 15:27
Яка різниця хто краде штунда чи православний є відповідні органи нехай притягають до відповідальності одна із заповідей говорить&quot;не вкради&quot;з собою туди ніхто нічого не візьме всід за людиною ідуть її діла і дасть відповідь перед Богом там криши небуде
17 Вересня 2017, 16:33
Ні за одного з перелічених вище осіб я не голосую .Я їх дуже добре знаю.
17 Вересня 2017, 16:44
Хто віритьБогу, незалежно якого віросповідання , всі так мають мислити принижувати і обзивати один одного не по християнськи всі ми знедостатками заповідь гласить &quot;возлюби ближнього як самого себе&quot; більш лінуюсь писати))))))
17 Вересня 2017, 17:07
НЕ ЗАХИЩАЮЧИ УСІХ ШТУНД (бо частина з них є хорошим людьми).<br/>За логікою багатьох коментів: розстріляй усіх штунд і суспільство стане чистим...<br/>Нащо самим себе обманювати...<br/>Структура нашого суспільства така - крадуть усі, хто має можливість. Адже усіх, хто знає табличку ділення - ніхто не контролює. більше того - прикриває &quot;волохата лапа&quot;...
17 Вересня 2017, 19:41
Хто займається цим і іншим що ви сказали то такий він і &quot;штунда&quot;хто боїться Бога такого робити не буде і всіх &quot;чесати під одну гребінку нетреба&quot;
17 Вересня 2017, 21:36
Нехай перевірять Пася і його бухгалтершу...Нехай добре перевірять...
17 Вересня 2017, 22:30
Дітям потрібна школа, будувати має держава і місцева влада, контролювати надання послуг чиновниками від держави мають люди. Особистості - пішаки, головне-знищити систему.
17 Вересня 2017, 23:22
Всі слова важливі, але змінити наше життя можуть лише ті, які Ви можете сказати дивлячись у вічі співрозмовнику. Люди. об&quot;єднуйте свої слова, вчинки, щоб подолати корупцію і будувати школи для дітей. А головне Віра в Бога- ІСТИННА!
18 Вересня 2017, 00:21
&lt;p&gt;Борітеся- поборите. Буде у вас школа, якщо не будете слухати головних району - Пася, Суса і Дунайчука&lt;/p&gt;
18 Вересня 2017, 00:29
Районна та обласна влада усіляко намагається дискредитувати протестні настрої в районі. А тому що їм не вигідна ситуація, яка склалася. точніше вони не в змозі нічого вдіяти- ні взятися за будівництво, ні проігнорувати вимоги батьків. І шкода що наша продажна преса як і цей сайт стоїть на боці влади, а не звичайного народу, поширюючи різного роду публікації із натяком, що протести це ненормально
18 Вересня 2017, 21:06
Мені дуже соромно читати Ваші коментарі! Тому що дорослі а зганьбили всіх людей у цьому селі! Сором Вам всім!
19 Вересня 2017, 13:46
Я теж рахую, що навіщо працівники освіти якщо батьки почнуть відновлювати школу. У цьому селі(Стобихівка)нову школу мали розпочати будувати вже 7 років тому це точно, і ніяких змін. Я повністю підримую батьків, і як мама можу сказати що тут ніхто не хоче гірше, а навпаки. Це треба владі “пенька під зад” дати, щоб коли щось обіцяє, то це було не тільки на словах сказано, а на ділі доказано. Я щиро бажаю вам батьки, добитися тої цілі, яку ви перед собою поставили. Вперед, і дай вам Бог сил, щоб не здатися на півдорозі .
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024