Камінь-каширців закликають запалити свічку пам'яті

25 Листопада 2017, 10:53
3315

Керівники району голова райдержадміністрації Валерій Дунайчук та голова районної ради Віктор Сус опублікували звернення до жителів району у зв'язку із Днем пам'яті жертв голодоморів.

Вони, зокрема, закликали запалити сьогодні, 25 листопада, свічу скорботи разом з усією Україною о 16:00.

«Кожна четверта субота листопада – то чорна дата в українській історії.                 

Згідно з відповідним Указом Глави держави передбачається проведення у 2017 та 2018 роках заходів у зв’язку з 85-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років – ретельно спланованого і масового геноциду проти України та українців.

Лише вдумайтесь: щохвилини у муках вмирало 24 людини, щогодини – 1440, щодня – 34560 осіб. Страшна статистика, чи не так? Пригнічує те, що небачений за своїми масштабами злочин забирав невинні людські життя, а в першу чергу – дитячі. Світлі душі убієнних українців завжди незримо поруч з нами.                                                                 

Після кількох десятків років заборон, накладених радянською владою на цю трагічну тему, правда, як і завше, перемогла. Адже народна пам’ять – це найдостовірніше історичне джерело. Ще й досі живуть свідчення тих, хто шукав порятунок від страшного лиха на теренах нашого краю, кого рятувала від голодної смерті навіть крихта хліба.

Шановні земляки! Закликаємо вас 25 листопада о 16 годині традиційно запалити свічу скорботи разом з усією Україною, тим самим віддати данину пам’яті загиблим у голодних муках. Разом з тим, вшануймо щирою молитвою всіх жертв голодоморів.

Вічна пам’ять невинним жертвам Голодомору! Слава українському народові! Слава Україні!» – йдеться у зверненні.

 

Коментарі
28 Листопада 2017, 13:30
Важливим закликом світської влади району є прохання &quot;Разом з тим, вшануймо щирою молитвою всіх жертв голодоморів.&quot; Щоправда, адресат доволі загальний - &quot;Шановні земляки!&quot; Чи почують це звернення місцеві церковні ієрархи, протоієреї та віряни - Господь його знає? А було б добре, аби в церквах прозвучали скорботні проповіді священників, згадалися апостольські настанови щодо невинно убієнних мученицькою смертю в формально &quot;мирний&quot; для тієї держави час. Було б добре, аби парафіяни, особливо УПЦ МП, закликали свою материнську церкву РПЦ молитися за душі мільйонів усопших та бити набат у дзвони святинь, що розташовані поряд з кремлівськими кабінетами, звідки лунали команди про &quot;продразвёрстку, неукоснительное исполнение планов поставки продовольства для экспорта за рубеж и прочее&quot; щодо українських селян - громадян цієї держави. Можливо, хтось зі свідомих ієрархів цієї Церкви, прости мене Господи за вільні помисли, звернувся б до Архієрейського собору, який є вищим органом управління Російської православної церкви, що буде проходити у Москві з 29 листопада по 2 грудня ц.р. за участі самого його &quot;Величества&quot; Путіна . Це (присутність президента) небувалий прецедент з боку світської влади Росії. На думку російського релігієзнавця і соціолога релігії Романа Лункіна, «якщо він прийде на сам собор, то це буде символічною подією. Останній раз так поступали візантійські імператори, які навіть втручалися в хід церковних засідань». <br/>Послання та рішення Архірейського собору за участі Путіна, у свою чергу, є обов'язковими до виконання й на волинських парафіях, Путін та РПЦ у такий спосіб ще й символізують своє духовне єднання з вірянами на &quot;своих канонических территориях&quot;. <br/>З іншого боку, як вважає глава Синодального відділу Московського патріархату із взаємин Церкви з суспільством та ЗМІ Володимир Легойда «В даному випадку президент прийняв рішення приїхати в храм Христа Спасителя, де проходить Архієрейський собор. Це, як видається, підкреслює особливе ставлення до Церкви, дуже високий бал за її значення в житті держави і суспільства в цілому». <br/>Цим підкреслюється вище мною сказане та потреба молитви, &quot;шановних (високопоставлених - авт.) земляків&quot;, якщо, звісно, у небесній канцелярії не знайдуть у цьому конфлікту інтересів серед священників по різні боки лінії розмежування в ОРДЛО...
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром