«Наболоцький», «Цир», «Сто ходів»: хто орендує камінь-каширські ліси

03 Жовтня 2017, 19:33
7692

Останніми роками на Волині досить часто дискутують про надання в оренду лісових та мисливських угідь. 

Особливо гарячими ці дискусії бувають в обласній раді, – пише «Волинь 24»

Нещодавно депутати надали в оренду мисливським товариствам навіть частину національного парку «Цуманська пуща»…

Наразі волинські ліси орендують як державні підприємства, так і громадські організації та приватні фірми. Серед засновників та членів цих структур – чимало відомих осіб, і не менше тих, про кого на Волині геть нічого не відомо. 

Про господарів волинського лісу – у матеріалі видання «Волинь24»

13 УГІДЬ ДЛЯ ПОЛЮВАННЯ

На Волині під мисливство віддали в оренду понад 144 тисячі гектарів лісу. Загалом орендарів мисливських угідь – 13. Із них – сім громадських організацій та товариств, а решта – державні підприємства. 

Найбільші за площею державні підприємства: Старовижівське – 31 370,2 га та Колківське – 30 805,8 га. 

Серед приватних юридичних осіб найбільшими орендарями є громадська організація «Сто ходів» – 18 359,5 га, ТзОВ «Ковельсільмаш» –15 894,066 га та ГО «Товариство мисливців та рибалок «Легіон» – 12 061 га. 

ПРОДАВЕЦЬ ШИН ТА ЕКС-МИТНИК

У Камінь-Каширському районі одним із користувачів лісом є громадська організація «Мисливсько-рибальський колектив «Наболоцький». Їхнє мисливське господарство розташоване на площі 4759 га у кількох лісництвах – Карпилівському, Сошичненському та Зарічанському.

Засновниками та членами цієї організації є мешканці Луцька, Ковеля та Камінь-Каширського району: Сергій Бойчук, Володмир Грушка, Сергій Хлуд, Валерій Троценко і Микола Панасюк

Лучанин Володимир Грушка, який є одним із засновників організації, а також – підприємцем і продавцем автомобільних шин. За інформацією системи державних закупівель «Прозорро» цьогоріч він отримав перемогу у 12 тендерах на суму понад півмільйона гривень. Більшість установ, яким переможець буде постачати шини, знаходяться на Волині.

Із резюме для пошуку роботи в інтернеті відомо також, що Володимир Грушка закінчив Львівський лісотехнічний інститут і працював у Волинському обласному управлінні лісового господарства заступником директора по мисливству. 

У відкритих джерелах є інформація й про іншого користувача лісом – Сергія Бойчука. У 2011 році обласна рада розглядала питання про надання йому в оренду озера Наболоцьке площею понад 13 гектарів. А місцеве Камінь-Каширське управління водного господарства відзначало Бойчука та інших орендарів водних об’єктів як зразкових, які підтримують порядок на водних об’єктах. 

Ще один засновник – Сергій Хлуд водночас є керівником приватного підприємства «Зернопродтрейд», що знаходиться у Камені-Каширському. 

Валерій Троценко, за інформацією з відкритих джерел, працював першим заступником начальника Ягодинської митниці в той час, коли її очолював Віталій Кучман. 

«ПОЛІТИЧНЕ» МИСЛИВСТВО: ВІД ПАРТІЇ РЕГІОНІВ ДО ВІДРОДЖЕННЯ

Громадська організація «Товариство мисливців «Цир» теж орендує землі Камінь-Каширського лісового господарства, а саме – 4148 га на території Нуйнівського лісництва.

Засновники та керівники цієї організації є мешканцями цього ж району: Степан Склезь, Василь Михалик, Павло Швай та Руслан Ярощук

Степан Склезь є досить відомою особою у краї: він був депутатом райради від Партії регіонів, а також є відомим аграрієм та сільським головою Клітицької сільради. 

У декларації за минулий рік Степан Склезь вказав у власності кілька зерноскладів чималою площею, автомобілі та сільськогосподарську техніку. 

Інший засновник організації – Василь Михалик, за інформацією ЦВК, на місцевих виборах 2015 року був членом комісії від політичної партії «Опозиційний блок». У 2005 році він також був уповноваженою особою Партії регіонів у 26 виборчому окрузі. 

Павло Швай має фермерське господарство у цьому ж районі, яке спеціалізується на вирощуванні зернових та технічних культур. Також він відомий як орендар Клітицьких ставків в однойменному селі. 

Керівник цієї організації Руслан Ярощук на позачергових виборах народних депутатів 2014 року був уповноваженою особою політичної партії «Відродження». 

ДО РІДНИХ КОРЕНІВ

Громадська організація «Сто ходів» серед засновників налічує двох мешканців Камінь-Каширського району та киянина. Ця організація близька до колишнього нардепа-регіонала Григорія Смітюха та його брата Івана Смітюха

«Сто ходів» орендує понад 18 тисяч га лісів Камінь-Каширського району.

Коли депутати розглядали питання про надання в оренду угідь цій організації, то Іван Смітюх розповідав, що громадяни, які народились у Камінь-Каширському районі, відчувають потребу інвестувати у рідний край і для того створили громадську організацію. 

Київський засновник Олександр Тарнопольський водночас є засновником у кількох фірмах – ТОВ «Проектна справа» та ТОВ «Сістем інвест». 

Двоє інших засновників – Степан Федік та Іван Коширець є засновниками ТзОВ «Волинська стодола», основним видом діяльності якої є мисливство. 

МИСЛИВСЬКИЙ «СІЛЬМАШ»

ТОВ «Ковельсільмаш» основним видом діяльності у реєстраційних документах зазначає мисливство, відловлювання тварин і надання пов’язаних із ними послуг. Воно має єдиного керівника та засновника Ростислава Вижовця із Ковеля. 

Орендує «Ковельсільмаш» майже 18 тисяч га в семи лісництвах Ковельського та Маневицького районів.

Ростислав Вижовець працював помічником у Володимира Бондаря, нинішнього заступника начальника Державного агентства лісових ресурсів, коли той був нардепом.

Також Ростислав Вижовець є співзасновником Волинського обласного відділення української федерації французького боксу «Сават» у Ковелі. 

ПОЛЮВАННЯ В НАЦІОНАЛЬНОМУ ПАРКУ

Громадська організація «Товариство мисливців та рибалок «Горинь» зареєстрована у Цумані на Ківерцівщині. Надання в оренду мисливських угідь цій організації нещодавно викликало конфліктну ситуацію, адже мова йшла про землі Національного природного парку «Цуманська пуща». До слова, громадський активіст Михайло Шелепподав до суду на Волиньраду з вимогою скасувати рішення про надання в оренду земель. 

Наразі «Горинь» орендує 4,8 тисячі га у Горинському лісництві Ківерцівського району.

Засновники та керівники цієї організації – мешканці Ківерцівського району Юрій Шевчук, Віктор Крикун, Олеся Шевчук. Усі вони – маловідомі та непублічні особи. 

Раніше Юрій Шевчук також був у засновниках мисливсько-рибальського клубу «Отаман» із Рівненщини. 

«ДОРОЖНИК» І «ВЛАСНИК» ПАНСІОНАТУ ЖУРНАЛІСТІВ

Ще одна організація, яка отримала землі Цуманської пущі – «Товариство мисливців та рибалок «Легіон». Вони орендують 12 тисяч га у Берестянському та Холоневицькому лісництвах.

Громадська організація зареєстрована у Цумані, а серед її засновників – місцевий мешканець Ігор Кардаш та подружжя рівнян Віктора та Світлани Піцин

Ім’я Ігоря Кардаша також згадується у тендерній документації на ремонт волинських доріг як представника фірми «Унідор Сервіс».

Інший засновник – Віктор Піцина – знаний на Волині та Рівненщині як власник та орендар лісових угідь та озер. Також Віктор Піцина згадується у скандально відомій історії із базою відпочинку для волинських журналістів на Світязі. Саме його фірма «Легіон» отримала понад гектар землі, виділеної під оздоровчий пансіонат для журналістів. Віктор Піцина також був помічником нардепа Сергія Мартиняка.

Ярослава ЛИПНЮК (для «Волинь24»)
На заголовному фото: Іван Смітюх, Ігор Кардаш, Юрій Шевчук

Коментарі
04 Жовтня 2017, 02:06
"Загалом орендарів мисливських угідь – 13.": тут відсутня інформація яка мала б бути у відкритому доступі, а саме скільки платять за оренду мисливських угідь приватні орендарі оскільки державні підприємства мають пільги зі сплати але приватний орендар таких не мають.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024