Журналіст подав до суду на Камінь-Каширську райраду

20 Вересня 2017, 19:25
2317

Волинський журналіст Богдан Ліпич (Нестор Ліпич) звернувся до суду через те, що Камінь-Каширська районна рада не надала відповіді на його запит.

Про це журналіст розповів представниці ІМІ у Волинській області, – пишуть на сайті Інституту масової інформації.

За словами журналіста, у липні він надіслав три запити на електронну адресу Камінь-Каширської районної ради. Але райрада на три запити відповіла одним листом, зазначивши: “Відповіді на ваші запити ви можете знайти на сайті районної ради kamin-radio.com.ua”.

Журналіст просив надати інформацію стосовно коштів, що були виділені на ремонт сесійної зали в  адмінприміщенні Камінь-Каширської районної ради в 2016 році.

“Камінь-Каширська райрада є розпорядником запитуваної мною інформації, але відповідь на запит надіслали одним єдиним реченням! Мене перенаправили на сайт районної ради, що є грубим порушенням частини 2 статті 22 Закону України “Про доступ до публічної інформації. 14 липня на адресу електронної пошти  отримав відповідь від райради з текстом: “Відповіді на ваші запити ви зможете знайти на сайті районної ради kamin-radio.com.ua”, – розповів Ліпич.

На думку журналіста, така практика є недопустимою, оскільки йде в розріз із чинним законодавством та принципами діловодства. Кожен запит має реєструватись та розглядатись окремо.

“Повторний запит не надсилав, але надіслав звернення до райради, у якому попередив про адміністративну відповідальність за неправомірну відмову у наданні публічної інформації наголошуючи, що у випадку чергового порушення радою норм чинного законодавства залишаю за собою право звернутися до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, або ж до суду”,  – сказав Богдан Ліпич.

Журналіст зазначив, що позов до Камінь-Каширського районного суду подав 31 серпня.

Також він написав звернення до райради із вимогою надіслати відповіді на запити у належній формі, відповідно до норм чинного законодавства. За його словами, після звернення надали відповідь на два запити, а на один не надали.

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний вказав на неправомірні дії районної ради.

“Відповідно до ч. 2 ст. 22 Закону про доступ відповідь розпорядника інформації про те, що інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел вважається неправомірною відмовою в наданні інформації. Також очeвидно, що на кожeн запит має надходити відповідна відповідь, тому тут можна говорити про нeнадання відповіді як такої на інформаційні запити”, – прокоментував юрист.

Судовий збір у справі оплатила ініціатива #насудзадоступ.

 

Коментарі
20 Вересня 2017, 23:17
Україна змінюється, важливою нормою у роботі органів влади, чиновників має бути прозорість, відкритість і публічність. Хіба посадові особи Камінь-Каширської районної ради не знають вимог законодавства чи не розуміють, що після загибелі Небесної сотні так чинити не тільки не гідно, але й протизаконно. Кожен має відповідати за свої дії, особливо коли він працює за кошти платників податків, отримує з них заробітну плату, преміювальні і створює комфортні умови праці. А журналіст-молодець!!! Патріоти воюють на Сході, і тут кожен з нас має вести щоденно боротьбу за чистоту сердець, розуму, рук і дій.
20 Вересня 2017, 23:44
"вимогою надіслати відповіді на запити у належній формі, відповідно до норм чинного законодавства.": усе впиратиметься в Закон:"Про звернення громадян" тому відповіді мають бути у тій формі та норм чинного законодавства які у принципі вимагає громадянин. Якщо хоч би одна відповідь на будь-яке запитання не задовольнятиме громадянина відповідь не буде повною тому даруйте, що Вам ще раз нагадую про своє минуле у свій час "кантора" не раз Нам нагадувала, що якщо маєте заяву від громадянина то виконуйте у належній формі свої обов"язки, розглядайте заяву у повній мірі, для того щоб такий громадянин не мав підстави Вас тягати по судах та в прокуратуру. Тому відповідь має надана від районної ради у повній мірі й на суді заявник має просто сказати, що ось є кілька запитань до районної ради; перелік таких запитань у запитуваній заяві. Районна рада дала відповідь по таких запитаннях, а по таких не дала повністю або дала у неповній мірі і тоді суд не вправі виясняти у районній раді чому дали і чому не дали у не повній мірі, а просто присудити районній раді вимогу іменем Української держави на користь заявника виконати Заяву у повній мірі, надати відповідь у той термін у який просить заявник. Іншим разом якщо районна рада не виконає вимогу ця справа піде до судового виконавця який своїм посадовим положенням сам складе цю вимогу й яка буде Законною. У свою чергу заявник матиме право відкривати справу по моральних збитках і так далі.
21 Вересня 2017, 00:53
Слабенькі працівники у райраді - нульовий Дмитрук та інші. За часів Рюміна такої промашки ніколи б не було
21 Вересня 2017, 11:50
Знайшли журналіста. Який з того ліпича журналіст? Не смішіть людей такими журналістами
21 Вересня 2017, 16:01
Тут немає значення журналіст чи не журналіст. Кожний притомний громадянин має право на отримання публічної інформації але чого інформація про так званий ремонт сесійної ради є публічною чи не публічною і чому районна рада не дала у повній мірі таку інформацію громадянину це вже проблеми цих посадових осіб при владі які фактично ведуть район до розвалу. Тому слід таким особам нагадувати що існує громадянське суспільсьво і воно має право на інформацію від конституційних закладів влади. Ніхто не лазить до НИх як до власних осель але якщо хто перетворює публічні заклади як у свої власні то нехай Їх шукає за своїми власними парканами, принаймі у с. Раків ліс.
21 Вересня 2017, 16:48
каденчуку ти ж не бачив відповідь райради..і розпинаєшся не зрозуміло за що.. "Чую дзвін не знаю де він"
21 Вересня 2017, 20:55
Майбутнє за УКРОПОМ. Я з ними.
22 Вересня 2017, 00:11
"Майбутнє за УКРОПОМ. Я з ними.": сьогодні я можу проголосувати навіть за чорта лисого лиш би він прийняв рішення про Госпітальний округ але справа в тому що ні цей віртуальний лисий чорт ні інший не бажають робити повносправну медицину у Поліській глибинці справді Європейською оскільки як і в радянський час так і у цей час, ніхто не переймається людьми які звикли виживати самотужки. Але й тому, що держава фактично кидає вже вкотре Волинян на самовиживання, саме через це громадяни не довіряють цій владі та не бажають читай служити Їй правдою та вірою. Тому просто шановні забудь-те що Ви маєте у володінні Північними районами Української держави й тому Ви вкотре самі по собі, а Ми самі по собі. Па-па як говориться.....
22 Вересня 2017, 12:21
Я підтримую укроп у всьому. Вони на відміну від інших партій гроші виборцям дають
22 Вересня 2017, 16:20
Ліпич молодець і правильно робить. А з приводу членів органів влади можу процитувати з однієї розумної книжки: «Дурним і п’яним закони не писані. А коли писані, то не читані. Коли читані, то незрозумілі. Коли зрозумілі, то не так».
22 Вересня 2017, 17:32
Це "ліпич журхаліст" робить за вказівками камінських кропів
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024