Підприємця притягнули до відповідальності за кавовий апарат без української мови

21 Жовтня 2017, 22:52
6506

Підприємця з міста Каменя-Каширського Пужняка І. В.  притягнули до адміністративної відповідальності, відповідно до частини 1 статті 155 Кодексу України про адміністративні правопорушення, – повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області.

На адресу Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області надійшло звернення від громадянина Камінь-Каширського району про те, що по вул. Волі, 44, на території Камінь-Каширського вищого професійного училища встановлений кавовий автомат, що не доступний  для громадян українською мовою, або якість української не належного рівня.

«Інформація про послуги в меню поданих кавоматів подається іноземною мовою. Зафіксовані факти порушують закон «Про захист прав споживачів», а ще свідчать про неповагу їх власників до україномовних громадян», – йдеться у зверненні.

Дирекція училища повідомляє, що згідно договору № 1042 оренди нерухомого майна кавомат належить підприємцю Ігорю Пужняку.

За вказаною адресою проведена перевірка щодо дотримання законодавства про захист прав споживачів при наданні послуг кавових апаратів.

Під час перевірки встановлено, що відомості про продукцію оформлено з порушенням законодавства про мови. А ще на момент перевірки були відсутні книга відгуків та пропозицій та журнал реєстрації перевірок.

За вищевказані порушення фізичну особу-підприємця Пужняка І.В. притягнуто до адміністративної відповідальності за статтею 155-1 «Порушення порядку проведення розрахунків».

Виявлені недоліки підприємець усунув і тепер Меню кавового автомату з належною українською мовою. 


Зазначимо, що в центрі міста Каменя-Каширського за адресою Площа Культури, 13 є ще один кавовий апарат з відсутністю державної мови. Знаходиться він на території, що належить Камінь-Каширській райспоживспілці. Згідно договору оренди площа розміром 4 кв.м., де розміщений кавомат, була передана в тимчасове платне користування, - повідомляє Голова правління райспоживспілки Тетяна Єфімова. Власник кавомату самостійно проявив ініціативу зробити автомат україномовним. Хоча в управлінні Держпродспоживслужби повідомляють, що цей кавомат не перевірявся. Недоліки усунені частково, адже Правила користування автоматом й досі не доступні для громадян державною мовою. 




Також із порушенням закону про мову в місті є ряд терміналів, про що вже повідомляли журналісти нашого видання.

Розміщення терміналів і кавових автоматів та надання послуг без наявності в них державної мови порушує статтю 15 Закону «Про захист прав споживачів», яка вимагає надавати інформацію до придбання споживачем товару чи замовлення послуги згідно із законодавством про мови. В частині 1 статті 17 сказано, що за всіма споживачами однаковою мірою визнається право на задоволення їх потреб у сфері торговельного та інших видів обслуговування. Встановлення будь-яких переваг, застосування прямих або непрямих обмежень прав споживачів не допускається, крім випадків, передбачених нормативно-правовими актами.

Згідно статті 10 Конституції України державною мовою в Україні є українська мова, а відповідно до частини 2 статті 6 Закону "Про засади державної мовної політики", державна мова обов'язково застосовується на всій території України.

Окрім того українська мова повинна вільно використовуватися в економічній і соціальній діяльності об'єднань громадян, приватних підприємств, установ та організацій, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності та фізичних осіб відповідно до частини 2 статті 18 ЗУ "Про засади державної мовної політики".

Коментарі
22 Жовтня 2017, 02:41
Маразм крепчал... Недоліки виправили - тепер заживем
22 Жовтня 2017, 03:10
Ну і дебили...
22 Жовтня 2017, 03:34
Треба щоб завернули увагу на соса-cola - ці паскудники й не думають вивіску на нашу міняти, та й Пепсі нехай задумаються, а лікарям треба на двох мовах і великими друкованими літерами, щоб читалось, а то знайшли якогось злиднях, й беруть його на кпини. Масштабно треба мислити і дерти з олігархів та монополістів.
22 Жовтня 2017, 14:28
А до чого тут кока-кола? Торгова марка та шильдіки -це різні речі. Хто п"є ту каву? Мабуть той, хто хоче бадьорості, а для нього органолептичні властивості напої важливіші за інтерфейс. Тут питання більше до інших формальностей, наприклад, чи має цей девайс сертифікат відповідності і т.д.?
22 Жовтня 2017, 15:57
Капець, який розумний...
22 Жовтня 2017, 16:29
А таки правильно зробили, що в «кошєльок» зацідили. Навіть підприємець, навіть підприємець-полішук повинен шанувати державну мову, а не язик срани, до якої на заробітки ганяють. Своя земля в бур’янах, іноземець на неї цілиться, а цім до одного. Гірше за окупанта.
22 Жовтня 2017, 18:09
Ага, саме це зараз саме важливе в нашій країні, особливо на Волині, де всі і так розмовляють державною мовою. Відсотків 80 народних депутатів і мешканців Києва розмовляють російською. Чому на них не настукаєш?
22 Жовтня 2017, 18:23
Спочатку в себе прибери, а потім на Київ зир, бо й в нас тут під носом розмовляють не державною, а тупим хахляцкім суржиком – продуктом колоніального періоду. Людина, яка не шанує мови, культури своїх предків, перетворилась на хахла не є господарем своєї землі, є потенційним посіпакою будь-якого завойовника-асвабадітєля. Лише той, хто знає своє коріння здатний навести лад у себе на подвір’ї, в своєму селі чи місті, а разом – в своїй країні. Понял неук !!!
22 Жовтня 2017, 20:21
Мабуть вже газ подешевшав і почали продавати ковбасу з мяса
22 Жовтня 2017, 23:12
Ти шо нацик тупий! Пішов геть звідси!
22 Жовтня 2017, 23:16
Я так розумію, ти знаєш своє коріння? Ти вже господар?
23 Жовтня 2017, 00:03
Дивлюсь я на народ наш оригінальний і надивитись не можу. У всьому цивілізованому світі люди вимагають збільшення зарплатні та борються за збільшення прибутків, а в Камінь-Каширському районі – за зменшення цін. Класична колгоспна формула: для збільшення рентабельності потрібно корову рідче годувати і частіше доїти. Вийшли ви всі з колгоспу, тільки ось колгосп з вас не вийшов.
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром