Слід було думати про людей, а не про міфічну економію державних коштів, – експерт про створення госпітальних округів на Волині

16 Вересня 2017, 21:05
2517

Рішення Кабінету Міністрів України щодо створення у Волинські області трьох госпітальних округів – черговий програш виконавчої влади краю, яка із самого початку просовувала саме таку пропозицію, ігноруючи громадську думку волинян та фахівців.

Таку думку висловив консультант з юридичних питань Асоціації міст України, доктор політичних наук Валентин Малиновський, – повідомляє Конкурент.

Експерт наводить приклад Херсонської області, де затверджено чотири ГО, в Івано-Франківській та Черкаській – п'ять. Зі слів Валентина Малиновського, ці регіони є співставними з Волинню за кількістю населення та площею. Тому у волинської влади були всі підстави запропонувати і відстояти як мінімум чотири ГО, – переконаний фахівець.

"Найперше слід було думати про людей, а не про міфічну економію державних коштів, адже реформи робляться для поліпшення життя людей, у цьому випадку – суттєвого поліпшення медичного обслуговування волинян, яке в сільській місцевості, перебуває у катастрофічному стані. У результаті цього рішення, найбільш дискримінуються жителі північних районів області: Любешівського, Камінь-Каширського, Ратнівського, Шацького та Любомльського. Нагадаю, що два з цих районів постраждали від аварії на Чорнобильській АЕС, там висока народжуваність, а тому вони потребують особливої уваги з боку держави. Натомість, "прив'язка" їх до Ковеля з величезними відстанями суттєво ускладнить надання навіть наявних медичних послуг, уже не кажучи за їх поліпшення. Наприклад, від Любешова до Ковеля – 126 кілометрів, від села Ростань у Шацькому районі – 108 км, а від села Дольськ, що розташоване біля білоруського кордону в Любешівському районі, – 143 кілометри (як від Луцька до Львова). Це при тому, що Порядком створення госпітальних округів, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів від 30 листопада 2016 року № 932, визначено, що зона обслуговування госпітального округу визначається своєчасністю прибуття до багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування, що не повинно перевищувати 60 хвилин, та повинна бути еквівалентна радіусу зони обслуговування 60 кілометрів за умови наявності доріг із твердим покриттям", – коментує "Конкуренту" Валентин Малиновський.

Із його слів, створення ще одного ГО з центром у Камені-Каширському, який би надавав медичні послуги для жителів Любешівського, Ратнівського та Камінь-Каширського районів, певною мірою вирішило б проблему. До того ж за кількістю населення – 135 тисяч – цей округ відповідає параметрам постанови КМУ. При збільшенні державного фінансування стало б можливим суттєво поліпшити матеріальну базу та кваліфікацію лікарів багатопрофільної лікарні інтенсивного лікарні у Камені-Каширському. Хоча залишалося питання щодо Любомльського та Шацького районів, де вже діє міжрайонна лікарня, – зауважив експерт.

"Слід також зазначити, що питання кількості госпітальних округів торкається не лише медичної сфери, а й має політичну складову. Госпітальні округи, ймовірно, стануть основою майбутніх укрупнених районів (повітів). Практика багатьох країн Європейського Союзу це підтверджує: саме медична послуга стала основою для створення адміністративно-територіальних одиниць середнього рівня. Тому волинська влада, ухвалюючи такі важливі рішення, мала б думати стратегічно, однак цього, на жаль, не проглядається", – зазначив Валентин Малиновський.

 

Коментарі
17 Вересня 2017, 00:39
Один з найавторитетніших експертів з утворення ОТГ на Волині. До його прислухаються але схоже що не прислухаються у Волинській ОДА.
17 Вересня 2017, 00:44
Якби політики так дбали за людей та їх здоров'я, як за свою близькість до корита, то прорив "нариву Саакашвілі" з юрбою нардепів, Богданом Пташником та Семенчнком з побратимами на підтримці був би не на кордоні в ЄС в Шегинях, а на "кордоні виживання" поліщуків, котрих змушують отримувати медичні послуги за 150 км від місця їх проживання . Ідіоти не розуміють, що люди будуть заглядати через паркан до білорусів і просити там порятунку і через це думками линутимуть до "русского мира", проти якого нині держава воює танками і снарядами. Аби нинішня влада мала хоч краплю совісті, то закрила/прикрила б свою Феофанію для обраних і ці гроші віддала чорнобильким районам на медицину. Бо так виходить, що колишня, тепер кажуть, чужа держава окропила чорнобильським попелом, а свою ріднесенька кинула хворих на поталу... Тільки своєрідний "хрестовий похід" на Луческ та Київ протверезить чиновників, які приймали таке рішення... А Гунчик спалив себе остаточно як політик та представник виконавчої влади у області! Любешівський Кух та каміннський Дунайчук, у знак протесту та солідарності з мешканцями районів і краю, мають подати у відставку!
17 Вересня 2017, 01:15
"Любешівський Кух та каміннський Дунайчук, у знак протесту та солідарності з мешканцями районів і краю, мають подати у відставку!": через тиждень у К-Каширську буде день міста ось у той день Дунайчук і скаже своє слово але не те на що Ви надієтеся. Показово час від часу від "Солідарності" відпадатимуть політичні трупи як ото в К-Каширську.
17 Вересня 2017, 01:34
Саломон стверджує, що Б.Пташник зустрічав Мішико, але ж тут, -на цьому сайті, писали про станцію Ромодан, що на залізниці в бік Сум і Харкова знаходиться. То Шегині в Полтавській області?
17 Вересня 2017, 01:54
Ой ,та що знову завели мову про Пташника-хероя.. То він &quot;рве сідниці &quot; за Чиха , то за перевертня сємєнчєнка , то вже за саакашвілі .. Клоун , а не герой... Ось тут класно про нього написано : &quot;Таким чином, біографічна картина за три роки у нашого героя вималювалась феєрична: від журналіста до революціонера, від активіста до атошника, від героя до нікчемного політика, для якого інтереси людей – це в першу чергу свій інтерес&quot; <br/>http://anastsia-didyh.livejournal.com/
17 Вересня 2017, 02:20
&quot;Показово час від часу від &quot;Солідарності&quot; відпадатимуть політичні трупи як ото в К-Каширську.&quot; - а хіба та &quot;Солідарність&quot; не є трупом , зокрема політичним? Як тільки обирають нового президента чи прем'єра - так і ліплять тут в Камені якусь нову партєйку із держслужбовців ,вчителів і лікарів ... Обрали по новому , іншу владу - те ж саме шобло біжить як отара овець в іншу партію... Бидлота...
17 Вересня 2017, 03:02
Пташник - це &quot;фігаро тут , фігаро там&quot; . особливо ТАМ ,де БАБЛО
17 Вересня 2017, 16:50
Скільки б про ЗЛОДЮГ різного рівня не говорили - я не вірю, що їх можна якось змінити. <br/>Єдина надія - об'єднані громади - може якраз хоч якісь процеси в суспільстві обнуляться і почнуться з чистого аркуша. І, можливо, хоч якимось громадам пощастить й ці пацюки не встигнуть вскочити на їх корабель....
17 Вересня 2017, 17:01
як кажуть ти діду &quot;наївний чукотський юноша&quot; )) Цих злодюг в громади приведуть за руку БПП ,народний фронт ,самопоміч ,ляшко.. А такі як ти за них проголосують і потім будуть нити , що хтось вам винен ..
17 Вересня 2017, 17:23
Єдина надія і єдиний вихід з радянсько-корупційної системи-ОТГ, але з неба вони не впадуть...
17 Вересня 2017, 19:15
читачу, а за версією хріна радянські керманичі були елітні, яка корупція? ну хатину за бідон самогону збудував, хіба можна порівняти з нинішніми?
17 Вересня 2017, 21:53
Не спотворюйте сказане хріном: про елітність там йшлося лише в контексті - хоча б вміли грати на баяні, а з витрат окрім бідону-двох самогонки звучало - а будівельна бригада заробила гроші. ))
18 Вересня 2017, 01:45
дякую. дійсно перекрутив факти. а з фактами вільно поводитися не можна. щодо баяну, то кожна людина унікальна, бо має ізюминку.
18 Вересня 2017, 12:32
Ізюминка – це засушений виноград. Тобто, якщо у переносному сенсі, то людство поділяється на ізюминок, які вже ніяк не розвиваються, а від води починають гнити і на вино – бурхливе і вічно живе, що з роками лише кращає та кращає. Хрін – це хто? Невже ізюминка?
18 Вересня 2017, 12:44
Ізюминка - це Ізя на схилі літ, а хрін з роками стає родзинкою ))
18 Вересня 2017, 19:06
Ну, щодо гнити можу й посперечатися, бо юдейська &quot;Песахівська&quot; з браги на ізюмі отримується. А Хріну би радив трохи більше саморефлексії.
18 Вересня 2017, 22:33
&quot;Хріну би радив трохи більше саморефлексії.&quot;: то є неправда, &quot;Хрін&quot; іноді рефлексує, наприклад говорить що його &quot;підібрали&quot; у Свободі то говорить, що пан Чечотка зробив у К-Каширську чимало добих речей, що й його дітям вистачить.
18 Вересня 2017, 22:53
Пан Хрін, щодо особистостей користується принципом &quot;Бритва Окама&quot;. Погоджуюся з ним. (Мова йде про мінімум інформації особистісного характеру). Дотримуємося бритви Окама.
18 Вересня 2017, 23:16
Хороша метафора, дякую за такий підхід та розуміння. Хоча мені більше імпонує принцип &quot;Бритви Хенлона&quot;, що означає: &quot;Ніколи не вбачайте злого наміру в тому, що цілком можна пояснити дурістю&quot;, він більш простий, як на мене, і зрозуміліший. ))
18 Вересня 2017, 23:54
Дякую за розширення діапазону &quot;бритв&quot;. Пізнавально.
20 Вересня 2017, 01:32
ГІРКО
20 Вересня 2017, 16:02
Ти хіба на весіллі, що кричиш гірко? Закономірно! Під лежачий Камінь вода не тече...
02 Січня 2018, 16:12
Пташник тільки корчить з себе героя коли бачить гроші.Останній його подвиг це продаж направо і наліво землі з аренду взятих гектарів землі.А ще він зробив собі на цій землі бункер.Від кого думає там ховатись наш міфічний герой?
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024