Науковці закликають ввести режим надзвичайного стану в соснових лісах Полісся

01 Жовтня 2017, 14:11
4684

Наукова рада з проблем лісознавства і лісівництва Національної академії наук України на своєму засіданні розглянула питання поширення шкідників та хвороб і масового всихання лісу на Поліссі.

Як зазначили наковці, головними чинниками, які зумовили ослаблення соснових деревостанів в Українському Поліссі, є геофізичні – зараз ми знаходимося на піку сонячної активності, що закономірно знайшло свій відбиток у погодно-кліматичних умовах регіону, – повідомляє прес-служба Держлісагентства.

«Зокрема, в останнє десятиліття в Українському Поліссі спостерігається збільшення середньорічної температури повітря на 0,5-1,5ºС, зменшення кількості опадів, особливо протягом періоду вегетації на фоні підвищення температури повітря. Все це дозволяє стверджувати, що нині мова може йти не про ослаблення окремих дерев у деревостанах сосни, а про ослаблення її деревостанів в регіоні в цілому, що сприяє розвитку осередків верхівкового короїда та інших ентомошкідників, а також хвороб лісу», – повідомив кандидат біологічних наук Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації О.О. Орлов.

Під час засідання було зазначено, що масове всихання охопило рівною мірою природні і штучні сосняки поліської зони віком від 40 років. У 2016 році було відмічено тенденцію до його зміщення у пристигаючі та стиглі й перестійні деревостани, у 2017 році патогенний комплекс почав поширюватися і в молодняках.

Оскільки всихання соснових деревостанів в осередках масового розвитку верхівкового короїда та трахеомікозу відбувається дуже швидко, у гострій формі (перехід дерев з 2-ї до 5-ї категорії санітарного стану) – 6-8 тижнів, це вимагає прийняття швидких управлінських рішень щодо проведення санітарних рубок в згаданих осередках.

Однак, наковці підкреслили, що досвід проведення у регіоні санітарних рубок у сосняках за останній рік показав їх низьку ефективність – переважно внаслідок двох факторів, закладених у чинних Санітарних правилах.

По-перше, суцільні санітарні рубки призначаються у деревостанах, повнота яких за результатами оцінки санітарного стану деревостану після рубки буде становити 0,1 і менше, при цьому дерева 3-ї категорії санітарного стану у рубку не відводяться. Саме ці дерева в осередках розмноження верхівкового короїда є свіжезаселенимижуками і вимагають вибірки у першу чергу.

По-друге, вибіркові санітарні рубки в осередках при масовому розвитку верхівкового короїда виявилися малоефективними – переважно внаслідок залишення у насадженнях дерев 3-ї категорії санітарного стану. Вони переходять у 5-у категорію протягом наступних 5-6 тижнів, що зумовлює необхідність кількаразових довідводів та прийомів вибіркових санітарних рубань. Низьку ефективність вибіркових санітарних рубок в осередках верхівкового короїда підтверджено також білоруськими вченими.

Як наголосили учасники засідання, неприйняття швидких заходів з поліпшення санітарного стану соснових насаджень зумовить надзвичайні наслідки: подальше поширення верхівкового короїда та трахеомікозу; масовий розвиток вторинних стовбурових шкідників; значні економічні втрати підприємств, державного та місцевого бюджетів внаслідок переходу ділової деревини у дров’яну при її посинінні та пошкодженні стовбуровими шкідниками.

Обговоривши детально проблему масового всихання лісів на Поліссі, Наукова рада з проблем лісознавства і лісівництва у проекті рішення вирішила звернутися до Кабінету Міністрів України з проханням дати доручення всім зацікавленим органам влади стосовно необхідності підготовки пропозицій щодо внесення відповідних змін і доповнень до Санітарних правил в лісах України. А також звернутись до Уряду та Парламенту стосовно виділення в мінімально необхідних обсягах коштів на здійснення невідкладних заходів, пов’язаних із захистом і охороною лісів від шкідників, хвороб, пожеж, а також на створення нових лісів.

«Вважати за доцільне Державному агентству лісових ресурсів України звернутись до Кабінету Міністрів України з пропозицією ввести режим надзвичайного стану в соснових лісах Полісся у зв’язку з масовим поширенням у них небезпечних шкідників і хвороб», – йдеться в проекті рішення Наукової рада з проблем лісознавства і лісівництва Національної академії наук України.

 

Коментарі
01 Жовтня 2017, 19:37
"...зараз ми знаходимося на піку сонячної активності..." нещодавно по оказії був на лекції професора з київського університету ім. Т. Шевченка, який 40 років! вивчає Сонце і зорі, так він говорив і наводив результати досліджень, що підтверджують спад сонячної активності на протязі останніх років. О.Орлов ніби як півжиття прожив у Степу (Високі Боковеньки на Кіровоградщині), де з соснами сутужно.
02 Жовтня 2017, 02:03
У свій час знайшов у лісі сосни у яких розташування було у логовині, майже у воді при сприятливих умовах під час дощів але точно не на височині, але у цьому місці сосни також підпали під несприятливі умови, теж були заражені. Тому хто його зна. Думаю що все-таки поки ніхто ще нічого достоменно незнає чому луб на верхівцях сосни попадає під вплив вірусу, а потім вже під вплив короїда.
02 Жовтня 2017, 17:33
Просто треба ліси лишити у спокої і все буде з ними добре. Вся шкода в лісі лише від людини, а в даному випадку від тих, хто за ними мав би доглядати.
02 Жовтня 2017, 18:24
Більшість проблем з вирощування лісу, як і ведення лісового господарства загалом, породжені особисто нами або за нашого мовчазного споглядання. І чим далі ми будемо спокійно дивитися, як наші ліси бездумно вирізають, тим більше вони будуть всихати, піддаватися впливу різних шкідників на вигоду тим, хто з цього має свій зиск, кому вигідно прикривати свої темні оборудки такого роду процесами.
02 Жовтня 2017, 20:00
Вище помилився в назві, треба читати Веселі Боковеньки. "У 2016 році було відмічено тенденцію до його зміщення у пристигаючі та стиглі й перестійні деревостани"-це знущання? Стиглі сосни-це 80 років, а перестійні+1 покоління. Де у нас є такі насадження 1917 року? Сосни ріжуть вже 40-річні (молодняк 2-го класу).
02 Жовтня 2017, 23:58
В цьому і розгдка. Треба знайти причину, щоб можна було все на палети пустити. І ось її, як не банально, і знайшли
03 Жовтня 2017, 01:49
Ліс сьогодні - не потребуючий капіталовкладень бізнес-проект для певної когорти людей, які мало кого бояться. Тягнути з нього останні соки - всі майстри своєї справи, а от доглядати - то давайте всі разом, цілою країною....
03 Жовтня 2017, 17:52
Пилорамщики району і причетні до лісового корита з нетерпінням мовчки потерають свої загребущі руки!!! Спочатку наші ліси нищила коренева губка (fomitopsis annosa), тепер з'явився міфічний верховий короїд. Блін, а яку хворобу для сосняків вони видумають наступного разу якщо з короїдом не прокатить.
03 Жовтня 2017, 17:54
А дерева вмирали, всихали, завжди - і у 19 столітті, і до того. Сухостій у лісі наші предки знаходили завжди. Cтарожили пам'ятають, як на дрова використовували, лише сухі насадження. Здорові ліси вони берегли, а тому мали гарний, віковічний будівельний матеріал для себе і своїх сімей ... А зараз, щоб у нашому лісі сосну 60-річної стиглості знайти, то треба добре попітніти.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024