Боротьба з інтернет-шахраями: камінь-каширські поліцейські проводять операцію «Трикстер»

17 Листопада 2017, 15:23
2161

З 30 жовтня по 30 листопада 2017 року Національною поліцією України проводяться профілактичні заходи під умовною назвою «Трикстер».

Ці заходи здійснюються з метою запобігання вчиненню правопорушень, пов’язаних із шахрайським заволодінням коштами громадян з використанням електронно-обчислювальної техніки, – повідомляє Камінь-Каширський відділ поліції на своїй сторінці у Facebook.

На даний час непоодинокими є випадки звернень громадян з приводу шахрайського заволодіння їх грошовими коштами з використанням всесвітньої мережі Інтернет.

Аби досягти своєї мети, шахраї пропонують розіграші цінних подарунків (найчастіше автомобілів), створюють мережі фіктивних Інтернет-магазинів, подають он-лайн оголошення, в яких розміщують недостовірну інформацію про продаж товарів чи надання послуг, а також під виглядом працівників банківських установ повідомляють про блокування платіжної картки, таким чином отримуючи від громадян коди та паролі доступу до банківських рахунків.

Досить часто громадянам телефонують особи, які представляються працівниками поліції та повідомляють, про вчинення їх близьким родичем кримінального правопорушення, при цьому пропонують залагодити питання, перерахувавши певну суму грошей на номер мобільного оператора зв’язку.

У таких випадках шахраї розраховують, що людина у паніці виконає поставленні ними умови. Завжди перевіряйте таку інформацію, не поспішайте виконувати прохання шахраїв, особливо ті, які стосуються переказу коштів, ставте якомога більше запитань, запишіть дані особи, яка Вам телефонує, одразу зверніться до правоохоронних органів та повідомте про вказаний факт.

Нікому та ні за яких обставин не повідомляйте пін-коди, паролі доступу до банківських рахунків тому, що зловмисники-шахраї під будь-яким приводом хочуть отримати вказані дані, щоб згодом негайно зняти з картки гроші.

При замовленні товару чи послуг через Інтернет мережі, оплачуйте їх вартість після отримання чи виконання зобов’язань, а не передоплатою, яка набагато спрощує можливість заволодіти коштами.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024