Чи в усіх школах Камінь-Каширського району облаштовані внутрішні туалети

16 Жовтня 2017, 10:18
2726

У 114 загальноосвітній школі Волинської області досі немає внутрішніх санітарних вузлів, тобто туалетів. 

ІА "Конкурент" подало запит до Волинської облдержадміністрації з проханням надати перелік загальноосвітніх закладів області, де досі немає внутрішніх санвузлів, -- пишуть на сайті ІА «Конкурент».

Виявилося, що таких серед шкіл І-ІІІ ступенів п'ять, серед шкіл І-ІІ ступенів 50, а серед шкіл І ступеня – 56. Тобто, саме там, де навчаються наймолодші дітки, нагальна нестача внутрішніх туалетів.

Найбільша проблема в Ківерцівському, Любешівському, Маневицькому районах.


 

На противагу, у Любешівському районі, відповідно до поданої інформації, у школах сіл Гірки та Седлище реконструкцію шкіл таки розпочато, а у селі Цир почалося обладнання санвузла. У Луцькому районі лише в одному селі Мстишин поки що немає санвузла. Так само лише в селі Тихотин Рожищенському району немає туалету. У Камінь-Каширському районі в селі Соснівка до школи прибудовують приміщення, де передбачено санітарний вузол. В Іваничівському районі лише у Пороміській ОТГ у селі Млинище немає санвузла.


 

Відповідно до державних санітарних правил і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу, які були затверджені у 2001 році, санітарні вузли з технічними приміщеннями є обов'язковою функціональною групою.

У правилах зазначено, що для шкіл у місцевості, де відсутня каналізаційна система передбачаються теплі туалети, прохід до яких з будівлі школи здійснюється через подвійний тамбур.

Разом із тим правила не заперечують можливість існування туалетів вигрібного типу окремо від будівлі закладу.

"Для 4-го кліматичного району (таким наприклад є Крим, - "Конкурент"), а також у сільській місцевості допускається організовувати туалети вигрібного типу окремо від будівлі закладу. Вигрібна яма та сміттєзбірник не повинні заповнюватись більше ніж на 2/3 його об'єму. Після їх випорожнення необхідно здійснювати їх дезинфекцію зрошуванням 10% розчином хлорного вапна, 5% розчином нейтрального гіпохлориту кальцію", – йдеться у правилах.

Поза тим, що зовнішні туалети допустимі, на Волині у 2012 році було протокольне доручення нині вже покійного голови Волинської облдержадміністрації Бориса Клімчука про те, що у кожній зі шкіл має бути внутрішній туалет, адже в інших випадках є велика ймовірність застудитися, отримати хронічні хвороби.

Пізніше, у 2017 року на цій же ж проблемі загострював увагу голова Волинської облради Ігор Палиця. Лунали докори до органів виконавчої влади щодо несвоєчасного освоєння коштів для облаштування цих санвузів. Тому кошти для внутрішніх туалетів виділяли і цього року, однак рівень освоєння знову ж не радує.

За інформацією, яку надали в Департаменті фінансів та бюджету Волинської обласної державної адміністрації, у 2017 року в якості субвенції місцевим бюджетам на облаштування внутрішніх санітарних вузлів у загальноосвітніх навчальних закладах на умовах співфінансування (50 на 50%) з місцевими бюджетами, надали 1,7 млн грн.

Станом на 1 жовтня 2017 освоїли 589,1 тисяч гривень із цих коштів, тобто лише 34,7%.

У повному обсязі освоїли гроші у Камінь-Каширському, Ратнівському районах, ОТГ Люблінця та Прилісного. Частково (198,8 із 500 тисяч гривень) освоєно у Любешівському районі. Натомість в Маневицькому, Шацькому, Любомльському районі та ОТГ Велицьке субвенція узагалі не використовувалася.

 

 

Коментарі
16 Жовтня 2017, 14:52
Всередині це добре, але в обох камінських школах жахливі туалети на вулиці. Біля цвинтаря заходив - це щось, а у школі імені Шабліовського зовні занедбано, тому мабуть і всередині не краще. А це, між іншим, важливий культорологічний чинник у процесі виховання.
16 Жовтня 2017, 17:11
навіть якщо внутрішні туалети є, то ними користуються лише вчителі, як то в Черченській школі. а дітей узимку виганяють на вулицю
16 Жовтня 2017, 17:35
Другий чи третій рік шляху до Євросоюзу в Камінь-Каширському районі й досі немає внутрішніх туалетів не говорячи про те, що води у школах подекуди також немає про те не так гостро стоїть проблема з довозом начальника відділу освіти від його власного помешкання який живе за п"ятнадцять кілометрів від районного відділу освіту, почасти власним майбахом він завжди встигає на 8.00. Говорять що автомобіль був подарений йому російським братом оскільки заробітної плати для нього ледь вистачає на сніданок.
17 Жовтня 2017, 01:27
Звичайно, що питання туалетів в останню п'ятирічку значно зрушилося в кращий бік! Хоч за ті бабелики, які туди втюрили (там і береться обслуговування вищезгаданого "майбаха") можна було реконструювати ще й туалети вуличні. Хоч одне добре - вуличний туалет Відділу освіти - еталон Євростандартів. Закрити туди б на один день (чи хоч годину) весь відділ освіти.
17 Жовтня 2017, 01:32
До речі, минуло 15 жовтня - ультиматумний день стобихівців! Невже влада додушила за місяць жуків пилорамами і ті замовкли!
17 Жовтня 2017, 17:48
Минулого навчального року учні 9 класів збирали гроші на кабінки у шкільних туалетах. Школа #1. Ні грошей нема, ні кабінок не видно.
17 Жовтня 2017, 19:26
"Школа #1. Ні грошей нема, ні кабінок не видно.": очевидно їх не тільки не видно але й вже немає і так буде до того часу поки кошти не будуть прозорими, а не ходитимуть по приватних руках буцімто батьківського колективу.
17 Жовтня 2017, 22:49
вимагають батьки туалети в школі. А дома в батьків які туалети? Думаєте внутрішні? та мало в кого.
17 Жовтня 2017, 23:03
А чи в усіх школах дітей пускають у внутрішні туалети? Як там у піщанській школі?
18 Жовтня 2017, 00:47
Гроші є - 17 690 грн .в шкільній касі .У підрядника на даний час немає робітників для виконання цих робіт по встановленню кабінок .
18 Жовтня 2017, 02:06
"Кількість учнів: 1201"-з Інтернету. Пане Камінь я там був дуже багато років тому, настільки багато, що аж екзистенційний шок наступає, а Ви мені про якісь кабінки. Ще раз наголошу, що відремонтований туалет та догляд за його санітарним станом має більший виховний вплив на учнів, ніж всі виховні заходи на четверть.
18 Жовтня 2017, 14:14
Хто користувався вказаною сумою і який час? Прізвище касира шкільної каси, касову книгу та прихідний касовий ордер, можна ксерокопії продемонструйте на огляд загалу. Що в Україні один підрядник? Школярі, що здавали гроші закінчать заклад, а гроші їм повернуть? Це звичайне шахрайство.
18 Жовтня 2017, 23:21
Якщо ти водиш до цієї школи свою дитинку і здав до цієї каси хоч гривню - то прийди хоч раз на загальношкільні батьківські збори чи просто до школи , до директора і тобі всі ці папери покажуть
19 Жовтня 2017, 02:18
Я - учень цього закладу, якщо ти не зрозумів цього з мого ніку. Перш за все хочу почати з того, що мої батьки, як і більшість законослухняних громадян, сплачують податки, але наслідків не видно. По-моєму, туалети, да і школа вцілому має облаштовуватись саме за державні кошти, а вже якщо учні\батьки учнів ці гроші платять з власної кишені - будьте добрі, виконайте свою роботу і пустіть кошти саме в переобладнення школи, а не на свята, подарунки вчителям.
19 Жовтня 2017, 10:29
Тим більше ти тупорилий, якщо взяв собі такий нік )) Якщо твої батьки &quot;як і більшість законослухняних громадян, сплачують податки&quot; , то вони мають право не платити &quot;ці гроші з власної кишені&quot; . Це - по перше.<br/>&quot;Пустіть кошти саме в переобладнення школи, а не на свята, подарунки вчителям.&quot; - кому конкретно і коли були придбані подарунки вчителям за вищезгадані кошти??
19 Жовтня 2017, 21:07
&gt;вони мають право не платити<br/>Я маю право не ходити до школи, але я туди ходжу з метою отримання знань. Ти маєш право мені це не писати, але ж пишеш, всилу своєї недалекості, або запущеного кретинизму, так як не признаєш альтернативної точки зору. Уловлюєш суть, мм?<br/>От ти б став відкрито називати ці імена, будь ти на моєму місці? А щодо свят, то на кульки в них гроші є, а, блін, на ремонт туалетів деруть з батьків.<br/>До речі, ступінь твоєї відбитості підкреслює те, що ти придираєшся до ніків, киць)
19 Жовтня 2017, 21:41
Технологія ремонту клозету, озвучена мною заборонена, чи становить загрозу для суспільної моралі?
24 Жовтня 2017, 01:23
&quot;Прізвище касира шкільної каси, касову книгу та прихідний касовий ордер, можна ксерокопії продемонструйте на огляд загалу.&quot;: якшо пройтися по назвах так як воно має називатися та фактично по Закону то Касир це відповідальна особа, касова книга проштамповується прошнурованою податковою адміністрацією, прихідний касовий ордер так як і розхідний мають на меті, що ці ордери мають в обов&quot;язвовому порядку випущені підприємством (юридична особа) у Нашому випадку хоч би будь-яка громадська організація яка у свою чергу зареєстрована державним реєстратором. ТОму роблю для себе висновок, що подібних регалій немає тому і відсутня відповідь на запитання буцім-то &quot;Відмінника)&quot;, як і відповідь &quot;тупорилому відміннику(&quot;. Усі відповіді на запитання відмінника знав тільки в одному випадку.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром